Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
Κινήσεις «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισης και από τη Γαλλία

Με ψηφοφορία που έγινε τη Δευτέρα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πρόταση για τη στήριξη της συμμετοχής της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην κατεύθυνση της «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισης της Ταϊβάν που προωθεί όλο και πιο έντονα το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Οι συντάκτες της πρότασης αναφέρουν ότι στόχος είναι «να στηριχτεί δημόσια η προσπάθεια της γαλλικής διπλωματίας για τη συμμετοχή της Ταϊβάν στην Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία του ΠΟΥ και στη Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και το όφελος που θα υπήρχε με τη διεύρυνση των συμμετοχών σε άλλα φόρουμ πολυμερούς συνεργασίας, όπως ειδικά η Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές και ο διεθνής οργανισμός για την καταπολέμηση του εγκλήματος (Interpol)».

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι αντέδρασε έντονα, καλώντας «τη Γαλλία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, να σεβαστεί την αρχή της "μίας Κίνας" με συγκεκριμένες ενέργειες και να διαφυλάξει την υγιή και σταθερή πορεία των κινεζο-γαλλικών σχέσεων».

Η ταϊβανέζικη αντιπροσωπεία στο Παρίσι μίλησε για «μεγάλη, ιστορική εξέλιξη».

Ολα αυτά ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ινδονησία (φιλοξενεί και την έδρα της ASEAN). Στις επαφές του παρουσίασε τη «Στρατηγική της Γαλλίας για τον Ινδο - Ειρηνικό», ενώ κατά τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης Γουιντόντο ξεχώρισαν και οι συζητήσεις με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και Επενδύσεων.

Η Ινδονησία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του G20 το 2022, ενώ την 1η Γενάρη η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

«Προειδοποιήσεις» Αμπε για την Ταϊβάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε - που διατηρεί σημαντική επιρροή στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα - μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε το κέντρο μελετών «Ινστιτούτο Ερευνας για την Εθνική Πολιτική» (Institute for National Policy Research) δήλωσε ότι «αν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε δε ότι «οι άνθρωποι στο Πεκίνο, ιδίως ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πρέπει να το κατανοήσουν αυτό, δεν πρέπει ποτέ να παρεξηγήσουν» τη στάση των κυβερνήσεων Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Καταλήγοντας, αναπαρήγαγε την προσπάθεια ντυσίματος της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με «ιδεολογικό» μανδύα: «Η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία πρέπει να συνεχίσουν να καλούν τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να μην πάρουν τον λάθος δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ