Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αυτονομιστές του UCPMB εγκαταλείπουν θέσεις και όπλα...

ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ.-

Η ενίσχυση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και η εδώ και μερικούς μήνες επιστροφή τους στη μέχρι πρότινος «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου φαίνεται, τις τελευταίες μέρες, να προκαλεί μία σειρά απτών αποτελεσμάτων που οδηγούν σε μία κάποια συρρίκνωση της δράσης των Αλβανών αυτονομιστών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» («UCPMB») με σημαντική εξέλιξη την προχτεσινοβραδινή σύλληψη - παράδοση(;) του αρχηγού του «UCPMB», Μουχάμεντ Ξεμάιλι.

«Η σύλληψη έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη διάρκεια απόπειρας διείσδυσης στο Κόσσοβο. Συλλάβαμε έναν από τους φανατικούς ηγέτες του UCPMB, τον Μουχάμετ Ξεμάιλι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Τσόβιτς. Ο Τσόβιτς πρόσθεσε μάλιστα πως η σύλληψη του Ξεμάιλι διευκολύνει σημαντικά την περαιτέρω ανάπτυξη των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο υπόλοιπο τμήμα της «ουδέτερης ζώνης», καθώς και τη διαδικασία αφοπλισμού των αυτονομιστών στο πλαίσιο της Διακήρυξης για την αποστρατιωτικοποίηση της οργάνωσης που υπεγράφη το περασμένο 48ωρο...

Πάντως, αργότερα, πηγή προσκείμενη στην KFOR που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, διέψευσε πως οι σερβικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Ξεμάιλι λέγοντας πως επρόκειτο για παράδοσή του διοικητή των αυτονομιστών μετά από συμφωνία με αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης... Εκπρόσωπος των αυτονομιστών του «UCPMB» επιβεβαίωνε την ίδια στιγμή πως όλοι οι άνδρες της οργάνωσής του παρέδωσαν τα όπλα τους και τις παραστρατιωτικές στολές τους και αποχώρησαν από τη ζώνη της περιοχής Τσαρ (βόρειο τμήμα του τομέα Β της «ουδέτερης ζώνης») εγκαταλείποντας και το «στρατηγείο» τους στο Μούχοβατς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ