Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προωθούν «διάλογο» κόντρα στα αιτήματα των εργαζομένων

Κυβέρνηση και λοιποί «εταίροι» σπεύδουν να ανοίξουν το διάλογο της απάτης, αγνοώντας το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με τις τρεις πανελλαδικές απεργίες. Πρόταση για κλιμάκωση κατέθεσε το ΠΑΜΕ. Συνεδριάζει σήμερα η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης να δουλεύει «πάση δυνάμει», προωθώντας ασμένως τον «κοινωνικό διάλογο», συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Μέσω του διαλόγου της απάτης η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΕΒ, επιχειρούν να εξουδετερώσουν τα εργατικά αιτήματα, που με σαφήνεια διατυπώθηκαν και με τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις: Την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης την κατοχύρωση για όλα τα λαϊκά στρώματα ενός συστήματος δημόσιας, καθολικής, Κοινωνικής Ασφάλισης με αναβαθμισμένες τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Ηδη, όμως, από προχτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος λίγες ώρες μετά την επιστολή του υπουργού Εργασίας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συνάντηση. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι στη συνάντηση «θα επιχειρήσουν να συνεννοηθούν για την πραγματική εικόνα και την έκταση του προβλήματος στην Κοινωνική Ασφάλιση». Βέβαια, οι υπέρμαχοι του «κοινωνικού διαλόγου» και ειδικά η κυβερνητική πλευρά δεν κρύβει την πρόθεσή της, ότι το «διαπιστωτικό μέρος» είναι και το πρώτο μέρος του «κοινωνικού διαλόγου». Το οποίο σε «πρώτη φάση», όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορεί να διεξάγεται μέσα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Δεν είναι λίγοι αυτοί στα συνδικάτα, που θυμίζουν τη διαδικασία, που οδήγησε στο μίνι ασφαλιστικό το 1998, όταν μέσα από μια ανάλογη «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676. Πολύ περισσότερο που στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η κοινοτική επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και οι βιομήχανοι με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, ξαναφέρνουν στο τραπέζι τα μέτρα για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων.

Σήμερα, στο παιχνίδι μπαίνει και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, του οποίου το κόμμα είναι υπέρμαχος του μοντέλου των τριών πυλώνων και της προώθησης ενός καθαρά κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Το ΠΑΜΕ

Συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα για το σχεδιασμό της αγωνιστικής δράσης και την κλιμάκωση της πολύμορφης πάλης το επόμενο διάστημα, αποφάσισε να οργανώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, στη χτεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του. Στα πλαίσια αυτών των συσκέψεων - όπου θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Επιτροπές Αγώνα, Συντονιστικές Επιτροπές - για την Αττική ορίστηκε η σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων να γίνει στις 9 Ιουνίου. Ακόμα αποφασίστηκε στη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να ζητηθεί από τις άλλες παρατάξεις η υιοθέτηση της πρότασης της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που προβάλλει την κλιμάκωση του αγώνα, την απόρριψη κάθε μορφής «κοινωνικού διαλόγου» (στη βάση αυτής της λογικής να μη γίνει η συνάντηση Γιαννίτση - ΓΣΕΕ) και την κοινή δράση εργατών - αγροτών - ΕΒΕ.

Αναφορικά με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Απρίλη και του Μάη επισημάνθηκε ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου εξέφρασε τη συσσωρευμένη αγανάχτησή του από τη συνολική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας και έστειλε το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα. Ειδικά για την τελευταία απεργία, τονίστηκε ότι το περιεχόμενου του αγώνα απέκτησε επιθετικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, ενώ ήταν πολύ σημαντική η συμμετοχή αγροτών και ΕΒΕ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της γραμματείας του ΠΑΜΕ υπογραμμίστηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των ρυθμών προετοιμασίας για τη διαδήλωση στη Γενεύη τις μέρες της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, ενώ με αφορμή την προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες των εργαζομένων, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τα εργοδοτικά σωματεία σούπερ-μάρκετ, αποφασίστηκε το ΠΑΜΕ να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν δικά τους σωματεία και να αναδείξουν τα προβλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ