Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αλληλέγγυα στις κινητοποιήσεις του Γκέτεμποργκ

Προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Γκέτεμποργκ, με σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές. Ανάμεσα σε αυτούς που κακοποιήθηκαν από τις αρχές ήταν και ο Περικλής Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», παρά το γεγονός ότι έκανε γνωστή στις Σουηδικές Αρχές τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. Παράλληλα, καταδικάζει την προσπάθεια ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να χαρακτηρίσουν τους διαδηλωτές «δολοφόνους» και «εγκληματίες».

«Μπροστά στην άνοδο του λαϊκού κινήματος στις χώρες μέλη της ΕΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «που αμφισβητείται όλο και περισσότερο η πολιτική των μονοπωλίων, σχεδιάζεται να ληφθούν γενικότερα αντιδημοκρατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των εργαζόμενων που αγωνίζονται. Η ψήφιση του τρομονόμου στην Ελλάδα, η προετοιμασία νομοσχεδίων για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και για την αλλαγή του τρόπου χρήσης των όπλων από την Αστυνομία, όπως και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ιταλικές αρχές για την αντιμετώπιση της διαδήλωσης της Γένοβα, αποδεικνύουν τον παραπάνω ισχυρισμό».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όσους αγωνίζονται ενάντια στη Νέα Τάξη και την καπιταλιστική βαρβαρότητα και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικά την απάντησή τους σε αυτή την πολιτική».

Αρνήθηκε ψήφισμα το ΔΣ Αθήνας

Σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων του Γκέτεμποργκ, επιδόθηκε, στη διάρκεια του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση τού - εκτός ημερήσιας διάταξης - θέματος για έκδοση ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τη βάναυση επίθεση των Σουηδικών Αρχών σε βάρος χιλιάδων διαδηλωτών που αντιδρούν στην παγκοσμιοποίηση, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Περικλής Κοροβέσης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», η διοίκηση θεώρησε σκόπιμο ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να καταδικάσει μόνο την επίθεση σε βάρος του συμβούλου της Αθήνας, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά για τους διαδηλωτές ή για την αιτία που διαδήλωναν.

Το θέμα έφερε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», σημειώνοντας ότι «με αυτή την αφορμή θα πρέπει να εκδώσουμε ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την επίθεση των Αρχών σε βάρος μιας ειρηνικής διαδήλωσης. Κάτι που θα ήθελε και ο Π. Κοροβέσης», όπως τόνισε ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης».

Τελικά, δεν εκδόθηκε ψήφισμα εξαιτίας της εμμονής της διοίκησης να μην αποδεχτεί το γεγονός, ότι δεν ήταν μόνο ο Π. Κοροβέσης που δέχτηκε επίθεση, αλλά χιλιάδες λαού. Αλλωστε και ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», χτυπήθηκε ακριβώς επειδή ήταν στη συγκεκριμένη διαδήλωση.

Επί της ουσίας, αναδείχτηκε η πολιτική της διοίκησης, αφού αρνήθηκε να καταδικάσει το χτύπημα του αναφαίρετου δημοκρατικού δικαιώματος του λαού, να διαδηλώνει.

Ο ισχυρισμός της διοίκησης ήταν, αφ' ενός, ότι η έκδοση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα σημαίνει εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων στα εσωτερικά ξένης χώρας (!) και, αφ' ετέρου, ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ταραξίες τους οποίους δεν πρέπει να υπερασπιστεί ο δήμος. Εκείνο που προσπάθησε η διοίκηση ήταν «να αποστειρώσει από κάθε πολιτική ιδιότητα το ψήφισμα», όπως τόνισε ο Στ. Λάμπρου και να καταθέσει ένα άχρωμο κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ