Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή Ανέργων της περιοχής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και στα αιτήματά τους

Την απλόχερη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των χιλιάδων ανέργων και των κατοίκων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που στενάζουν από τη βιομηχανική συρρίκνωση και το κλείσιμο πολλών εργοστασίων, επιβεβαίωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην πολυμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανέργων της περιοχής, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η Επιτροπή με τους αρχηγούς των κομμάτων, από τους οποίους ζητά να στηρίξουν τον αγώνα τους. Η Αλ. Παπαρήγα δεσμεύτηκε για τη στήριξη του Κόμματος σε όποιες κινητοποιήσεις γίνουν στην περιοχή, καθώς και ότι θα δώσει τη μάχη δίπλα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ο Κ. Τσουκαλάς, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ανέργων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Επιτροπή ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τη βιομηχανική συρρίκνωση, αλλά και το διογκούμενο ποσοστό ανεργίας, που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά είναι το υψηλότερο πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Ανέφερε, ακόμα, ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από 21 Μάρτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να απαιτήσει την ικανοποίηση των δεσμεύσεών του σε μια σειρά από ζητήματα, όπως την επαναλειτουργία του πρώην συγκροτήματος Σκαλιστήρη και την καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη). Επίσης την ικανοποίηση αιτημάτων όπως: συνταξιοδότηση των ανέργων μεταλλωρύχων άνω των 50 ετών και επιδότηση ανεργίας για δύο χρόνια στους υπόλοιπους ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. «Σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι με δέκα χρόνια ανεργίας, ενώ πολλοί νέοι έφυγαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το βιώνουν οι εργαζόμενοι πρώην μεταλλωρύχοι άνω των 50 ετών, αλλά και όλες οι οικογένειες της περιοχής η οποία έχει μετατραπεί σε "κρανίου τόπος" όταν παλιά απασχολούσε 6.000 εργάτες» επισήμανε ο Κ. Τσουκαλάς, περιγράφοντας την κατάσταση.

Η Αλ. Παπαρήγα, από την πλευρά του ΚΚΕ, χαρακτήρισε μετά τη συνάντηση κάλπικες τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κλεισίματος των εργοστασίων και η ανεργία στην περιοχή. «Αισθανόμαστε πρόσθετη υποχρέωση να σταθούμε ακόμα πιο ενεργητικά στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό και μέσα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση ξέπλυνε για τα καλά τα ανομήματα των επιχειρηματιών της περιοχής. Αυτό που έμεινε είναι να επωμιστούν όλες τις συνέπειες αποκλειστικά οι εργαζόμενοι, που έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη στρατιά ανέργων», σημείωσε.

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στα αιτήματα της Επιτροπής, σημείωσε ότι το ΚΚΕ πέρα από τις γενικότερες θέσεις που έχει για το πώς εννοεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Εύβοια, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις σημερινές συνθήκες και στην προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, στην εξασφάλιση σύνταξης ανεξάρτητα σε ποιο όριο ηλικίας βρίσκονται σήμερα - από τη στιγμή που η ανεργία είναι παρατεταμένη - και στη δημιουργία προϋποθέσεων για δωρεάν ιατρική φροντίδα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση του δικαιώματος για δουλιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ