Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στην πρώτη γραμμή οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ για την απόκρουση των εργοδοτικών μεθοδεύσεων

Από τις νοθείες στα «προκαταβολικά εξώδικα» πέρασαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών και άλλων εργοδοτών, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών

Την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη ξεκινάει το 36ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και ήδη οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), που είναι πλειοψηφία (όχι απόλυτη) στη διοίκηση, δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε όλους τους εργαζόμενους της πειραιώτικης περιφέρειας πόσο κρίσιμο είναι, αυτήν την περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, συνολικά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, να βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις, να στεριώσουν καλύτερα η αγωνιστική πορεία του ΕΚ και η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της.

Αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι του Πειραιά να έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό εργαλείο για την οργάνωση της πάλης τους, όπως είναι το ΕΚ, ειδικά σε μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που απολαμβάνοντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διαμόρφωσαν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις, επιδιώκουν τη θωράκιση της κερδοφορίας τους τσακίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Τη σημασία μάλιστα του καλέσματος της ΔΕΣΚ επιβεβαιώνει πλήρως η επιχείρηση ευθείας εργοδοτικής παρέμβασης σε βάρος του Εργατικού Κέντρου και της δράσης του, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών στο Συνέδριο. Μια παρέμβαση που εκδηλώνεται ολοφάνερα από εργοδοτικούς - εφοπλιστικούς μηχανισμούς, όπως η Ενωση Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) και άλλα 7 τέτοια «σωματεία», με στόχο να μετατρέψουν το ΕΚΠ από «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας σε φερέφωνό της στο λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συνέδριο που να έχει επιτρέψει τη συμμετοχή των παραπάνω εργοδοτικών μηχανισμών, αφού δεν πληρούν ούτε μία από τις προϋποθέσεις που θέτουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου και ο Ν. 1264/82 για να πάρουν μέρος. Διεξάγουν εκλογές με τον Ν. 330/1976, ενώ αρνούνται να προσκομίσουν καταστάσεις ψηφισάντων μπας και κρύψουν έτσι το όργιο νοθείας, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των «επιστολικών ψήφων». Οπως σημειώνει η ΔΕΣΚ στο κάλεσμά της ενόψει του Συνεδρίου, στόχος τους είναι η αγωνιστική κατεύθυνση που έχει το ΕΚΠ, αφού θέλουν έναν συνδικαλιστικό φορέα «πλήρως ελεγχόμενο, που θα είναι φερέφωνο των εφοπλιστών, της COSCO και των άλλων μεγαλοεργοδοτών στο λιμάνι».

Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα

Παρ' όλα αυτά, και αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, την περασμένη Δευτέρα, συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους νόθους αυτούς μηχανισμούς, με πρωτεργάτη την ΠΕΠΕΝ, στην οποία συμμετέχουν και διευθυντικά στελέχη των εφοπλιστών, πριν ακόμα συνεδριάσει η Επιτροπή Νομιμοποίησης των αντιπροσώπων του ΕΚΠ, έστειλαν εξώδικο κατά του Εργατικού Κέντρου, του προέδρου του και του οργανωτικού γραμματέα. Αξιώνουν μάλιστα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά να δράσει προκαταβολικά για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων τους στο Συνέδριο.

Στο εξώδικό τους κάνουν λόγο για «προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον αποκλεισμό των σωματείων μας και των αντιπροσώπων μας», που έχουν να κάνουν με προετοιμασία «σωματικής ή ψυχολογικής βίας» (!), ενώ δηλώνουν «βέβαιοι» ότι «θα αναληφθούν ενέργειες ώστε να αποτραπεί η είσοδος των αντιπροσώπων μας», συκοφαντώντας έτσι την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπουν τα καταστατικά του ίδιου του ΕΚ και των σωματείων - μελών του.

Γι' αυτό οι εφοπλιστές, μέσω των «συνδικαλιστών» τους, ζητούν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας να αποτρέψει «αξιόποινες πράξεις» κατά τη διενέργεια του Συνεδρίου «και δη και αυτόφωρων τοιαύτων, ενώ εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί και η τυχόν ήδη τέλεση αξιόποινων πράξεων»!

Ακόμα, το ίδιο εξώδικο κοινοποιούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά απαιτώντας να απέχει από τον διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου, «με σκοπό την αποτροπή τέλεσης των ανωτέρω αναφερομένων αξιόποινων πράξεων, ως και κάθε άλλης αξιόποινης πράξης». Μια ακόμα μεθόδευση για να εμποδιστεί η δημοκρατική διαδικασία του Συνεδρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια ώρα που η ΠΕΠΕΝ αξιώνει την καταστολή σε βάρος των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων, παραβιάζοντας πλήρως το καταστατικό του ΕΚΠ, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού δεν έχει προσκομίσει αντίγραφο μητρώου, κατάσταση ψηφισάντων, πρακτικό εκλογής εφορευτικής, διορισμό δικαστικού αντιπροσώπου για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής ...και πάει λέγοντας. Δηλαδή, ενώ η ηγεσία της έχει κάνει «σουρωτήρι» κάθε διαδικασία, παραβιάζοντας ακόμα και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες, εξαπολύει μια συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος των δεκάδων σωματείων που εκπροσωπούνται στο ΕΚ.

Απορρίφθηκε η συμμετοχή των νόθων αντιπροσώπων

Πάντως, χτες, η Επιτροπή νομιμοποίησης των αντιπροσώπων αποφάσισε ομόφωνα ότι κανένα από τα 8 αυτά «σωματεία» (ΠΕΠΕΝ και οι Ενώσεις Θαλαμηπόλων, Μηχανικών Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως, Ναυτών Μότορ Σιπ M/S, Οικονομικών Αξιωματικών, Πρακτικών Πλοιάρχων, Τροφοδοσίας, Φροντιστών) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό.

Ενώ σε ανακοίνωση του ΕΚΠ τονίζεται ότι η διοίκησή του ομόφωνα καταδικάζει το εξώδικο των 8 ναυτεργατικών «σωματείων», με το οποίο «ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση του καταστατικού του ΕΚΠ».

Στη διακήρυξη της ΔΕΣΚ τονίζεται άλλωστε ότι «με πρώτη δύναμη και ισχυροποιημένη τη "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση" στο Συνέδριο του ΕΚΠ, ενισχύουμε τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση - εφοπλιστές - COSCO - εργοδοσία. Για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων στους χώρους δουλειάς, την προστασία της ζωής και της υγείας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ