ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στην πρώτη γραμμή οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ για την απόκρουση των εργοδοτικών μεθοδεύσεων

Από τις νοθείες στα «προκαταβολικά εξώδικα» πέρασαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών και άλλων εργοδοτών, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών

Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη ξεκινάει το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ήδη οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), που είναι πλειοψηφία (όχι απόλυτη) στη διοίκηση, δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε όλους τους εργαζόμενους της πειραιώτικης περιφέρειας πόσο κρίσιμο είναι, αυτήν την περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, συνολικά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, να βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις, να στεριώσουν καλύτερα η αγωνιστική πορεία του ΕΚ και η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι του Πειραιά να έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό εργαλείο για την οργάνωση της πάλης τους, όπως είναι το ΕΚ, ειδικά σε μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που απολαμβάνοντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσαν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις, επιδιώκουν τη θωράκιση της κερδοφορίας τους τσακίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Τη σημασία μάλιστα του καλέσματος της ΔΕΣΚ επιβεβαιώνει πλήρως η επιχείρηση ευθείας εργοδοτικής παρέμβασης σε βάρος του Εργατικού Κέντρου και της δράσης του, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών στο Συνέδριο. Μια παρέμβαση που εκδηλώνεται ολοφάνερα από εργοδοτικούς - εφοπλιστικούς μηχανισμούς, όπως η Ενωση Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) και άλλα 7 τέτοια «σωματεία», με στόχο να μετατρέψουν το ΕΚΠ από «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας σε φερέφωνό της στο λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συνέδριο που να έχει επιτρέψει τη συμμετοχή των παραπάνω εργοδοτικών μηχανισμών, αφού δεν πληρούν ούτε μία από τις προϋποθέσεις που θέτουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου και ο Ν. 1264/82 για να πάρουν μέρος. Διεξάγουν εκλογές με τον Ν. 330/1976, ενώ αρνούνται να προσκομίσουν καταστάσεις ψηφισάντων μπας και κρύψουν έτσι το όργιο νοθείας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των «επιστολικών ψήφων». Οπως σημειώνει η ΔΕΣΚ στο κάλεσμά της ενόψει του Συνεδρίου, στόχος τους είναι η αγωνιστική κατεύθυνση που έχει το ΕΚΠ, αφού θέλουν έναν συνδικαλιστικό φορέα «πλήρως ελεγχόμενο, που θα είναι φερέφωνο των εφοπλιστών, της COSCO και των άλλων μεγαλοεργοδοτών στο λιμάνι».

Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα

Παρ' όλα αυτά, και αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, την περασμένη Δευτέρα, συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους νόθους αυτούς μηχανισμούς, με πρωτεργάτη την ΠΕΠΕΝ, στην οποία συμμετέχουν και διευθυντικά στελέχη των εφοπλιστών, πριν ακόμα συνεδριάσει η Επιτροπή Νομιμοποίησης των αντιπροσώπων του ΕΚΠ, έστειλαν εξώδικο κατά του Εργατικού Κέντρου, του προέδρου του και του οργανωτικού γραμματέα. Αξιώνουν μάλιστα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά να δράσει προκαταβολικά για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων τους στο Συνέδριο.

Στο εξώδικό τους κάνουν λόγο για «προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον αποκλεισμό των σωματείων μας και των αντιπροσώπων μας», που έχουν να κάνουν με προετοιμασία «σωματικής ή ψυχολογικής βίας» (!), ενώ δηλώνουν «βέβαιοι» ότι «θα αναληφθούν ενέργειες ώστε να αποτραπεί η είσοδος των αντιπροσώπων μας», συκοφαντώντας έτσι την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπουν τα καταστατικά του ίδιου του ΕΚ και των σωματείων - μελών του.

Γι' αυτό οι εφοπλιστές, μέσω των «συνδικαλιστών» τους, ζητούν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας να αποτρέψει «αξιόποινες πράξεις» κατά τη διενέργεια του Συνεδρίου «και δη και αυτόφωρων τοιαύτων, ενώ εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί και η τυχόν ήδη τέλεση αξιόποινων πράξεων»!

Ακόμα, το ίδιο εξώδικο κοινοποιούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά απαιτώντας να απέχει από τον διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου, «με σκοπό την αποτροπή τέλεσης των ανωτέρω αναφερομένων αξιόποινων πράξεων, ως και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης». Μια ακόμα μεθόδευση για να εμποδιστεί η δημοκρατική διαδικασία του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια ώρα που η ΠΕΠΕΝ αξιώνει την καταστολή σε βάρος των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων, παραβιάζοντας πλήρως το καταστατικό του ΕΚΠ, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού δεν έχει προσκομίσει αντίγραφο μητρώου, κατάσταση ψηφισάντων, πρακτικό εκλογής εφορευτικής, διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής ...και πάει λέγοντας. Δηλαδή, ενώ η ηγεσία της έχει κάνει «σουρωτήρι» κάθε διαδικασία, παραβιάζοντας ακόμα και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες, εξαπολύει μια συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος των δεκάδων σωματείων που εκπροσωπούνται στο ΕΚ.

Απορρίφθηκε η συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων

Πάντως, χτες, η Επιτροπή νομιμοποίησης των αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα ότι κανένα από τα 8 αυτά «σωματεία» (ΠΕΠΕΝ και οι Ενώσεις Θαλαμηπόλων, Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως, Ναυτών Μότορ Σιπ M/S, Οικονομικών Αξιωματικών, Πρακτικών Πλοιάρχων, Τροφοδοσίας, Φροντιστών) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό.

Ενώ σε ανακοίνωση του ΕΚΠ τονίζεται ότι η διοίκησή του ομόφωνα καταδικάζει το εξώδικο των 8 ναυτεργατικών «σωματείων», με το οποίο «ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση του καταστατικού του ΕΚΠ».

Στη διακήρυξη της ΔΕΣΚ τονίζεται άλλωστε ότι «με πρώτη δύναμη και ισχυροποιημένη τη "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" στο Συνέδριο του ΕΚΠ, ενισχύουμε τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση - εφοπλιστές - COSCO - εργοδοσία. Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων στους χώρους δουλειάς, την προστασία της ζωής και της υγείας μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Συνεχίζουν την πάλη για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα με απόφαση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της COSCO στον Πειραιά, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κατοχύρωση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς που απέσπασαν με τον νικηφόρο 7ήμερο απεργιακό αγώνα τους.

Την απεργία αποφάσισε η διοίκηση του Σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ, μετά την προκλητική στάση της εργοδοσίας, όπως καταγράφηκε κατά τη συνάντησή τους που έγινε την περασμένη Δευτέρα, όπου εισέπραξαν άρνηση ικανοποίησης κάθε αιτήματός τους, καθώς και αποδοχής του Σωματείου τους ως του «αντιπροσωπευτικού» των εργαζομένων. Χτες, μάλιστα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η απεργία, η εργοδοσία κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η εργοδοσία μάλιστα έφερε ως μάρτυρα τον ...Μιχάλη Κατσαφάδο, έναν ακόμα με το γνωστό «επώνυμο», το οποίο θυμίζουμε είναι κάτω από οποιαδήποτε «πέτρα» της διαδρομής ανάμεσα σε πολιτικά γραφεία και ΣΕΜΠΟ, ο οποίος χτες δήλωσε προσωπάρχης! Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η ΕΝΕΔΕΠ το αντιπροσωπευτικό Σωματείο για να γίνει διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ. Επικαλέστηκε το εργοδοτικό παραμάγαζο που έχει στήσει η ίδια η εργοδοσία για να «διαπραγματεύεται» με τον εαυτό της, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει 1.100 ψηφίσαντες, όταν είναι πασίγνωστο και έχει επιβεβαιωθεί με ατράνταχτα στοιχεία πως έγιναν αρχαιρεσίες - μαϊμού, με παρεμβάσεις διαφόρων εργοδοτικών και κυβερνητικών μηχανισμών. Το δικαστήριο λίγη ώρα μετά χαρακτήρισε την απεργία παράνομη, με τους λιμενεργάτες να διαμηνύουν ότι «η απεργία θα γίνει», στηριγμένοι στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

«Προχωράμε μαζικά, ενωτικά, αποφασιστικά και αγωνιστικά, με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα για όλους μας!», τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως συνεχίζεται η πάλη για «υπογραφή ΣΣΕ που θα εξασφαλίζει σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις ειδικότητες τις εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που δικαιούμαστε και μας αξίζουν».

Κάνει σαφές πως «όσο συνεχίζεται η εργοδοτική και κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας, εντείνουμε την αγωνιστική διεκδίκησή μας και δίνουμε αποφασιστικό και μαζικό ραντεβού στην πύλη του λιμανιού». Ξεκαθαρίζει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για κάθε λεπτό που μένει κλειστό το λιμάνι είναι η εργοδοσία.

«Οι εργαζόμενοι μπροστά σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις δεν έχουμε άλλο όπλο πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ειδικά όταν μας κοροϊδεύουν και με ψεύτικα τρικ προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους», σημειώνει το Σωματείο.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία για τις ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Στις 10 Δεκέμβρη ξεκινά η μεγάλη απεργιακή μάχη κόντρα στις προτάσεις για μηδενικές αυξήσεις από τους εφοπλιστές

Σε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης προχωρούν οι ναυτεργάτες από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς. Προβάλλουν ακόμα διεκδικήσεις που αφορούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που συνδέονται με προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καράβια.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση που πήραν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία, στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, κάτω από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν από την καθολική συμμετοχή στην προηγούμενη 48ωρη απεργιακή μάχη που έδωσαν τα πληρώματα στις 10 - 11 Νοέμβρη, αλλά και την αγανάκτηση που εκφράζεται μέσα από τα καράβια για την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, που «έληξε» την απεργία με συνοπτικές διαθέσεις, στρώνοντας τον δρόμο στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να εντείνουν την επίθεσή τους σε βάρος του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι οι εκπρόσωποί τους στη συνεδρίαση της ΠΝΟ ανέδειξαν ότι η υπονόμευση του απεργιακού αγώνα από την πλειοψηφία της ΕΕ όπλισε «την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή μετά τη λήξη της απεργίας, όταν οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας «πρότειναν αυξήσεις κοροϊδίας για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022».

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία καλούν όλα τα ΔΣ των ναυτεργατικών σωματείων άμεσα να συνεδριάσουν, «να πρωτοστατήσουν και να οργανώσουν τον απεργιακό αγώνα στην ειδικότητά τους, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής, να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών η περιφρούρηση της απεργίας».

Από σήμερα το πρωί μάλιστα οι ταξικές δυνάμεις ξεκινούν σε κάθε λιμάνι, σε κάθε καράβι να διαδίδουν το κάλεσμα του απεργιακού ξεσηκωμού για τις δίκαιες διεκδικήσεις των ναυτεργατών.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις συνθήκες γαλέρας των εφοπλιστών, την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να δουλεύουμε και να ζούμε χωρίς δικαιώματα», διαμηνύουν τα σωματεία, τονίζοντας ότι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν «με πολύτιμο όπλο και παρακαταθήκη τους απεργιακούς μας αγώνες».

Ακόμα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER, των λιμενεργατών της COSCO και του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ με την 48ωρη απεργία από 1η Δεκέμβρη, που αγωνίζονται για ΣΣΕ, για δουλειά με δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ