Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε οικονομική επιβράδυνση;

ΜΟΝΑΧΟ.-

Μεταδοτική, καθώς φαίνεται, είναι η «ασθένεια της επιβράδυνσης» ή ακόμα και ύφεσης, που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η «ασθένεια», που έχει εισέλθει στην Ευρώπη, κατ' αρχάς από τη Γηραιά Αλβιόνα, ενώ ήδη τα πρώτα κρούσματα έχει διαπιστωθεί ότι πλήττουν και την οικονομία της κύριας ατμομηχανής της Ευρώπης, της Γερμανίας.

Ετσι, μετά τα «κακά» μαντάτα» για τη νέα αύξηση της ανεργίας για το μήνα Απρίλη, περισσότερο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων ήσαν οι Γερμανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσιοποίηση του «βαρομέτρου» Ifo. Η μηνιαία έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου «Ifo» του Μονάχου κατέδειξε ότι η πλέον στενά παρακολουθούμενη ένδειξη για το επιχειρηματικό κλίμα στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ζώνης του ευρώ υποχώρησε τον Απρίλη στο 92,5 - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάη του 1999 - από 93,9 τον προηγούμενο μήνα. Ενώ το πιο χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της «επιβράδυνσης» θεωρείται ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας υποχωρεί τους δέκα από τους έντεκα τελευταίους μήνες, ενώ οι εκτιμήσεις οικονομολόγων ανέμεναν υποχώρηση τον Απρίλη στο 93,3.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Απρίλη εξηγείται κυρίως από τη σημαντική υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά δύο μονάδες στο δυτικό τμήμα της χώρας στο 88,5 από 90,6 τον Μάρτη, τη στιγμή μάλιστα που οι προοπτικές όσον αφορά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν είναι ευοίωνες: Ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε τον Απρίλη στο 96,6 από 97,1 το Μάρτη.

Αντιστοίχως, το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε και στο ανατολικό τμήμα της χώρας: Ο γενικός δείκτης υποχώρησε στο 102,8 από 104,6 τον Μάρτη, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Απρίλη στο 122,8 από 124,9 τον προηγούμενο μήνα ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στο 84,1 από 85,5 τον Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ