Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αδυνατεί να αναλάβει την πολιτογράφηση των αλλοδαπών

Συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το θέμα

Την αδυναμία του να αναλάβει το έργο της πολιτογράφησης των αλλοδαπών διατύπωσε ομόφωνα, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Κι αυτό, γιατί δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, ενώ το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Σημειώνεται ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι επέκριναν την τακτική της κυβέρνησης να μεταφέρει έργα στους δήμους χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και χωρίς να λαμβάνει υπόψη αν υπάρχουν τα απαραίτητα κριτήρια για να αντεπεξέλθουν οι δήμοι σε αυτά. Μάλιστα, η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων τέθηκε ως το κυρίαρχο αίτημα του δήμου απέναντι στην πολιτεία. Γεγονότα που επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, την πολιτική της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και θέτουν τις υπόλοιπες παρατάξεις προ των ευθυνών τους, όταν αποδέχονταν έργα χωρίς να πάρουν τους αντίστοιχους πόρους (χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Κρατικοί Παιδικοί Σταθμοί).

Επίσης, το συμβούλιο αποφάσισε να μην αναλάβει την πολιτογράφηση, παρά μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως την παράταση της έναρξης κατά ένα μήνα - κανονικά αρχίζει στις 2.6.2001 - και της διάρκειας σε έξι μήνες από δύο, όπως ορίζεται από το νόμο. Παράλληλα, συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να πιέσει το υπουργείο Εσωτερικών για να δώσει λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των απαραίτητων κονδυλίων. Η επιτροπή απαρτίζεται από τους κ.κ. Απέργη, Παπαθανασίου και Παπαϊωάννου από την πλειοψηφία, Π. Κοροβέση από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Γ. Αρσένη από το «Κίνημα για την Αθήνα», Β. Αλεξίου από την «Πρωτεύουσα Δύναμη» και Π. Ζυγούρη ανεξάρτητο.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, στην τοποθέτησή του για το θέμα, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος στην ουσία «υποκρύπτει την εκδίωξη των αλλοδαπών από την Ελλάδα» και πρότεινε να παραταθεί στους έξι μήνες η διάρκεια πολιτογράφησης, κάτι που έγινε δεκτό. Σημείωσε, δε, την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής που αναθέτει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προσφυγής του δήμου. Ο Π. Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη», είπε, αναφερόμενος στην τακτική αυτή της κυβέρνησης: «Πρέπει να ξεσηκωθούμε, γιατί αν δε το κάνουμε θα καταντήσουμε οι ...σκουπιδιάρηδες της κυβέρνησης». Ο Μ. Δανδουλάκης, επίσης σύμβουλος της «Συμπαράταξης», σημείωσε ότι «ο δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η κυβέρνηση να βρεθεί προ των ευθυνών της. Τέτοιες πράξεις θα είναι παράσταση διαμαρτυρίας ή ακόμη και συμβολικό κλείσιμο του δήμου.

Ο Π. Ζυγούρης μίλησε για μεταφορά «λάντζας» και όχι ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης (2020-04-14 00:00:00.0)
Πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες των δημοτών (2002-12-12 00:00:00.0)
Αλληλέγγυα στις κινητοποιήσεις του Γκέτεμποργκ (2001-06-23 00:00:00.0)
Αδυνατεί να αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς (2001-03-20 00:00:00.0)
Ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για τα αγάλματα (2000-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ