Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ακόμα σε ... «πρώιμο στάδιο ο ανταγωνισμός με την Κίνα»

Δείγμα «ανησυχίας για τις ενέργειες της Κίνας» και «αποφασιστικότητας» της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται η AUKUS

Η συνεργασία AUKUS, που συγκρότησαν πρόσφατα ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, «αφενός αποτελεί καθαρή έκφραση της ανησυχίας μας για τις ενέργειες και τις πολιτικές της Κίνας, αφετέρου δείχνει την αποφασιστικότητά μας ότι ναι, έχουμε ρόλο στο δικό μας μέλλον και θα αντισταθούμε», δήλωσε ο υπεύθυνος Ινδίας - Ειρηνικού στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου μίλησε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Lowy.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει η αστική τάξη των ΗΠΑ στη διαμόρφωση συμμαχιών «απόκρουσης» της ραγδαίας ανέλιξης της Κίνας, ο Κάμπελ δήλωσε σε σχέση με την AUKUS «εξαιρετικά περήφανος γι' αυτό το κατόρθωμα», που όπως υποστήριξε θα αποτελέσει «καθοριστική προσπάθεια για όσους εμπλέκονται» και «όταν θα γίνεται αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Μπάιντεν θα είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που επιτεύχθηκαν».

Προδιαγράφοντας την παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο Κάμπελ ισχυρίστηκε ότι ακόμα οι ΗΠΑ «βρίσκονται στα πρώιμα στάδια του ανταγωνισμού με την Κίνα» και ότι είναι σημαντικό το πώς μαζί με τους συμμάχους τους θα αντιμετωπίσουν τις «στρατηγικές περιστάσεις».

Μιλώντας για «προσκρούσεις» που θα υπάρξουν με την Κίνα, είπε ότι «το πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα και το να μην αποθαρρυνόμαστε από τη συνολική μας πορεία εξαιτίας περιστατικών ή προτροπών».

Ανέφερε ακόμα ότι «πολλοί στενοί μας σύμμαχοι» έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην AUKUS, ενώ ξεχώρισε τα σχέδια αναβάθμισης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, θα υπάρξουν «συναντήσεις κορυφής» με τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής αλλά και εξελίξεις στον «οικονομικό τομέα» κ.λπ., επαναλαμβάνοντας τα περί «κρίσιμης σημασίας της κεντρικότητας της ASEAN».

Σημειωτέον, τις διεργασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - ASEAN δείχνουν και δηλώσεις όπως αυτή που έκανε προχτές ο Χενγκ Σι Κεάτ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης (μέλους της ASEAN). Κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν την «οικονομική δέσμευσή» τους στην Ασία με «μια ισότιμα ουσιαστική εναλλακτική» στη συμφωνία TPP, από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε επί κυβέρνησης Τραμπ.

Κίνα - Ινδονησία: Αντιθέσεις για γεωτρήσεις και ασκήσεις σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Ολα αυτά ενώ στη Νοτιοανατολική Ασία συνεχίζονται οι έντονες αντιθέσεις της Κίνας με χώρες της περιοχής, μεταξύ άλλων και με εδαφικές διαφορές.

Ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς» σύμφωνα με το οποίο η Κίνα ζήτησε από την Ινδονησία να σταματήσει γεωτρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή για την οποία οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Σημειωτέον, στις στρατιωτικές ασκήσεις - οι οποίες διεξάγονται τακτικά από το 2009 - συμμετείχαν περίπου 4.500 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και την Ινδονησία.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται μεταξύ άλλων τον Ινδονήσιο βουλευτή Μ. Φαρχάν, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση Γουιντόντο ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής. «Η απάντησή μας ήταν σθεναρή, είπαμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε, γιατί αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμά μας», υποστήριξε ο Φαρχάν.

Το ινδονησιακό ΥΠΕΞ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «κάθε διπλωματική επικοινωνία μεταξύ κρατών είναι ιδιωτικής φύσης και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να δημοσιευτεί».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδονησίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων σε αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ