Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
«Αποκαλυπτικό» το βιβλίο του Γουέσλεϊ Κλαρκ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Διεξάγοντας ένα σύγχρονο πόλεμο». Πρόκειται για τον τίτλο του βιβλίου που έγραψε ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ και το οποίο επαναφέρει στη δημοσιότητα τις - εν πολλοίς... γνωστές - αψιμαχίες ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνηση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού Πενταγώνου σε σχέση με τις φονικές επιδρομές της άνοιξης του '99 στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με όσα «αποκαλύπτει» ο Γουέσλεϊ Κλαρκ - νυν στέλεχος πολυεθνικής τράπεζας - οι επιδρομές του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα είχαν τερματιστεί νωρίτερα... εάν, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, είχε συναινέσει στη διεξαγωγή μίας χερσαίας επέμβασης στη Σερβία και στη χρησιμοποίηση πολεμικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι».

Ο Αμερικανός στρατηγός διηγείται, ανάμεσα σε άλλα, τον «πόλεμο» που διεξαγόταν τότε παράλληλα και στους διαδρόμους του αμερικανικού Πενταγώνου, αναφέροντας πως τα πρώτα σύννεφα στη «συνεννόησή» του με τον Γουίλιαμ Κοέν ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1997, με το που ανέλαβε δηλαδή (ο Κλαρκ) τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR). Ο ίδιος ο Κλαρκ παραδέχεται μάλιστα πως πίεζε για τη διεξαγωγή των φονικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από την άνοιξη του 1998, με το που κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Αλβανούς αυτονομιστές του UCK και τις δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας... Την άνοιξη του '98, ο Κλαρκ είχε, μάλιστα, αποστείλει επιστολή στον Κοέν πιέζοντάς τον να επαναδιατυπώσει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να επέμβει, εάν το Βελιγράδι άρχιζε επιθέσεις εναντίον του αλβανικού πληθυσμού του Κοσσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ