Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πεπερασμένων προοπτικών διπλωματικός αναβρασμός

Ισραηλινός στρατιώτης εν δράσει

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης εν δράσει
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ.-

Στο διπλωματικό πεδίο στράφηκε, χτες, η προσοχή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά από την επίσημη παρουσίαση των πορισμάτων της έκθεσης υπό τον πρώην Γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ και την υιοθέτησή τους από την αμερικανική διπλωματία ως «βασικό άξονα» των προσπαθειών αποκλιμάκωσης. Οι ΗΠΑ εγκαινίασαν, ήδη, τη νέα διαμεσολαβητική τους παρέμβαση, τηρώντας, πάντα, σαφώς χαμηλότερους τόνους εμπλοκής από ό,τι η προηγούμενη αμερικανική προεδρία. Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές δε διαφαίνονται τόσο αισιόδοξες, αφού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφωνούν στα βασικά σημεία της έκθεσης, ενώ ο αραβικός κόσμος εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά τις πραγματικές διαστάσεις της αμερικανικής διαμεσολάβησης.

Την έναρξη της νέας αμερικανικής τακτικής σηματοδότησε η δίωρη συνάντηση που είχαν, χτες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Μάρτιν Ιντικ και ο πρόξενος Ρον Σχλίχερ. Οπως έγινε γνωστό, από αμερικανικές πηγές, βασικό θέμα της συζήτησης των τριών ανδρών ήταν «το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ». Οι Ιντικ και Σχλίχερ πρόκειται να συναντηθούν, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το πότε, και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, θα αναλάβει ο νυν Αμερικανός πρέσβης στην Ιορδανία, Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος και χρίστηκε «ειδικός βοηθός», για τη Μέση Ανατολή, του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ.

Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν Ισραηλινό διαδηλωτή του κινήματος «Ειρήνη τώρα»

Associated Press

Ισραηλινοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν Ισραηλινό διαδηλωτή του κινήματος «Ειρήνη τώρα»
Η «σύμπνοια» που χαρακτήρισε τις διεθνείς αντιδράσεις για το περιεχόμενο των πορισμάτων της έκθεσης, πάντως, δε φαίνεται να μπορεί να διασφαλίσει και την αποτελεσματικότητα της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας. Μπορεί η ΕΕ, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ να υιοθέτησαν τις προτάσεις Μίτσελ, όπως και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, που τάχθηκε υπέρ μιας «ενιαίας διεθνούς θέσης για το Μεσανατολικό», εντούτοις όμως οι διαφωνίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους παραμένουν, με κύριο αγκάθι το θέμα των εποικισμών.

Ο Αριέλ Σαρόν αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «γενικά θετικό το σκεπτικό της έκθεσης». Αλλά ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου Ντάνι Ναβέχ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ «δεν εξετάζει καν την πρόταση για πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας και οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους του θα γίνει εφόσον περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα πλήρους πάταξης της παλαιστινιακής τρομοκρατίας». Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η ισραηλινή ηγεσία έθεσε ως όρο «μιας πρώτης εξέτασης του θέματος», την πάροδο, τουλάχιστον, δύο μηνών, κατά τους οποίους δε θα υπάρξει καμία επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων, θα μειωθεί ο αριθμός της παλαιστινιακής αστυνομίας και θα συλληφθούν όλοι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

«Ελπίζω να καταστεί δυνατή η έναρξη συζήτησης για την έκθεση και για την εφαρμογή της» δήλωνε, από την άλλη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος επανέφερε την πρόταση για διενέργεια διεθνούς διάσκεψης με αυτό ακριβώς το θέμα. Ο διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ εκτίμησε ότι «η έκθεση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή, αν εφαρμοστεί, οπότε θα είναι πιο εύκολο να κατευναστεί και η παλαιστινιακή λαϊκή οργή». Πολύ πιο συγκρατημένος, όμως, εμφανίστηκε ο βοηθός του Γιάσερ Αραφάτ, Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να επιλέγει ό,τι το συμφέρει από τα πορίσματα μιας έκθεσης και να αγνοεί τα υπόλοιπα». Μάλιστα, χαρακτήρισε «γνωστή παρελκυστική τακτική» το ισραηλινό αίτημα για πάροδο δύο μηνών ηρεμίας, υπενθυμίζοντας ότι «η ισραηλινή ασφάλεια θα είναι σίγουρη, όταν η ισραηλινή ηγεσία αποφασίσει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συμπληρώνοντας ότι «είναι τουλάχιστον παράλογο να εξισώνεται η στρατιωτική δύναμη της μίας πλευράς με της άλλης».

Διαφωνίες εντός Ισραήλ και αραβική επιφυλακτικότητα

Παλαιστίνιος ρίχνει βόμβες Μολότοφ ενάντια στους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Παλαιστίνιος ρίχνει βόμβες Μολότοφ ενάντια στους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες
Φωτιές έχει ανάψει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αριέλ Σαρόν, η έκθεση Μίτσελ και το βασικό της αίτημα για «άμεσο τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας». Η ισραηλινή ηγεσία επιμένει να αναφέρεται στη «φυσική ανάπτυξη του πληθυσμού των εποικισμών», αγνοώντας παντελώς το γεγονός ότι έχουν καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη, όμως, και αν υιοθετηθεί η εκδοχή της «φυσικής ανάπτυξης» και γίνει αποδεκτός ο τερματισμός της υπόλοιπης εποικιστικής δραστηριότητας, οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Αριέλ Σαρόν απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση και φιλειρηνικές οργανώσεις πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο εκπρόσωπος της φιλειρηνικής οργάνωσης «Peace Now», Μόσι Ραζ, τόνιζε ότι η, μόλις λίγων μηνών, κυβέρνηση Σαρόν έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 15 επεκτάσεις σε υπάρχοντες εποικισμούς, ενώ το 10% των αδειών ανοικοδόμησης που έχει εγκρίνει αφορά τους εποικισμούς. Επικαλούμενος και την πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου το 61% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ του παγώματος των εποικισμών, ο Ραζ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαρόν ότι «θέτει σε κίνδυνο τον ισραηλινό λαό, απορρίπτει μια ευκαιρία εκεχειρίας και καταπατά κάθε έννοια δικαίου».

Στο μεταξύ, επιφυλακτικός παραμένει ο αραβικός κόσμος, ο οποίος αν και αποδέχτηκε θετικά την έκθεση Μίτσελ, δεν εμφανίζεται πεπεισμένος για τις προθέσεις της αμερικανικής διπλωματίας. «Δεν αρκούν οι δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις», δήλωνε για τη νέα αμερικανική διαμεσολάβηση ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μάχερ. «Περιμένουμε να δούμε τις ΗΠΑ να ασκούν ισοδύναμες πιέσεις και στις δύο πλευρές» τόνιζε ο Μοχάμεντ Σομπέιχ, Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου τα μέλη κλήθηκαν, από το Σάββατο, να διακόψουν πλήρως κάθε άμεση επαφή με το Ισραήλ. Ενδεικτικό της αραβικής καχυποψίας είναι η ανακοίνωση της ηγεσίας του εμιράτου του Κουβέιτ, στην οποία αφού απευθύνονται ευχαριστίες στις ΗΠΑ για την προσπάθεια εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ στην περίπτωση του Ιράκ, τονίζεται ότι «αναμένουμε να δούμε πότε θα επιδειχτεί ο ίδιος ζήλος και για την περίπτωση του Ισραήλ».

Σχετικά μειωμένη η ένταση

Πέντε ώρες διήρκεσε η σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην αραβική πόλη Μπέιτ Τζάλα και στον εποικισμό Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Πέντε έποικοι, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών, τραυματίστηκαν, όπως και δύο Παλαιστίνιοι, ενώ καταστράφηκαν 2 σπίτια στην Μπέιτ Τζάλα. Την ίδια στιγμή, 3 όλμοι έπληξαν περιοχή κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ, χωρίς απώλειες, ενώ ισραηλινοί εκσκαφείς, με συνοδεία τεθωρακισμένων, εισέβαλαν κοντά στην πόλη της Γάζας και κατέστρεψαν καλλιεργημένες εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ