ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αδυνατεί να αναλάβει την πολιτογράφηση των αλλοδαπών

Συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το θέμα

Την αδυναμία του να αναλάβει το έργο της πολιτογράφησης των αλλοδαπών διατύπωσε ομόφωνα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Κι αυτό, γιατί δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, ενώ το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Σημειώνεται ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι επέκριναν την τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει έργα στους δήμους χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και χωρίς να λαμβάνει υπόψη αν υπάρχουν τα απαραίτητα κριτήρια για να αντεπεξέλθουν οι δήμοι σε αυτά. Μάλιστα, η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων τέθηκε ως το κυρίαρχο αίτημα του δήμου απέναντι στην πολιτεία. Γεγονότα που επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, την πολιτική της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και θέτουν τις υπόλοιπες παρατάξεις προ των ευθυνών τους, όταν αποδέχονταν έργα χωρίς να πάρουν τους αντίστοιχους πόρους (χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί).

Επίσης, το συμβούλιο αποφάσισε να μην αναλάβει την πολιτογράφηση, παρά μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως την παράταση της έναρξης κατά ένα μήνα - κανονικά αρχίζει στις 2.6.2001 - και της διάρκειας σε έξι μήνες από δύο, όπως ορίζεται από το νόμο. Παράλληλα, συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να πιέσει το υπουργείο Εσωτερικών για να δώσει λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των απαραίτητων κονδυλίων. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. Απέργη, Παπαθανασίου και Παπαϊωάννου από την πλειοψηφία, Π. Κοροβέση από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Γ. Αρσένη από το «Κίνημα για την Αθήνα», Β. Αλεξίου από την «Πρωτεύουσα Δύναμη» και Π. Ζυγούρη ανεξάρτητο.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, στην τοποθέτησή του για το θέμα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος στην ουσία «υποκρύπτει την εκδίωξη των αλλοδαπών από την Ελλάδα» και πρότεινε να παραταθεί στους έξι μήνες η διάρκεια πολιτογράφησης, κάτι που έγινε δεκτό. Σημείωσε, δε, την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής που αναθέτει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προσφυγής του δήμου. Ο Π. Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», είπε, αναφερόμενος στην τακτική αυτή της κυβέρνησης: «Πρέπει να ξεσηκωθούμε, γιατί αν δε το κάνουμε θα καταντήσουμε οι ...σκουπιδιάρηδες της κυβέρνησης». Ο Μ. Δανδουλάκης, επίσης σύμβουλος της «Συμπαράταξης», σημείωσε ότι «ο δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η κυβέρνηση να βρεθεί προ των ευθυνών της. Τέτοιες πράξεις θα είναι παράσταση διαμαρτυρίας ή ακόμη και συμβολικό κλείσιμο του δήμου.

Ο Π. Ζυγούρης μίλησε για μεταφορά «λάντζας» και όχι ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Συγκέντρωση στο νέο αεροδρόμιο

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) εξέφρασαν χτες οι τεχνικοί της εταιρίας, που πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Η χτεσινή κινητοποίηση που κήρυξε η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) ήταν η πρώτη που έγινε στο ΔΑΑ - στην αίθουσα αναχωρήσεων - και ήταν επιτυχής, σπάζοντας έτσι την επιχειρούμενη «γκετοποίηση» του χώρου.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΟΑ Κλ. Τρατράς, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δε θα ανεχτούν τη διάλυση της εταιρίας, την απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα σε τεχνολογίες αιχμής και την αποστολή αεροσκαφών σε επισκευαστικά κέντρα του εξωτερικού για επισκευές που γίνονται χρόνια τώρα στην τεχνική βάση του εθνικού αερομεταφορέα με ασύγκριτα μικρότερο κόστος. Αναφερόμενος στην Τεχνική Διεύθυνση της ΟΑ, αφού υπογράμμισε ότι η εταιρία θεωρείται από τους πρώτους σε ασφάλεια αερομεταφορείς, λόγω της καλής συντήρησης του στόλου των αεροσκαφών της, τόνισε ότι έχει την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες να επισκευάζει αεροσκάφη όλων των ελληνικών αεροπορικών εταιριών, αλλά και πολλών άλλων ξένων εταιριών. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Ελληνες να εξασφαλίσουν εργασία υψηλών προδιαγραφών. «Αντί αυτού όμως - επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΤΑΟΑ - η Τεχνική Διεύθυνση της ΟΑ συρρικνώνεται, διώχνονται με κάθε τρόπο έμπειροι τεχνικοί και έτσι χάνεται και πολύτιμο συνάλλαγμα».

Καταλήγοντας ο Κλ. Τρατράς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ θα αντισταθούν σε κάθε λογική ξεπουλήματος του ομίλου στους διάφορους διαπλεκόμενους.

Σε ανακοίνωση που μοίρασαν οι τεχνικοί της ΟΑ προς όλους τους εργαζόμενους του ΔΑΑ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται ότι το νέο αεροδρόμιο εκτός από κόμβος μεταφοράς επιβατών και μέσο προσκόμισης κερδών στη «Χόχτιφ» και τους λοιπούς εργοδότες, είναι και χώρος καθημερινού μόχθου χιλιάδων εργαζόμενων ανθρώπων, που δικαιούνται και απαιτούν βελτίωση συνθηκών εργασίας, αποδοχών, ασφάλισης και ασφάλεια για το μέλλον τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Πορεία για την ικανοποίηση αιτημάτων

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες οι αστυνομικοί της Αττικής κατέβηκαν χτες στο δρόμο διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αφού έληξε η διορία που είχαν δώσει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ώστε να τα ικανοποιήσει. Παρά τις υποσχέσεις που είχαν λάβει στην πρώτη κινητοποίησή τους, τα αιτήματα των αστυνομικών ακόμα εξετάζονται.

Οι αστυνομικοί έκαναν συγκέντρωση μπροστά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Βασικά αιτήματα των αστυνομικών υπαλλήλων είναι: Η άμεση εφαρμογή του ωραρίου, η κατοχύρωση ρεπό και η άμεση εξόφληση των ημερησίων αναπαύσεων. Επίσης ζητούν να μην καταστρατηγείται ο κώδικας των μεταθέσεων με την τοποθέτηση ειδικών φρουρών στην επαρχία, να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για τα γήπεδα, να αναγνωριστεί το επάγγελμα σε επικίνδυνο και ανθυγιεινό, να αυξηθεί το επίδομα της διεύθυνσης αστυνομικών επιχειρήσεων σε 30.000 και να επεκταθεί στην Αμεση Δράση. Τέλος διεκδικούν οι μισθολογικές και βαθμολογικές προαγωγές να είναι αντίστοιχες των ενόπλων δυνάμεων.

Στην χτεσινή πορεία συμμετείχαν 1.200 αστυνομικοί γεγονός που επισημάνθηκε απ' τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Παναγιώτη Σπηλιόπουλο. «Θα συνεχίσουμε όσοι και αν μείνουμε και θα παλέψουμε για μια καλύτερη αστυνομία» είπε ο Π. Σπηλιόπουλος. Παράλληλα εξέφρασε την αντίδραση που προκαλεί στους κόλπους των αστυνομικών, η εκτέλεση από τους ειδικούς φρουρούς αστυνομικών καθηκόντων και τόνισε ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές: Νίκος Γκατζής του ΚΚΕ και Ν. Μαρκογιαννάκη, Κ. Παπακώστα και Π. Παναγιωτόπουλος της ΝΔ.

«Το ΚΚΕ, τόνισε ο Ν. Γκατζής, υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και είναι κοντά σας. Τα προβλήματά σας τα φέραμε πάμπολλες φορές στη Βουλή, αλλά η δύναμή μας είναι μικρή. Μην περιμένετε να σας χαρίσει κανείς τίποτα. Μόνο με τον αγώνα σας και τη συστράτευσή σας με τους άλλους εργαζόμενους θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας». Ο Ν. Γκατζής κάλεσε τους αστυνομικούς υπαλλήλους να ενώσουν τον αγώνα τους με τον αγώνα όλων των εργαζομένων και επισήμανε ότι «έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους και τα προβλήματά σας πρέπει να επιλυθούν. Θα επιλυθούν όμως με μια άλλη κυβέρνηση που θα υπηρετεί το λαό και όχι την πλουτοκρατία».

Στη συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, Μιχάλης Βεντούλης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αστυνομικών υπαλλήλων.

Εχασαν τη ζωή τους σε ναρκοπέδιο

Με τη ζωή τους πλήρωσαν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή δύο λαθρομετανάστες, άγνωστης μέχρι στιγμής εθνικότητας, οι οποίοι επιχείρησαν το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής να περάσουν από περιφραγμένο ναρκοπέδιο στην περιοχής Γεμιστής Εβρου.

Οι νάρκες εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο λαθρομετανάστες, προερχόμενοι από την Τουρκία, και να τραυματιστεί ο τρίτος που τους συνόδευε. Οι νεκροί και ο τραυματίας εντοπίστηκαν από ειδική μονάδα μια μέρα μετά και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Πολεμικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Νέα απεργία των τηλεπικοινωνιακών

Νέα 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Μάη 2001, κήρυξαν οι τηλεπικοινωνιακοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που ζητούν τη νομική κατοχύρωση του επαγγέλματός τους.

Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, από το 1970 ο κλάδος τους παρέχει Υπηρεσίες Πληροφοριών Πτήσης Αεροδρομίου (AFIS), έργο που είναι παρόμοιο με αυτό των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά χωρίς νομική κάλυψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ