ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ακόμα σε ... «πρώιμο στάδιο ο ανταγωνισμός με την Κίνα»

Δείγμα «ανησυχίας για τις ενέργειες της Κίνας» και «αποφασιστικότητας» της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται η AUKUS

Η συνεργασία AUKUS, που συγκρότησαν πρόσφατα ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, «αφενός αποτελεί καθαρή έκφραση της ανησυχίας μας για τις ενέργειες και τις πολιτικές της Κίνας, αφετέρου δείχνει την αποφασιστικότητά μας ότι ναι, έχουμε ρόλο στο δικό μας μέλλον και θα αντισταθούμε», δήλωσε ο υπεύθυνος Ινδίας - Ειρηνικού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου μίλησε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Lowy.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει η αστική τάξη των ΗΠΑ στη διαμόρφωση συμμαχιών «απόκρουσης» της ραγδαίας ανέλιξης της Κίνας, ο Κάμπελ δήλωσε σε σχέση με την AUKUS «εξαιρετικά περήφανος γι' αυτό το κατόρθωμα», που όπως υποστήριξε θα αποτελέσει «καθοριστική προσπάθεια για όσους εμπλέκονται» και «όταν θα γίνεται αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Μπάιντεν θα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που επιτεύχθηκαν».

Προδιαγράφοντας την παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο Κάμπελ ισχυρίστηκε ότι ακόμα οι ΗΠΑ «βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του ανταγωνισμού με την Κίνα» και ότι είναι σημαντικό το πώς μαζί με τους συμμάχους τους θα αντιμετωπίσουν τις «στρατηγικές περιστάσεις».

Μιλώντας για «προσκρούσεις» που θα υπάρξουν με την Κίνα, είπε ότι «το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα και το να μην αποθαρρυνόμαστε από τη συνολική μας πορεία εξαιτίας περιστατικών ή προτροπών».

Ανέφερε ακόμα ότι «πολλοί στενοί μας σύμμαχοι» έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην AUKUS, ενώ ξεχώρισε τα σχέδια αναβάθμισης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, θα υπάρξουν «συναντήσεις κορυφής» με τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής αλλά και εξελίξεις στον «οικονομικό τομέα» κ.λπ., επαναλαμβάνοντας τα περί «κρίσιμης σημασίας της κεντρικότητας της ASEAN».

Σημειωτέον, τις διεργασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - ASEAN δείχνουν και δηλώσεις όπως αυτή που έκανε προχτές ο Χενγκ Σι Κεάτ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης (μέλους της ASEAN). Κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν την «οικονομική δέσμευσή» τους στην Ασία με «μια ισότιμα ουσιαστική εναλλακτική» στη συμφωνία TPP, από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε επί κυβέρνησης Τραμπ.

Κίνα - Ινδονησία: Αντιθέσεις για γεωτρήσεις και ασκήσεις σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Ολα αυτά ενώ στη Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζονται οι έντονες αντιθέσεις της Κίνας με χώρες της περιοχής, μεταξύ άλλων και με εδαφικές διαφορές.

Ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς» σύμφωνα με το οποίο η Κίνα ζήτησε από την Ινδονησία να σταματήσει γεωτρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή για την οποία οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Σημειωτέον, στις στρατιωτικές ασκήσεις - οι οποίες διεξάγονται τακτικά από το 2009 - συμμετείχαν περίπου 4.500 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και την Ινδονησία.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται μεταξύ άλλων τον Ινδονήσιο βουλευτή Μ. Φαρχάν, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση Γουιντόντο ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής. «Η απάντησή μας ήταν σθεναρή, είπαμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε, γιατί αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμά μας», υποστήριξε ο Φαρχάν.

Το ινδονησιακό ΥΠΕΞ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «κάθε διπλωματική επικοινωνία μεταξύ κρατών είναι ιδιωτικής φύσης και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να δημοσιευτεί».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδονησίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων σε αυτήν.

ΡΩΣΙΑ
Στοχευμένες κινήσεις διείσδυσης και στη Νοτιοανατολική Ασία

Αναβάθμιση σχέσεων με το Βιετνάμ και πρώτη κοινή άσκηση με ASEAN

Από την συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Βιετνάμ
Από την συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Βιετνάμ
Την προσπάθεια της ρωσικής αστικής τάξης να διασφαλίσει σταθερό «πάτημα» και στη Νοτιοανατολική Ασία επιβεβαίωσε η υποδοχή που επιφύλαξε στον Βιετναμέζο ομόλογό του Νγκουέν Σουάν Πουκ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, κατά την προχτεσινή «επίσκεψη εργασίας» του πρώτου στη Μόσχα.

Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζει την «αμοιβαία πρόθεση για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων στρατηγικής και περιεκτικής εταιρικής σχέσης», ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «οι πλευρές θεωρούν την οικονομική συνεργασία ως κρίσιμο συστατικό της στρατηγικής περιεκτικής τους εταιρικής σχέσης και θα καταβάλλουν προσπάθειες να την επεκτείνουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να τεθεί αποφασιστικά σε εφαρμογή η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Βιετνάμ και Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (περιφερειακή ένωση στην οποία πρωτοστατεί η Μόσχα).

Ακόμα, ξεχώρισαν τη σημασία να «ενθαρρυνθούν» αμοιβαίες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων μορφών, τη βιομηχανία, την αξιοποίηση και επεξεργασία ορυκτού πλούτου κ.τ.λ.

Τέλος, συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία και μέσα από την κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βιετνάμ, αλλά και την ανέγερση των απαραίτητων υποδομών για αυτά.

Ο Πούτιν τόνισε ότι «οι σχέσεις μας αναπτύσσονται στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών» και ότι «παρά την πανδημία, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε πάνω από 15% πέρυσι και πάνω από 16% το πρώτο 9μηνο του 2021». Χαρακτήρισε δε «αρκετά φορτωμένο και φιλόδοξο» το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου του Βιετνάμ.

Από τη μεριά του, ο Βιετναμέζος ηγέτης δήλωσε ότι «εμείς πάντα θεωρούσαμε τη Ρωσία ως εξαιρετικά σημαντική προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική και στενό μας φίλο». Πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε ειδικά να τονίσουμε τις επιτυχίες της Ρωσίας στην οικονομία και στην απόκτηση πιο γερής βάσης στη διεθνή σκηνή».

Χτες, εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Σ. Σοϊγκού υπέγραψε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Παν Βαν Γκιάνγκ συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας Ρωσίας - Βιετνάμ«για την ανάπτυξη στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας και ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ιστορίας».

Πρώτη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας - ASEAN

Στο μεταξύ, χτες, ξεκίνησε στην Ινδονησία η πρώτη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας και της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN, συμμετέχουν Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ).

«Πρόκειται για ασκήσεις που αφορούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής» δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην ASEAN (η έδρα της οποίας είναι στην Τζακάρτα) Αλ. Ιβανόφ, που παρακολούθησε την έναρξή τους, κάνοντας λόγο για «νέα σελίδα που ανοίγει στη στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο πλευρών.

Η άσκηση θα γίνει στα ανοιχτά της Νότιας Σουμάτρα και θα διαρκέσει ως αύριο. Μεταξύ άλλων συμμετέχει το ανθυποβρυχιακό πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Παντελέγεφ».

Τον περασμένο Οκτώβρη έγινε διαδικτυακά η 4η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας και ASEAN, όπου συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων και σε στρατιωτικό επίπεδο.

  • Με φόντο πυκνές ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και ανταγωνισμούς σε πολλά επίπεδα σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ινδία, τη Δευτέρα 6/12. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Μόντι, θα δώσουμε έμφαση σε νέες, μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη των ιδιαίτερα προνομιακών ρωσο-ινδικών σχέσεων, τη ρωσο-ινδική στρατηγική σχέση». Σύμφωνα με το TASS, πρόσθεσε ότι η διμερής εταιρική σχέση είναι αμοιβαία επωφελής και ξεχώρισε τους διμερείς δεσμούς που αναπτύσσονται στον ενεργειακό τομέα, στο Διάστημα, στην παραγωγή εμβολίων κατά της COVID, στη φαρμακοβιομηχανία κ.τ.λ.
ΤΑΪΒΑΝ
Κινήσεις «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισης και από τη Γαλλία

Με ψηφοφορία που έγινε τη Δευτέρα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πρόταση για τη στήριξη της συμμετοχής της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην κατεύθυνση της «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισης της Ταϊβάν που προωθεί όλο και πιο έντονα το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Οι συντάκτες της πρότασης αναφέρουν ότι στόχος είναι «να στηριχτεί δημόσια η προσπάθεια της γαλλικής διπλωματίας για τη συμμετοχή της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία του ΠΟΥ και στη Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και το όφελος που θα υπήρχε με τη διεύρυνση των συμμετοχών σε άλλα φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας, όπως ειδικά η Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές και ο διεθνής οργανισμός για την καταπολέμηση του εγκλήματος (Interpol)».

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι αντέδρασε έντονα, καλώντας «τη Γαλλία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, να σεβαστεί την αρχή της "μίας Κίνας" με συγκεκριμένες ενέργειες και να διαφυλάξει την υγιή και σταθερή πορεία των κινεζο-γαλλικών σχέσεων».

Η ταϊβανέζικη αντιπροσωπεία στο Παρίσι μίλησε για «μεγάλη, ιστορική εξέλιξη».

Ολα αυτά ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ινδονησία (φιλοξενεί και την έδρα της ASEAN). Στις επαφές του παρουσίασε τη «Στρατηγική της Γαλλίας για τον Ινδο - Ειρηνικό», ενώ κατά τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης Γουιντόντο ξεχώρισαν και οι συζητήσεις με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Επενδύσεων.

Η Ινδονησία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του G20 το 2022, ενώ την 1η Γενάρη η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

«Προειδοποιήσεις» Αμπε για την Ταϊβάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε - που διατηρεί σημαντική επιρροή στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε το κέντρο μελετών «Ινστιτούτο Ερευνας για την Εθνική Πολιτική» (Institute for National Policy Research) δήλωσε ότι «αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε δε ότι «οι άνθρωποι στο Πεκίνο, ιδίως ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πρέπει να το κατανοήσουν αυτό, δεν πρέπει ποτέ να παρεξηγήσουν» τη στάση των κυβερνήσεων Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Καταλήγοντας, αναπαρήγαγε την προσπάθεια ντυσίματος της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με «ιδεολογικό» μανδύα: «Η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία πρέπει να συνεχίσουν να καλούν τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να μην πάρουν τον λάθος δρόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ