Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία για τις ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Στις 10 Δεκέμβρη ξεκινά η μεγάλη απεργιακή μάχη κόντρα στις προτάσεις για μηδενικές αυξήσεις από τους εφοπλιστές

Σε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης προχωρούν οι ναυτεργάτες από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς. Προβάλλουν ακόμα διεκδικήσεις που αφορούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που συνδέονται με προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα καράβια.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση που πήραν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία, στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, κάτω από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν από την καθολική συμμετοχή στην προηγούμενη 48ωρη απεργιακή μάχη που έδωσαν τα πληρώματα στις 10 - 11 Νοέμβρη, αλλά και την αγανάκτηση που εκφράζεται μέσα από τα καράβια για την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, που «έληξε» την απεργία με συνοπτικές διαθέσεις, στρώνοντας τον δρόμο στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να εντείνουν την επίθεσή τους σε βάρος του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι οι εκπρόσωποί τους στη συνεδρίαση της ΠΝΟ ανέδειξαν ότι η υπονόμευση του απεργιακού αγώνα από την πλειοψηφία της ΕΕ όπλισε «την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή μετά τη λήξη της απεργίας, όταν οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας «πρότειναν αυξήσεις κοροϊδίας για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022».

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία καλούν όλα τα ΔΣ των ναυτεργατικών σωματείων άμεσα να συνεδριάσουν, «να πρωτοστατήσουν και να οργανώσουν τον απεργιακό αγώνα στην ειδικότητά τους, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής, να γίνει υπόθεση όλων των ναυτεργατών η περιφρούρηση της απεργίας».

Από σήμερα το πρωί μάλιστα οι ταξικές δυνάμεις ξεκινούν σε κάθε λιμάνι, σε κάθε καράβι να διαδίδουν το κάλεσμα του απεργιακού ξεσηκωμού για τις δίκαιες διεκδικήσεις των ναυτεργατών.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις συνθήκες γαλέρας των εφοπλιστών, την αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να δουλεύουμε και να ζούμε χωρίς δικαιώματα», διαμηνύουν τα σωματεία, τονίζοντας ότι οι ναυτεργάτες συνεχίζουν «με πολύτιμο όπλο και παρακαταθήκη τους απεργιακούς μας αγώνες».

Ακόμα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER, των λιμενεργατών της COSCO και του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ με την 48ωρη απεργία από 1η Δεκέμβρη, που αγωνίζονται για ΣΣΕ, για δουλειά με δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ