Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει ιδιώτες ... μάνατζερ για να κουμαντάρουν τον ΕΦΚΑ

Νέα βήματα επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στο ασφαλιστικό σύστημα

MotionTeam

Την «αναβάθμιση» της επιχειρηματικής δράσης στο ασφαλιστικό σύστημα, με νέα βάρη για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονη υποβάθμιση των παροχών για τους ασφαλισμένους, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για τον ΕΦΚΑ, με το οποίο θα τοποθετούνται σε επιτελικές θέσεις του «στελέχη από την αγορά», με αυξημένες αμοιβές. Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με το οποίο η «αγορά» αναλαμβάνει νέα ...έργα κατεδάφισης της όποιας «κοινωνικής ασφάλισης» έχει απομείνει, παρουσιάστηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, μετά την έγκριση που πήρε από το υπουργικό συμβούλιο.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι οι νέες ανατροπές στον ΕΦΚΑ, που έρχονται μετά την τοποθέτηση του «πρότζεκτ μάνατζερ» στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους, συνδέθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό με το «παράδειγμα» της ΔΕΗ! Τα αποτελέσματα της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ, της κερδοφόρας πλέον δράσης της και συνολικά της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας τα ζουν ήδη οι εργαζόμενοι στο πετσί τους με το κόστος του ρεύματος να ρουφάει κάθε μήνα το εισόδημά τους.

Ως πρόσχημα, όπως γίνεται συνήθως για να βγει η «βρώμικη δουλειά», αξιοποιούνται η γραφειοκρατία και όλα εκείνα τα οποία φέρουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αφού είναι γέννημα - θρέμμα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «πελάτες», τις δημόσιες υπηρεσίες και τις παροχές ως «κόστος». Ενώ, στον αντίποδα, «στρώνει χαλί» στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας νέα πεδία κερδοφορίας να ανοίγονται στα πόδια τους.

Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί για διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβρη και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Γενάρη, περιλαμβάνουν: Την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση με δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά) και αυξημένες αμοιβές εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρώνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» (!) για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων).

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ (κυρίως επιλαχόντων προηγούμενων διαγωνισμών), που όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, καθώς συνεχίζεται το κύμα «φυγής» από το Δημόσιο, με αυξημένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι 186 επιτυχόντες σε διαγωνισμό για τον ΕΦΚΑ των δύο προηγούμενων χρόνων δεν έχουν προσληφθεί και ενώ οι τρύπες θα συνεχίσουν να καλύπτονται με κάποιους έκτακτους.

Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.

Ο χαρακτηρισμός λοιπόν του ΕΦΚΑ από τον αρμόδιο υπουργό ως «πληγής του Δημοσίου» γίνεται στο πλαίσιο της γνωστής συκοφάντησης των εργαζομένων που επιστρατεύεται κάθε φορά για να προχωρήσουν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις, όπως έγινε π.χ. με τη ΔΕΗ, τη ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, οι παραπάνω αλλαγές προσθέτουν νέα «επεισόδια» στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της δημόσιας και δωρεάν Κοινωνικής Ασφάλισης, της προστασίας των ηλικιωμένων κ.ο.κ. Είναι ο «σίγουρος δρόμος» όχι για να «κλείσει η πληγή» αλλά για να κακοφορμίσει ακόμα χειρότερα, με δραματικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία για μπίζνες στον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ