ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προωθούν «διάλογο» κόντρα στα αιτήματα των εργαζομένων

Κυβέρνηση και λοιποί «εταίροι» σπεύδουν να ανοίξουν το διάλογο της απάτης, αγνοώντας το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με τις τρεις πανελλαδικές απεργίες. Πρόταση για κλιμάκωση κατέθεσε το ΠΑΜΕ. Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης να δουλεύει «πάση δυνάμει», προωθώντας ασμένως τον «κοινωνικό διάλογο», συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Μέσω του διαλόγου της απάτης η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΕΒ, επιχειρούν να εξουδετερώσουν τα εργατικά αιτήματα, που με σαφήνεια διατυπώθηκαν και με τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις: Την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης την κατοχύρωση για όλα τα λαϊκά στρώματα ενός συστήματος δημόσιας, καθολικής, Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Ηδη, όμως, από προχτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος λίγες ώρες μετά την επιστολή του υπουργού Εργασίας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συνάντηση. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι στη συνάντηση «θα επιχειρήσουν να συνεννοηθούν για την πραγματική εικόνα και την έκταση του προβλήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση». Βέβαια, οι υπέρμαχοι του «κοινωνικού διαλόγου» και ειδικά η κυβερνητική πλευρά δεν κρύβει την πρόθεσή της, ότι το «διαπιστωτικό μέρος» είναι και το πρώτο μέρος του «κοινωνικού διαλόγου». Το οποίο σε «πρώτη φάση», όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορεί να διεξάγεται μέσα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί στα συνδικάτα, που θυμίζουν τη διαδικασία, που οδήγησε στο μίνι ασφαλιστικό το 1998, όταν μέσα από μια ανάλογη «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676. Πολύ περισσότερο που στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η κοινοτική επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και οι βιομήχανοι με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ξαναφέρνουν στο τραπέζι τα μέτρα για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων.

Σήμερα, στο παιχνίδι μπαίνει και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, του οποίου το κόμμα είναι υπέρμαχος του μοντέλου των τριών πυλώνων και της προώθησης ενός καθαρά κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Το ΠΑΜΕ

Συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα για το σχεδιασμό της αγωνιστικής δράσης και την κλιμάκωση της πολύμορφης πάλης το επόμενο διάστημα, αποφάσισε να οργανώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, στη χτεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του. Στα πλαίσια αυτών των συσκέψεων - όπου θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικές Επιτροπές - για την Αττική ορίστηκε η σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων να γίνει στις 9 Ιουνίου. Ακόμα αποφασίστηκε στη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να ζητηθεί από τις άλλες παρατάξεις η υιοθέτηση της πρότασης της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που προβάλλει την κλιμάκωση του αγώνα, την απόρριψη κάθε μορφής «κοινωνικού διαλόγου» (στη βάση αυτής της λογικής να μη γίνει η συνάντηση Γιαννίτση - ΓΣΕΕ) και την κοινή δράση εργατών - αγροτών - ΕΒΕ.

Αναφορικά με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Απρίλη και του Μάη επισημάνθηκε ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου εξέφρασε τη συσσωρευμένη αγανάχτησή του από τη συνολική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας και έστειλε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Ειδικά για την τελευταία απεργία, τονίστηκε ότι το περιεχόμενου του αγώνα απέκτησε επιθετικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, ενώ ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή αγροτών και ΕΒΕ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γραμματείας του ΠΑΜΕ υπογραμμίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ρυθμών προετοιμασίας για τη διαδήλωση στη Γενεύη τις μέρες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, ενώ με αφορμή την προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τα εργοδοτικά σωματεία σούπερ-μάρκετ, αποφασίστηκε το ΠΑΜΕ να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν δικά τους σωματεία και να αναδείξουν τα προβλήματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποκλιμάκωση διατάσσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Να στήσουν Επιτροπές Αγώνα παντού κάλεσε τους υγειονομικούς η ΕΣΑΚ

Κάλεσμα στους υγειονομικούς και τα σωματεία των νοσοκομείων να πάρουν μέρος μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, και να οργανώσουν την πάλη τους με στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, απηύθυναν τα στελέχη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και από το βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης των σωματείων των νοσοκομείων, που έγινε χτες στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το κάλεσμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και τη χτεσινή σύσκεψη, όπου η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ απέδειξε ότι προχωρά - κάτω από το βάρος της συμμετοχής των εργαζομένων στις προηγούμενες κινητοποιήσεις - στην οργάνωση κινητοποιήσεων με περιορισμένο όμως χαρακτήρα και χωρίς να απορρίπτει την ιδέα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ που εκδόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, αλλά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας απάλειψε το αίτημα για απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης που περιλαμβανόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση των κινητοποιήσεων (18.5.2001).

Επιπλέον η Εκτελεστική Επιτροπή που συνήλθε μετά τη σύσκεψη των σωματείων περιόρισε την 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιούνη 2001 σε 7ωρη στάση εργασίας πανελλαδικά. Απόφαση στην οποία διαφώνησε η ΕΣΑΚ Υγειονομικών. Στις 13 Ιούνη θα γίνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις των εργαζομένων των νοσοκομείων στην περιφέρεια, στις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση 3ωρων στάσεων εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) στις 5, 6, 7 και 8 Ιούνη 2001. Η πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για την πραγματοποίηση πικετοφοριών των υγειονομικών με τους άλλους μαζικούς φορείς σε κάθε πόλη απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις.

Κατά τ' άλλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ήταν λάβρος στην ομιλία του στα σημεία που αφορούσαν το μισθολογικό. Στο επίμαχο θέμα του ασφαλιστικού περιορίστηκε να πει ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι ενταγμένες στο κυβερνητικό πλαίσιο προτάσεις της ΓΣΕΕ, σβήνοντας από το χάρτη όσα βροντοφώναζαν οι ίδιοι οι υγειονομικοί στις διαδηλώσεις τους για ένα σύγχρονο, δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επικέντρωσε για μια ακόμα φορά στην ανθυγιεινότητα του επαγγέλματος και στην ανάγκη για ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρά το ότι ο ίδιος διαπίστωσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί να αποτελέσουν "όαση"» αν διαλυθεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σωματείων, όπως του «Ευαγγελισμού», άσκησαν κριτική στην πλειοψηφία της ομοσπονδίας, η οποία δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι» υπογράμμισε μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη η Λέττα Μεθωνιού αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στέλεχος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Υγεία - Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Η ίδια κάλεσε τους υγειονομικούς, αναλαμβάνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν στην αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης για την Υγεία, αλλά και την Ασφάλιση, να μπουν, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

«Σήμερα, είπε, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αγώνα. Η κυβέρνηση δεν απέσυρε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων του λαού υποχώρησε με τακτικό ελιγμό. Δεν έχει όμως παραιτηθεί από τα μέτρα που πριονίζουν το θεμέλιο λίθο της Κοινωνικής Ασφάλισης». «Οι εργαζόμενοι, τόνισε, δεν πρέπει να συρθούν σε ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους για να αποφασίσουν πόσα θα χάσουν».

Καυτηρίασε επίσης τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ η οποία δυναμίτισε τους αγώνες των υγειονομικών για να μην περάσει ο νόμος 2889/2001 για την υγεία προτείνοντας «δίμηνη ανακωχή», αλλά και τη στάση του υπουργού Υγείας ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στις 14.5.2001 δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των υγειονομικών.

Χρειάζεται, κατέληξε η Λ. Μεθωνιού, αντεπίθεση, αλλαγή της κατεύθυνσης της Ομοσπονδίας, ανάληψη πρωτοβουλιών από τα σωματεία μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και την οργάνωση Επιτροπών Αγώνα, ενότητα και κοινή πάλη με τα άλλα λαϊκά στρώματα για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες και προσλήψεις προσωπικού, για την κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, για την προάσπιση της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προκλητική επίθεση της ΠΑΣΚ ΠΟΕΔΗΝ

Την ώρα που «τα διπλώνουν», χάνουν την ψυχραιμία τους και στρέφουν τα πυρά τους προς το ΠΑΜΕ

Αποκαλυπτική για την προοπτική που δίνει στις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι μια θρασύτατη ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΠΟΕΔΗΝ, που μοιράστηκε στη χθεσινή σύσκεψη και στην οποία, μετά από κάποιες αναφορές στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, επιτίθεται ευθέως στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) κι αυτό την ώρα που η ίδια η κυβερνητική παράταξη οδηγεί τον αγώνα σε αποκλιμάκωση. Για να δικαιολογήσει τη στάση της, κατέφυγε σε εκφράσεις του στιλ «τα μπλοκ του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν τη μειοψηφία των απεργιακών συγκεντρώσεων» και ότι οι προτάσεις του ΠΑΜΕ ισοδυναμούν με «συνδικαλισμό ανταρσίας και ανευθυνότητας».

Απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών επισημαίνει: «Η παρέμβαση της ΠΑΣΚ, μέσα από την ανακοίνωσή της, περνάει στον ωμό αντικομμουνισμό, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σε επίθεση στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις που εκφράζονται μέσω του ΠΑΜΕ. Επιδιώκουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για τη βοήθεια που προσέφεραν μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, στην υλοποίηση της πολιτικής της, παίζοντας το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας μέσα στο εργατικό κίνημα».

«Τους τρομάζει, συνεχίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, και χάνουν την ψυχραιμία τους με το γεγονός ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στάθηκαν και στέκονται μπροστάρηδες με συνέπεια, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, ενάντια στην πολιτική της διαρκούς μονόπλευρης λιτότητας και των δήθεν ψευτοσυμβάσεων εργασίας. Προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους στην ενθάρρυνση της κυβέρνησης να περάσει σ' αυτήν την επίθεση, στηρίζοντας κάθε φορά τα όποια αντιλαϊκά μέτρα η κυβέρνηση έπαιρνε, είτε αφορούσαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε τους νόμους εμπορευματοποίησης της Υγείας, είτε εκείνους τους νόμους που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικό της στάσης τους ήταν η άρνησή τους να θέσουν πλαίσιο διεκδίκησης της απόσυρσης των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και στόχους πάλης τέτοιους που να εναρμονίζονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων ολόπλευρων αναγκών των εργαζομένων για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια δωρεάν Υγεία, για πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Προτάσεις που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και η «Υγειονομική Πρωτοβουλία» στις 13 του Φλεβάρη και στις 9 του Απρίλη στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, παρέπεμψαν για κάποιες μορφές κινητοποιήσεων στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, θεωρώντας εκ των υστέρων ότι οι ηγεσίες οι συγκεκριμένες αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στις 19 του Απρίλη. Είναι γεγονός ότι ακόμα και στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ δεν κάνει καμία κουβέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, για τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Είναι πλέον τόσο φανερός ο συμβιβασμός και η αναδίπλωσή τους που εκφράστηκε με ανέξοδες δηλώσεις για δήθεν υποσχέσεις του υπουργού χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα, πράγμα που εκφράζεται και στο περιεχόμενο του διεκδικητικού τους πλαισίου, που κινείται στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", που τους κάνει να εκνευρίζονται και να χάνουν την ψυχραιμία τους και να περνούν στην ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στον αντικομμουνισμό».

Και η ΕΣΑΚ Υγειονομικών καταλήγει: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν μια ηχηρή απάντηση, τόσο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όσο και στα στηρίγματά της, παίρνοντας μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις με πλαίσιο δράσης στη βάση των σύγχρονων αναγκών και οργανώνοντας την πάλη οι ίδιοι, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα».


Συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Ανοιχτή συζήτηση διοργανώνει η Κομμουνιστική Ανανέωση, σήμερα Τετάρτη 23 Μάη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του περιοδικού «Στίγμα» (Σόλωνος 120), με θέμα «Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος». Ομιλητές θα είναι οι: Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χ. Σμυρνιώτης, από τη Γραμματεία ΔΕΚΟ του ΣΥΝ. Δ. Σούκης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, υπεύθυνος Συνδικαλιστικού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Α. Βερναδάκης, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κλιμάκωση ζητούν οι εργαζόμενοι

Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα κόντρα σε οποιαδήποτε λογική εφησυχασμού ήταν η απόφαση της σύσκεψης πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκάλεσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Παρά το κλίμα εφησυχασμού, παρά τις τρομοκρατικές προσπάθειες της εργοδοσίας, παρά τις αποφάσεις λίγων Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων ενάντια στην απεργία, η εργατική τάξη στις 17 Μάη απέργησε και στον Πειραιά καθολικά. Η συμμετοχή σε σχέση με τη μεγάλη απεργία της 26 Απρίλη ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχει δυνατότητα να πάμε παραπέρα», τόνισε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθεί νέα 24ωρη απεργία μέσα στον Ιούνη. Ζητείται επίσης η άμεση σύγκληση της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Επίσης η Διοίκηση του ΕΚ να καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία του Πειραιά για τις παραπέρα ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Τέλος καταγγέλθηκε ο «τρομονόμος», όπως και η έντονη παρουσία της αστυνομίας έξω από το Εργατικό Κέντρο την ώρα της σύσκεψης. Ακόμα καταγγέλθηκε ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και το νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απορρίψτε το διάλογο, συνεχίστε τον αγώνα

Να απορρίψει το διάλογο της απάτης και να συνεχίσει τον αγώνα καλούν τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΕ της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΔΗΜΟΣΙΟΙ -ΤΑΕ. Στην επιστολή τους χαρακτηριστικά σημειώνουν:

«Ο διάλογος που ετοιμάζει η κυβέρνηση σκοπό έχει να κάνει συνένοχο και συνυπεύθυνο το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η μηδενική βάση και το "χωρίς προαπαιτούμενα" είναι πλεκτάνη, αφού αρχίζει μετά τους τρεις νόμους της ΝΔ και τους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης».

Για τη χρηματοδότηση, οι συνταξιούχοι ζητούν «να πληρώσουν οι βιομήχανοι - οι τράπεζες και το κράτος που καταλήστεψαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ληστεία που υπολογίζεται σε πάνω από 30 τρισ.».

«Οι προχτεσινές δηλώσεις της Κοινοτικής Επιτρόπου κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνουν, για μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για πού το πάει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι τέλειωσε η αντιπαράθεση δείχνει ότι θεωρεί σίγουρο το διάλογο. Εμείς οι συνταξιούχοι πληρώσαμε πολύ ακριβά τα αντιασφαλιστικά μέτρα της ΝΔ και της κυβέρνησης. Σας καλούμε να μη συμμετέχετε στο διάλογο - απάτη και να προχωρήσετε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

Τώρα η ώρα για τη μέγιστη πίεση

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Η κυβέρνηση πάση θυσία, προσπαθεί να καλέσει τους εργαζόμενους και τις ηγεσίες τους, σε έναν ολισθηρό δρόμο ενός διαλόγου με αποτέλεσμα "μηδέν εις το πηλίκον" όσον αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η δική μας ελπίδα είναι ότι οι εργαζόμενοι δε θα παγιδευτούν σε αυτήν τη διαδικασία. Πόσο διάλογο έχει κάνει η επιτροπή αγώνα (των ανέργων της Εύβοιας) στη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας; Από όσο έχω υπόψη μου πάρα πολύ. Στη συγκεκριμένη φάση που είμαστε, αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν όλα τα μέτρα για να ασκηθεί πραγματική, ουσιαστική, μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, που βάζουν φρένο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ