Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τρομοκράτες» και οι εργάτες του «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ»

Συλλήψεις 12 εργαζομένων και βία από τα ΜΑΤ για το «δίκιο» του εργοδότη, στο υπό κατάληψη εργοστάσιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας έγινε χθες νωρίς το πρωί, αυτή τη φορά εναντίον των απεργών της επιχείρησης «Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ 12 εργαζόμενοι συνελήφθησαν, για να αφεθούν ελεύθεροι μόνο ύστερα από τη γενική κατακραυγή που ξεσήκωσε η ενέργεια αυτή. Το χτύπημα δόθηκε μια μόλις μέρα, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα στη Βουλή, ο οποίος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, σχετική με το θέμα, υπερασπίστηκε την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη δυνατότητα των εργοδοτών να πετάνε στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Η επίθεση έγινε στο χώρο του εργοστασίου, στο οποίο οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν κατάληψη εδώ και ένα μήνα, καθώς, επιστρέφοντας από το εορταστικό τριήμερο του Πάσχα, βρήκαν τις πόρτες της επιχείρησης κλειστές, ενώ ο εργοδότης τούς ανακοίνωσε τις απολύσεις τους. Η αιτιολογία που πρόβαλε για το κλείσιμο ήταν λόγοι υγείας και η ...συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων! Η είδηση για την απροκάλυπτη αστυνομική επιχείρηση κατά των απολυμένων της επιχείρησης προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στους εργαζόμενους της πόλης και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εκατοντάδες συνάδελφοι των συλληφθέντων από τα γειτονικά εργοστάσια κατέκλυσαν τους χώρους της επιχείρησης.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, με επικεφαλής εισαγγελέα, εισέβαλαν στο εργοστάσιο χθες στις 6 το πρωί, επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών και συνέλαβαν 12 απολυμένους, τους οποίους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Επανωμής. Οι αστυνομικές αρχές, δικαιολογώντας αυτή την απροκάλυπτη ενέργειά τους, είπαν ότι υπήρχε αγωγή του ιδιοκτήτη κατά των εργαζομένων και αναφορά του προς τον εισαγγελέα, στην οποία αναφερόταν ότι οι απολυμένοι που είχαν καταλάβει το εργοστάσιο προέβησαν σε δολιοφθορές της περιουσίας του. Φυσικά, όπως ομολογούσαν αργότερα οι αστυνομικές αρχές, αλλά και ο ίδιος ο εργοδότης, καμία φθορά στο χώρο δε διαπιστώθηκε.

Μόλις έγινε γνωστή η αστυνομική επέμβαση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για συμπαράσταση στους συλληφθέντες, ενώ παράλληλα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα ειδοποιήθηκαν και κατέφθασαν από τα γειτονικά εργοστάσια πάνω από τριακόσιοι εργαζόμενοι, που παρατάχθηκαν απέναντι στα ΜΑΤ, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το εργοστάσιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και στις 10 περίπου το πρωί εγκατέλειψαν το χώρο. Στο μεταξύ, τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας δήλωναν ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και έξω από το χώρο του εργοστασίου, μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα των 30 απολυμένων.

Επίσης, από την πρώτη στιγμή δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και άλλα μέλη της διοίκησης του ΕΚ Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό, οι δήμαρχοι Μίκρας και Επανωμής, ο πρόεδρος του ΕΚ Χαλκιδικής κ.ά. Μετά την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χώρο του εργοστασίου και ύστερα από παρέμβαση του ΕΚΘ, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Καμία φθορά, όπως αποδείχτηκε, δεν έγινε στο εργοστάσιο από τους εργαζόμενους που το κατέλαβαν, κι αυτό δείχνει ότι η προβοκάτσια είναι "στο αίμα πολλών εργοδοτών"», δήλωσε ο Σπ. Ράλης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ήρθαν να μας συμπαρασταθούν, πρόσθεσε, κι όλες αυτές οι πιέσεις απέδωσαν, ώστε οι 12 συλληφθέντες να μην προσαχθούν σαν κοινοί εγκληματίες στο Αυτόφωρο και να δικαστούν. Εμείς οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα δε θα αφήσουμε ούτε τους συναδέλφους να ταλαιπωρηθούνε, αλλά δε θα αφήσουμε και τέτοιους εργοδότες να "χοροπηδάνε" με τη μαύρη εργασία, ούτε θα δεχτούμε να απαγορεύουν το συνδικαλισμό στους χώρους δουλιάς».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε σχετικά: «Στα κρατητήρια της αστυνομίας, θα έπρεπε να βρίσκονται οι εργοδότες, γιατί, αν έχει συμβεί μια παρανομία, αυτή είναι η απόλυση εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους με όποιες μορφές αγώνα κι αν αυτοί επιλέγουν και σίγουρα όλες αυτές οι μορφές δεν είναι όπως θέλει να τις χαρακτηρίσει η αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Δεν είναι τρομοκρατικές, δεν είναι καταστροφικές, είναι διεκδικήσεις που ακριβώς καλύπτονται και νομιμοποιούνται από το πιο ιερό δικαίωμα, το δικαίωμα της εργασίας».

Χθες το απόγευμα, μετά από πρόσκληση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε, παρουσία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του ΕΚΘ, ανοιχτή σύσκεψη των σωματείων του κλάδου για τη συνέχιση του αγώνα. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του εργοστασίου.

Επίσης, με ανακοίνωσή του, το ΕΚΘ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, τονίζοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά, ώστε να πάψουν οι εργοδότες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, σε μια νύχτα, αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ