Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πρόταση μομφής και στο Μαυροβούνιο

Κατά της κυβέρνησης Κριβόκαπιτς, όπου συμμετέχουν και φιλορωσικές δυνάμεις

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζράβκο Κριβόκαπιτς κατέθεσαν οι 40 βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, με φόντο την εξάπλωση «πολιτικής αστάθειας» σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και ενώ φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ, την πρόταση στηρίζουν όλοι οι 40 βουλευτές της αντιπολίτευσης, με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, που κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες, αλλά στις εκλογές του 2020 δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Από αυτό προέρχεται και ο Πρόεδρος της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς, υπέρμαχος της ευρωατλαντικής πορείας του Μαυροβουνίου. Οι υπογράφοντες την πρόταση κατηγορούν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση ότι «έφερε τη χώρα σε κατάσταση πλήρους πολιτικής και οικονομικής παράλυσης», με αποτέλεσμα «να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αληθινές ανάγκες των Μαυροβούνιων πολιτών, τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις και τις προσδοκίες των διεθνών μας εταίρων». Σημειώνουν δε ότι «με την ανεύθυνη συμπεριφορά της, η κυβέρνηση έχει διακόψει την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του Μαυροβουνίου». Η πρόταση κατατέθηκε ενώ η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια συναντά μια σειρά «καθυστερήσεις», με απανωτές επισημάνσεις των Βρυξελλών για «ελλείψεις» και «αποστάσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν, εννοώντας μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη δράση των μονοπωλίων και μια σειρά μέτρα που τα ευρωενωσιακά μονοπώλια προσδοκούν ότι θα ωφελήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι ο 64χρονος Κριβόκαπιτς τέθηκε επικεφαλής κυβέρνησης τεχνοκρατών, τον Αύγουστο του 2020, με οριακή πλειοψηφία στη βουλή, από συνασπισμούς κομμάτων στα οποία αρκετά προκρίνουν την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία, τη Σερβία κ.τ.λ. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου (του μεγαλύτερου πολιτικού συνασπισμού που συμμετέχει στην κυβέρνηση) και ηγέτης του φιλορωσικού κόμματος Νέα Σερβική Δημοκρατία, Andrija Mandic, δήλωσε ότι η πρόταση μομφής που κατατέθηκε «αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να διαπραγματευτεί η (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία έναν ανασχηματισμό».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ αν τελικά απορριφθεί, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα, πριν την πάροδο 90 ημερών.

Στήριξη κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Μακεδονία - όπου ο Ζ. Ζάεφ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και από την πρωθυπουργία πλέον - ανακοινώθηκε οριστικά ότι το μικρό αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» θα στηρίξει την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Μετά από προχτεσινή συνάντηση Ζάεφ και Αφρίμ Γκάσι (ηγέτης της «Εναλλακτικής», ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την κατανομή των χαρτοφυλακίων που αυτή θα αναλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα).

  • Ο Αλβανός υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού, Εβις Κούσι, δήλωσε με αφορμή την 28η Νοέμβρη (ανακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας) ότι από τον επόμενο χρόνο Τίρανα και Πρίστινα σχεδιάζουν να εκδώσουν κοινά βιβλία για τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού, ενιαία, για Αλβανούς και Κοσοβάρους. «Το πρώτο βιβλίο δεν μας μαθαίνει απλά ανάγνωση και γραφή, αλλά και τις αξίες της αλβανικής γλώσσας, την αγάπη για την πατρίδα, τον λαό και τον πολιτισμό μας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ