Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενδοκυβερνητικές έριδες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δύσκολες ώρες αναμένεται να περάσει στο κοινοβούλιο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν κατά τη διάρκεια της, τουλάχιστον, διήμερης συζήτησης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που απεργάστηκε με αφορμή το κύμα των απολύσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού, το νέο νομοσχέδιο «θέτει περισσότερα εμπόδια στις κερδοφόρες επιχειρήσεις στη διαδικασία της απόλυσης, αναγκάζοντάς τες να το σκεφθούν δύο φορές», διπλασιάζει το κατώτερο όριο της αποζημίωσης, ενισχύοντας τις διμερείς (εργοδοτών και εργαζομένων) εργασιακές επιτροπές και πριμοδοτώντας την επιμόρφωση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους. Παράλληλα, οι εργοδότες που θα απολύσουν καλούνται να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων.

Η πρόταση, όμως, της κυβέρνησης δεν ικανοποιεί τους συγκυβερνώντες της. Το ΚΚ απειλεί να μη στηρίξει το νομοσχέδιο, επιμένοντας στα βήματα του δυναμικού διαχωρισμού του από τους σοσιαλιστές κυβερνητικούς εταίρους του που άρχισαν αμέσως μετά την παταγώδη αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές. Οπως δήλωναν εκπρόσωποί του, οι 35 βουλευτές του δε θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αν δε συμπεριλαμβάνει ρητά την απαγόρευση απολύσεων για τις σαφώς κερδοφόρες επιχειρήσεις. Προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου προσανατολίζεται, επίσης, το, μικρότερης επιρροής, κόμμα Κίνημα των Πολιτών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως εικάζεται ότι θα πράξουν και ορισμένοι δυσαρεστημένοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην εξασφαλίζει την αναγκαία πλειοψηφία.

Στο στόχαστρο ο Σιράκ

Αναβρασμός, όμως, επικρατεί και στη δεξιά πτέρυγα του κοινοβουλίου, μετά από την εισήγηση 30 βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για παραπομπή του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ στη Δικαιοσύνη για την ανάμειξή του σε υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων, κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του στη δημαρχία του Παρισιού. Οπως υπογραμμίζουν οι 30 βουλευτές, δύο δικαστικές έρευνες έχουν, ήδη, ενοχοποιήσει τον Ζακ Σιράκ, ενώ 77 άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για συμμετοχή σε όλες αυτές τις καταστάσεις.

Οι υπογράφοντες αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος, σε αντίθεση με σειρά άλλων πολιτικών προσώπων εντός και εκτός Γαλλίας, μπορεί να παραμένει αλώβητος και μάλιστα να θέτει υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η προσπάθεια, πάντως, δε διαφαίνεται να έχει ευτυχή κατάληξη, αφού η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαψεύδει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι συναινεί και επικροτεί την προοπτική παραπομπής σε δίκη του Ζακ Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ