ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
«Βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Θύμα απεμπλουτισμένου ουρανίου τέως αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού

Associated Press

Θύμα απεμπλουτισμένου ουρανίου τέως αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο των στρατιωτών που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, μπορεί να προκαλέσουν το διπλασιασμό το συνήθων ποσοστών θανάτου από καρκίνου των πνευμόνων σε ένα μικρό αριθμό στρατιωτών κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες», τονίζεται σε έκθεση που συντάχθηκε από τη «Βασιλική Ακαδημία Επιστημόνων και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ενώ οι Βρετανοί επιστήμονες καταφέρονται ευθέως και σαφώς κατά του βρετανικού υπουργείου Αμυνας για τις έρευνες, βάσει των οποίων παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρότι η έρευνα της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας (Royal Society), τονίζει αν και τα στρατεύματα που έχουν εκτεθεί σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, ενδέχεται ο οργανισμός τους να έχει απορροφήσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ραδιενέργειας από την ετήσια επιτρεπόμενη δόση, ο κίνδυνος να αναπτύξουν λευχαιμία ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου που συνδέεται με την έκθεση σε ακτινοβολία, είναι μικρός, παρ' όλα αυτά όπως τόνισε και ο καθηγητής Μπράιαν Σπρατ, πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών: «Υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός πληροφοριών σε σχέση με τα ποσοστά έκθεσης των στρατιωτών. Δίχως επιπρόσθετες μετρήσεις, δεν μπορεί ποτέ να είναι δυνατόν να εξαιρεθεί το ενδεχόμενο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου των πνευμόνων μεταξύ συγκεκριμένου αριθμού στρατιωτών». Παράλληλα, ο Σπρατ προσθέτει πολύ χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν την ευθύνη να κατανοήσουν την πιθανότητα κινδύνου των ίδιων των στρατιωτών των χωρών τους, καθώς των αμάχων που διαβιούν στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση».

Πλημμελείς μελέτες και ευθύνες

Οι συντάκτες της έκθεσης, πάντως, καταλήγουν ότι πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν τριών ειδών καταστάσεις που μπορεί να περιγραφούν ως «γενικές».

  • Πρώτο επίπεδο: Αφορά στους ανθρώπους που επέβαιναν σε όχημα που χτυπήθηκε με βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου ή κάποιον που εισήλθε στο όχημα αμέσως μετά το πλήγμα. Πιθανώς θα εισπνεύσουν σκόνη απεμπλουτισμένου ουρανίου, ή θα χτυπηθούν από θραύσματα της οβίδας.
  • Δεύτερο επίπεδο: Τυπικώς περιλαμβάνει ανθρώπους που δουλεύουν με (είτε πάνω είτε μέσα) οχήματα που έχουν πληγεί με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και πιθανώς θα εισπνεύσουν ή θα «απορροφήσουν» σκόνη απεμπλουτισμένου ουρανίου.
  • Τρίτο επίπεδο: «περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο είδους έκθεση, όπως για παράδειγμα κατά την παραμονή τους στο πεδίο μάχης με το φύσημα του ανέμου ή τις φωτιές».

Βάσει των δεδομένων αυτών και κυρίως των ελλιπών υφιστάμενων στοιχείων και πληροφοριών, η έρευνα των Βρετανών επιστημόνων κυρίως καταφέρεται κατά της βρετανικής ηγεσίας και κατηγορεί το υπουργείο Αμύνης και πάλι για πλημμελείς μελέτες, άρα και μη ασφαλή συμπεράσματα, για τους κινδύνους που διατρέχουν όσοι έρχονται σε επαφή με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι επιστήμονες κατηγορούν επίσης το υπουργείο για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος εξετάσεων των στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, πρόγραμμα το οποίο είχε εξαγγελθεί αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ότι αρκετοί Βρετανοί στρατιώτες που πέρασαν από τη SFOR και την KFOR - τις πολυεθνικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στα Βαλκάνια - πέθαναν από καρκίνο, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση όπλων με απεμπλουτισμένου ουράνιο.

Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, υλικό ιδιαίτερα τοξικό, δε διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αυτή η άποψη γίνεται αποδεκτή από τους επιστήμονες της Βασιλικής Ακαδημίας, καταγγέλλεται όμως ότι οι έρευνες αυτές έχουν σημαντικά επιστημονικά κενά, γεγονός που καθιστά αδύνατη μια κατηγορηματική απόρριψη οιασδήποτε σχέσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου με την πρόκληση καρκίνου ή άλλων σοβαρών ασθενειών.

Σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη σε δείγματα ούρων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας, βρέθηκαν στοιχεία απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μίντλεσεξ της Βρετανίας είχαν τότε αποδώσει την ύπαρξη του στοιχείου στην τροφική αλυσίδα, που έχει επηρεαστεί από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Τότε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είχε εξαγγείλει πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με το BBC, το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον το υπουργείο θα αποφασίσει την αναστολή χρήσης όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μέχρις ότου πραγματοποιηθούν νέες έρευνες για τις συνέπειες της επαφής του ανθρώπου με τέτοια όπλα.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Πεκίνο: «Χονδροειδείς παρεμβάσεις» των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΑΪΠΕΪ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε χτες έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν, του Τσεν Σούι-μπιαν, στη Νέα Υόρκη, και τη σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκτζάο, έκανε χτες λόγο από το Πεκίνο για «χονδροειδή παρέμβαση» στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας από πλευράς ΗΠΑ. Η Κίνα, εξήγησε, είναι «απογοητευμένη και αντιτίθεται σθεναρά στην επίσκεψη» του Τσεν στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, καθώς και πολυάριθμους Αμερικανούς πολιτικούς, μέλη του Κογκρέσου που τηρούν ευνοϊκή στάση προς την Ταϊβάν. Αν όμως η επίσκεψη Τσεν περιείχε επισκέψεις με ήσσονος σημασίας στελέχη του αμερικανικού πολιτικού προσωπικού -για το φόβο της πλήρους διατάραξης των σινοαμερικανικών σχέσεων- και οι επαφές του προέδρου της Ταϊβάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, όπως έγινε γνωστό, θα γίνουν μέσω μιας επιστολής, δεν ισχύει το ίδιο για τον Δαλάι Λάμα.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους όσο και ο Κόλιν Πάουελ θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Δαλάι Λάμα, με στόχο, όπως εκτιμά η Μέρι Ελεν Κάντριμαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπους, «να συζητηθούν οι ελπίδες μας να δούμε το Θιβέτ να διατηρεί τη μοναδική θρησκευτική και πολιτισμική του ταυτότητα». Η κινεζική αντίδραση, διά στόματος Μπανγκτζάο, ήταν η επίκληση στις ΗΠΑ «να αναγνωρίσουν το Θιβέτ ως κινεζικό έδαφος και να σταματήσουν τη χρησιμοποίησή του ως μοχλό παρέμβασης στα εσωτερικά της Κίνας».

Στροφή 180 μοιρών;

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι δύο επισκέψεις ενισχύουν την εντύπωση που έχουν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αντί να επιχειρεί τη βελτίωση των σχέσεών της με την Κίνα ενδιαφέρεται περισσότερο να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τους εχθρούς της και να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της. Μπορεί σε επίσημο επίπεδο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει πως οι δύο επισκέψεις «δε θα πρέπει» να έχουν οποιαδήποτε συνέπεια στις διμερείς σχέσεις, πολλοί μιλούν για πλήρη αντιστροφή της αμερικανικής πολιτικής και σχεδόν ανοιχτή, πλέον, υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν - κάτι που προοιωνίζεται πολιτικές θύελλες.

Χαρακτηριστικό της αμφιλεγόμενης επίσκεψης Τσεν στη Νέα Υόρκη ήταν οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του αμερικανο-ταϊβανέζων όσο και Κινέζων που υποστηρίζουν την επανένωση της Ταϊβάν με την Ηπειρωτική Κίνα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι Ταλιμπάν ζήλεψαν τον ... Χίτλερ!

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ως σήμερα, μόνο ένα καθεστώς τόσο ακραίο όσο το ναζιστικό του Αδόλφου Χίτλερ είχε προβεί στην καταναγκαστική «σήμανση» μιας φυλετικής ομάδας: Των Εβραίων, που ήταν αναγκασμένοι στη Γερμανία προ μισού αιώνα να φέρουν το διακριτικό κίτρινο άστρο του Δαβίδ. Χθες όμως, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανυψώθηκε στο ίδιο δυσθεώρητο ύψος μισαλλοδοξίας: Οι Ινδουιστές του Αφγανιστάν θα είναι στο εξής αναγκασμένοι να φέρουν διακριτικά στα ρούχα τους, διότι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Ουαλί στον Αμίρ Σαχ του Ασοσιέιτεντ Πρες, «το απαιτεί το Ισλάμ».

Τα κατορθώματα των Ταλιμπάν, που εφαρμόζουν ίσως την πιο σκληρή εκδοχή της Σαρία, του Ισλαμικού Νόμου, στον κόσμο, έχουν προκαλέσει πολλές φορές σοκ στον κόσμο και έχουν επιφέρει τη διεθνή απομόνωσή τους. Η απαγόρευση της εκπαίδευσης για τα κορίτσια, οι ξυλοδαρμοί ανδρών επειδή υπέπεσαν στο αμάρτημα να κόψουν τη γενειάδα τους, πιο πρόσφατα το κλείσιμο νοσοκομείων επειδή συνέτρωγαν άνδρες και γυναίκες, η καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Μπαμιάν κ.ο.κ., τους έχουν χαρίσει τη φήμη ενός από τα πιο μισαλλόδοξα καθεστώτα στον κόσμο, κι όχι άδικα.

Ο λόγος που οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να προβούν στη σήμανση των Ινδουιστών δεν είναι ξεκάθαρος. Η άποψη του Ουαλί, ότι «οι θρησκευτικές μειονότητες που ζουν σε ένα ισλαμικό κράτος πρέπει να αναγνωρίζονται», μοιάζει, αν μη τι άλλο, προσχηματική.

Το βέβαιο είναι ότι ο κοινωνικός στιγματισμός των Ινδουιστών αποτελεί σοκ, πρώτα απ' όλους για τους ίδιους. Ο Ανάρ, ένας Αφγανός Ινδουιστής που ζει στην Καμπούλ, δηλώνει ότι η σήμανση αυτή «θα μας κάνει ευάλωτους και θα καταβαραθρώσει τη θέση μας στην κοινωνία».

Φυσικώ τω τρόπω, η χώρα - λίκνο του Ινδουισμού, η Ινδία, ξεσηκώθηκε: Σε επίσημο επίπεδο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίντερ Σινχ Τζασάλ δήλωσε ότι «πρόκειται για περαιτέρω αποδείξεις των οπισθοδρομικών και απαράδεκτων ιδεολογικών θεμελίων των Ταλιμπάν (...) καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τέτοιες κινήσεις, που αποτελούν ταπείνωση μιας μειονότητας», ενώ στην πόλη Μποπάλ χιλιάδες Ινδουιστών συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν εναντίον της κίνησης, περιφέροντας ένα ομοίωμα στρατιώτη Ταλιμπάν και κραυγάζοντας «Ταλιμπάν, πεθάνετε!».

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου που αποφάσισε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν είναι με ακρίβεια καθορισμένο, ούτε έχει αποφασιστεί τι είδους σήμα θα φορούν. Σε ό,τι αφορά τα αίτια αυτής της έξαρσης της αδιαλλαξίας των Ταλιμπάν, διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για εκδήλωση της οργής τους εναντίον του ΟΗΕ και των κυρώσεων που έχει επιβάλει στο καθεστώς τους. Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταλιμπάν έκλεισαν 4 από τα 6 γραφεία του ΟΗΕ στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ