ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους

Ακόμα και ληγμένα εμβόλια «δωρίζονται» στους «φτωχότερους» λαούς

Οι εμβολιασμοί σε χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα

Associated Press

Οι εμβολιασμοί σε χώρες της Αφρικής βρίσκονται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα
Τη μεγάλη διεθνή ανισομετρία στους εμβολιασμούς, θεραπείες και διαγνωστικά μέσα επανέφερε στην επιφάνεια η νέα παραλλαγή «Ομικρον» του κορονοϊού, μία ακόμα πλευρά στην αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας που μπαίνει εμπόδιο στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, για «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις», που έχουν καταδικάσει την αφρικανική ήπειρο στην τελευταία θέση των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνει λόγο έκθεση τα στοιχεία της οποίας επιβεβαιώνουν ότι όσο το εμβόλιο αποτελεί χρυσοφόρο εμπόρευμα, οι «φτωχές» χώρες θα μένουν πίσω και θα αποτελούν εκκολαπτήριο νέων μεταλλάξεων.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του το ίδρυμα «Mo Ibrahim» αναφέρει ότι η Αφρική δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την πανδημία αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του 2022. Αυτήν τη στιγμή όμως, όπως επισημαίνει, ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες είναι μόλις γύρω στο 6% του πληθυσμού, ενώ μόνο 5 από τις 54 αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να πετύχουν τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιάσουν πλήρως κατά της COVID-19 το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις 1 στους 15 Αφρικανούς έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της COVID-19, έναντι σχεδόν 70% των κατοίκων των χωρών του G7.

Η έκθεση αποδίδει την καθυστέρηση στις «ακραίες εμβολιαστικές διακρίσεις» - πίσω από τις οποίες βέβαια βρίσκονται η καπιταλιστική ανισομετρία, η εμπορευματοποίηση των εμβολίων και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί - και αναφέρεται στα λιγοστά εμβόλια που έχουν σταλεί στην Αφρική, καθώς ο μηχανισμός COVAX ξεκίνησε να διανέμει εμβόλια στις πιο «φτωχές» χώρες με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οπως καταγγέλλει η έκθεση, μάλιστα, πολλά από τα εμβόλια που δωρίζουν οι «πλούσιες» χώρες είτε είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους είτε είναι ήδη ληγμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταστραφούν!

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των δόσεων εμβολίων των κρατών - μελών που είτε έληξαν είτε μεταπωλήθηκαν ή ακόμα «δωρίστηκαν» σε τρίτες χώρες, τόσο μέσω του μηχανισμού COVAX όσο και απευθείας από την ΕΕ.

Γενικεύεται η «ατομική ευθύνη με ποινή»

Την ίδια ώρα, και στα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν ποινές και μεγάλα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους, «απογειώνοντας» την περιβόητη ατομική ευθύνη και επιχειρώντας να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Ετσι, μετά το «κορονοσήλιο» στην Ελλάδα, στην Αυστρία ανακοινώθηκε πρόστιμο έως και 600 ευρώ ανά τρίμηνο για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 14 ετών. Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται μετά τις 15 Μάρτη, ενώ θα πληρώνουν και όσοι εμβολιασμένοι δεν κάνουν την τρίτη δόση 9 μήνες μετά τη δεύτερη...

Την ίδια ώρα, τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για μελλοντικές πανδημίες, που ενδέχεται να είναι ακόμα πιο φονικές από την COVID-19, επανέλαβε μία από τους δημιουργούς του εμβολίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca». «Αυτή δεν είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας», τόνισε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ.

«Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη (σ.σ. πανδημία) ενδέχεται να είναι χειρότερη. Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ή πιο φονική, ή και τα δύο» και «οι πρόοδοι που κάναμε και η γνώση που κερδίσαμε δεν πρέπει να χαθούν», υπογράμμισε.

Καλπάζει η πανδημία στα ανοχύρωτα σχολεία

Μια επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας προσπαθεί να παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό, την ώρα που η πανδημία καλπάζει στα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει για άλλη μια χρονιά εντελώς αθωράκιστα.

Σε συνέντευξή της στη «Real News» της Κυριακής, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως προέταξε ότι «την τελευταία εβδομάδα παρά την έξαρση της πανδημίας είχαμε μείωση στα κρούσματα παιδιών κατά 422». Χρησιμοποιώντας αυτό το «βολικό» νούμερο, κρύβει ότι κάθε βδομάδα εντοπίζονται πάνω από 10.000 νέα κρούσματα σε παιδιά και ότι σε επίπεδο δεκαημέρου νοσούν (ενεργά κρούσματα) σταθερά πάνω από 14.000 μαθητές.

Συγκεκριμένα, την τελευταία βδομάδα, από 30 Νοέμβρη έως και χτες, 6 Δεκέμβρη, εντοπίστηκαν 10.131 κρούσματα σε παιδιά, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για την προηγούμενη βδομάδα, από 23 έως και 29 Νοέμβρη, ήταν 10.838 κρούσματα.

Θυμίζουμε επίσης ότι ενώ τον Οκτώβρη νόσησαν 24.015 παιδιά, ο Νοέμβρης έκλεισε με 46.436 κρούσματα, σχεδόν διπλάσια δηλαδή, και αυτή η αυξητική τάση φαίνεται να διατηρείται και τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη.

Σε καθημερινή βάση ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα είναι σε παιδιά της ηλικιακής ομάδας 0 - 17 ετών, που στη συντριπτική της πλειοψηφία αφορά μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, από τα χτεσινά 4.943 νέα κρούσματα τα 1.332 (ποσοστό 26,95%) ήταν σε παιδιά, προχτές είχαμε 941 νέα κρούσματα σε παιδιά (ποσοστό 26,69% των ημερήσιων κρουσμάτων), στις 4 Δεκέμβρη είχαμε 1.218 κρούσματα σε παιδιά (ποσοστό 23,62% των ημερήσιων κρουσμάτων), στις 3 Δεκέμβρη είχαμε 1.550 κρούσματα σε παιδιά (ποσοστό 25% των ημερήσιων κρουσμάτων) κ.ο.κ.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Διευρύνεται το κάλεσμα στο συλλαλητήριο για την Υγεία

Αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας

Με σύνθημα «Δεν θα μείνουμε θεατές! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, #πάρτε_μέτρα» προετοιμάζεται το συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο, από σωματεία και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου παραμένει «γεμάτη» εδώ και ένα μήνα περίπου, ενώ παραμένουν και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό.

Μέχρι χτες τη στήριξή τους είχαν εκφράσει: Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», το Σωματείο Εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών - Φροντιστών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, η Ενωση Τύπου - Χάρτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Αλμυρού και Σούρπης, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυτικής Παραγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ (εμπόρων), ΕΦΚΑ & ΕΤΕΑΠ, Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου, το Σωματείο Κρεοπωλών.

Ακόμα, από τη Σκόπελο το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Αλιέων, οι Επιτροπές Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών.

Σήμερα προγραμματίζονται εξορμήσεις στη Βιομηχανική Ζώνη, στο Πανεπιστήμιο και σε γειτονιές του Βόλου. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι επαφές με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

  • Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας καταγγέλλει τον διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την εντολή που έδωσε να κατέβει το γιγαντοπανό των περίπου 40 σωματείων και φορέων που αναρτήθηκε στο κτίριο διοίκησης του νοσοκομείου την Παρασκευή.
«AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Πρωτιά ξανά στο Νοσοκομείο Χίου

Πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχή φορά αναδείχτηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου. Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη ΔΣ ψήφισαν 305 εργαζόμενοι. Τα έγκυρα ήταν 275. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» έλαβε 165 ψήφους και 4 έδρες και η «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση» (ΑΡΚΙ) έλαβε 110 ψήφους και 3 έδρες.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΧΕΠΑ
Με το κόμμα Κασιδιάρη χαριεντίζεται ο πρόεδρος

Την κατρακύλα του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκλεγμένου με την ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ). Οπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Σωματείου, «στο όνομα της στήριξης των εργαζομένων σε αναστολή γύρεψε στήριξη από το κόμμα του ναζί εγκληματία Κασιδιάρη και δεν ντράπηκε να φωτογραφηθεί μαζί με τα υπόλοιπα φίδια του νέου φασιστικού μορφώματος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η λεγόμενη ΠΟΕΥ έχουν κοινό αγώνα με τους φασίστες!

Αλήθεια, οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή δέχονται να τους τσουβαλιάζει με τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, τη σαπίλα του ντουνιά; Τι δουλειά έχουν οι υγειονομικοί με τους νοσταλγούς του Μένγκελε;». «Οι εργαζόμενοι όχι απλώς πρέπει να του γυρίσουν την πλάτη αλλά έχουμε καθήκον όλοι να "σκοτώσουμε" το φίδι πριν σκάσει από το αυγό του. Εξω οι φασίστες από το Σωματείο!», καταλήγει το Σωματείο.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο κρατικός προϋπολογισμός προμηνύει τα χειρότερα στα νοσοκομεία

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» Ηρακλείου με αφορμή και τις εκλογές της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου στις 14 Δεκέμβρη σημειώνει μεταξύ άλλων την επιδείνωση στις συνθήκες εργασίας των γιατρών των δημόσιων δομών Υγείας και καταγγέλλει:

«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στον προϋπολογισμό του 2022 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη (σε σχέση με το 2021) κατά 139 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 130 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ" περιλαμβάνει επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών Υγείας με ολοένα λιγότερα κρατικά κονδύλια, με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών και διεύρυνση των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα) Υγείας. Αυτό σημαίνει διατήρηση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, νέα μείωση νοσοκομειακών κλινών και - παράλληλα - ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας».

Μεταξύ άλλων η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί: Να παραμείνουν τα εφημερεία των γιατρών στα τμήματά τους, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη μετάβασή τους σε επείγοντα περιστατικά - να εξασφαλιστούν εφημερεία στα τμήματα που δεν υπάρχουν. Αμεσες προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και επειγοντολόγων για την πλήρη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής και του ΤΕΠ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ