Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Πεκίνο: «Χονδροειδείς παρεμβάσεις» των ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΑΪΠΕΪ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε χτες έντονη διαμαρτυρία για την επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν, του Τσεν Σούι-μπιαν, στη Νέα Υόρκη, και τη σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκτζάο, έκανε χτες λόγο από το Πεκίνο για «χονδροειδή παρέμβαση» στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας από πλευράς ΗΠΑ. Η Κίνα, εξήγησε, είναι «απογοητευμένη και αντιτίθεται σθεναρά στην επίσκεψη» του Τσεν στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, καθώς και πολυάριθμους Αμερικανούς πολιτικούς, μέλη του Κογκρέσου που τηρούν ευνοϊκή στάση προς την Ταϊβάν. Αν όμως η επίσκεψη Τσεν περιείχε επισκέψεις με ήσσονος σημασίας στελέχη του αμερικανικού πολιτικού προσωπικού -για το φόβο της πλήρους διατάραξης των σινοαμερικανικών σχέσεων- και οι επαφές του προέδρου της Ταϊβάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, όπως έγινε γνωστό, θα γίνουν μέσω μιας επιστολής, δεν ισχύει το ίδιο για τον Δαλάι Λάμα.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους όσο και ο Κόλιν Πάουελ θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον Δαλάι Λάμα, με στόχο, όπως εκτιμά η Μέρι Ελεν Κάντριμαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπους, «να συζητηθούν οι ελπίδες μας να δούμε το Θιβέτ να διατηρεί τη μοναδική θρησκευτική και πολιτισμική του ταυτότητα». Η κινεζική αντίδραση, διά στόματος Μπανγκτζάο, ήταν η επίκληση στις ΗΠΑ «να αναγνωρίσουν το Θιβέτ ως κινεζικό έδαφος και να σταματήσουν τη χρησιμοποίησή του ως μοχλό παρέμβασης στα εσωτερικά της Κίνας».

Στροφή 180 μοιρών;

Διπλωματικοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι δύο επισκέψεις ενισχύουν την εντύπωση που έχουν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ αντί να επιχειρεί τη βελτίωση των σχέσεών της με την Κίνα ενδιαφέρεται περισσότερο να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τους εχθρούς της και να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της. Μπορεί σε επίσημο επίπεδο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει πως οι δύο επισκέψεις «δε θα πρέπει» να έχουν οποιαδήποτε συνέπεια στις διμερείς σχέσεις, πολλοί μιλούν για πλήρη αντιστροφή της αμερικανικής πολιτικής και σχεδόν ανοιχτή, πλέον, υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν - κάτι που προοιωνίζεται πολιτικές θύελλες.

Χαρακτηριστικό της αμφιλεγόμενης επίσκεψης Τσεν στη Νέα Υόρκη ήταν οι διαδηλώσεις υποστηρικτών του αμερικανο-ταϊβανέζων όσο και Κινέζων που υποστηρίζουν την επανένωση της Ταϊβάν με την Ηπειρωτική Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ