Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στο λιμάνι

Διαδηλώνοντας από πύλη σε πύλη

Avaton

Διαδηλώνοντας από πύλη σε πύλη
Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μόνιμο ορμητήριο πολέμου των ΝΑΤΟικών, να συνεχίσουν τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να αποτρέψουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά δολοφονικά σχέδια, διαδήλωσαν μαχητικά χθες βράδυ ο λαός και η νεολαία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Φορέων κατά του πολέμου και συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από την πύλη 11 του Λιμανιού.

Μια συγκέντρωση, συνέχεια της πολύμορφης αντίστασης του λαού της πόλης, που ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από το 1999 και προμήνυμα της δράσης, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και για όσο οι φονιάδες του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιούν την πόλη ως ορμητήριο και το λιμάνι ως ναύσταθμο και διαμετακομιστικό κέντρο για τα πολεμικά τους εργαλεία. «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», διαδήλωσαν με μια φωνή και ταυτόχρονα προειδοποίησαν: «Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε».

Την ώρα της συγκέντρωσης, στο χώρο μέσα από την πύλη 14, μια φάλαγγα ιταλικών στρατιωτικών οχημάτων ήταν έτοιμη για αναχώρηση, στοιχείο που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πύκνωση της κινητικότητας το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, μέρες τώρα, βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά ένα πλοίο που χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ και Κόσσοβο. Και λίγο αργότερα, ο λιμενάρχης Θ. Ρετζετέρης, ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Φορέων, επιβεβαίωνε πως το λιμάνι προετοιμάζεται να δεχτεί «επισκέψεις». Στις 26 του Ιούνη θα αφιχθούν στο λιμάνι 2 γαλλικά πολεμικά πλοία και στις 8 Ιούλη πολυεθνικός ΝΑΤΟικός στόλος (8 πλοία).

Η έφοδος

Στη συγκέντρωση στο χώρο απέναντι από την πύλη 11, χαιρέτισε ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και μέλος της Επιτροπής Φορέων, και ο γγ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Θ. Κυριακίδης, εξουσιοδοτημένος από τη Διοίκηση του ΕΚΘ, διάβασε το ψήφισμα - κάλεσμα επαγρύπνησης και δράσης, προς τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οχήματα σε διάταξη, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Avaton

Τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά οχήματα σε διάταξη, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Αμέσως μετά, με τα κόκκινα λάβαρα στα χέρια και το πανό στην πρώτη γραμμή να απαιτεί «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια», οι νεολαίοι διαδηλωτές προχώρησαν και άνοιξαν την πύλη. «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», βροντοφώναξαν καταγγέλλοντας το κατοχικό καθεστώς, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο Λιμάνι, υπακούοντας στις εντολές των ΝΑΤΟικών.

Στο διάστημα που η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ζητούσε πλήρη ενημέρωση από τον λιμενάρχη, σχετικά με το τι μέτρα έχουν λάβει, ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα γίνει μεταφορά επικίνδυνων πολεμικών φορτίων, ύποπτων για ραδιενεργά κατάλοιπα, αλλά και πλήρη ενημέρωση για το καθεστώς κάτω από το οποίο έχει τεθεί το λιμάνι, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις πύλες και φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πύλη 14. Εκεί έξω από την πύλη, καλούσαν τους Ιταλούς φαντάρους που βρίσκονταν μέσα να αρνηθούν να συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον των βαλκανικών λαών.

Στο πέρασμά τους, έβαψαν τον εξωτερικό τοίχο του λιμανιού, αφήνοντας σημάδια της παρουσίας και της μόνιμης επαγρύπνησής τους.

Και σ' όλη τη διαδρομή της πορείας προς το κέντρο της πόλης, που σφράγισε τη λήξη της κινητοποίησης, διαδήλωναν «Killers go home», και καλούσαν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, με την υπόσχεση της μόνιμης ετοιμότητας για δράση, ώστε να μην παραχωρηθεί το Λιμάνι της πόλης για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών, να μην εμπλακεί η χώρα μας και να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ