Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσμα συσπείρωσης για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών

Κάλεσμα συσπείρωσης σε όλους όσοι θέλουν να παλέψουν για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη της δημοκρατικής αλληλεγγύης. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτά, καλεί το νομικό κόσμο να πλαισιώσει τη συγκρότηση των νομικών ομάδων αλληλεγγύης σε διωκόμενους φορείς και παράγοντες του λαϊκού κινήματος. Θέτει, δε, ως άμεση προτεραιότητα δράσης την αλληλεγγύη στους μετανάστες, τη στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους.

Η ανακοίνωση χαιρετίζει τις πολύμορφες αντιστάσεις και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων ενάντια στο νέο «τρομονόμο». Οι αγώνες αυτοί, στους οποίους συνέβαλε, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από αυτούς τους αγώνες, ενώ στα πλαίσια αυτά και στο πλευρό των συνδικάτων αντιτάχθηκε και πρόσφερε έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε περιπτώσεις δικαστικών και άλλων διώξεων συνδικαλιστών. «Στους λίγους μήνες από την ίδρυση και λειτουργία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη και δυνατότητα κοινής δράσης ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, με σκοπό την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών. Η πολύτιμη εμπειρία της συνεργασίας και η συστηματική επίθεση που γίνεται στα δημοκρατικά δικαιώματα, καθιστούν επιτακτική την ενδυνάμωση των προσπαθειών για την παραπέρα διεύρυνση της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης"».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του Ν. Μπερνς πως μετά την ψήφιση του «τρομονόμου», «σύντομα κάποιοι θα βρεθούν στη φυλακή», όπως και η συμφωνία με τις ΗΠΑ για επέκταση του καθεστώτος ετεροδικίας στο σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού τους προσωπικού που εδρεύει στην Ελλάδα, προσθέτουν νέες διαστάσεις στο ζήτημα που αυτές αφορούν στην ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη δράση των πρακτόρων της CIA στη χώρα μας. «Παράλληλα, το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που οικοδομείται σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις - μέλη τους, δεν αποτελεί μια συγκυριακή και πρόσκαιρη παρέκκλιση από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η επίθεση είναι συνολική», προσθέτει η ανακοίνωση. Επιπλέον «το γνωστό "διεθνές δίκαιο" των βομβαρδισμών, δεν αφορά μόνο τις διακρατικές σχέσεις, αλλά επεκτείνεται και στο εσωτερικό δίκαιο των χωρών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των λαϊκών αγώνων για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που βάλλονται».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι με την ψήφιση του «τρομονόμου» έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Οι ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα. Οπως, όμως, οι λαϊκοί αγώνες αποκάλυψαν τον πραγματικό χαρακτήρα και το στόχο του ψευδεπίγραφου νομοθετήματος της κυβέρνησης, που καταγράφτηκε στη συνείδηση του λαού ως «τρομονόμος», έτσι και οι λαϊκοί αγώνες δε θα επιτρέψουν την εφαρμογή του στην πράξη.

Στη Λέσβο...

Συγκροτήθηκε πρόσφατα και στη Λέσβο «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Αποφασίστηκε συγκέντρωση κατά του «τρομονόμου», αφού πρώτα αναληφθούν πρωτοβουλίες, για να παρθούν αποφάσεις κατά του «τρομονόμου» από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, το Δικηγορικό Σύλλογο και από άλλους φορείς, σωματεία και συλλόγους. Θα πραγματοποιηθεί συλλογή υπογραφών και διεύρυνση της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε. Σε αυτήν συμμετέχουν ήδη οι:

Ελένη Αντώνα, νομαρχιακή σύμβουλος, Μάκης Αξιώτης, γιατρός - συγγραφέας, Στέφανος Αποστόλου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μανταμάδου, Παύλος Βογιατζής, δήμαρχος Γέρας, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, νομαρχιακός σύμβουλος, Ηλίας Βουλβούλης, δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου, Γιάννης Γαβριηλίδης, μηχανολόγος - μηχανικός, Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης, Περικλής Γαλετσέλης, καθηγητής, Στρατής Γιανέλλης, δήμαρχος Πολιχνίτου, Πάνος Γεραγώτης, δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Δημηρούδης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, Κώστας Καραβοκύρης, ιατροδικαστής, Στράτος Καραγεωργίου, δημοτικός σύμβουλος Γέρας, Δημήτρης Καρατζιτζής, δήμαρχος Μανταμάδου, Απόστολος Κομνηνάκας, δικηγόρος, πρόεδρος ΔΣ Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο, Βασίλης Μαμώλης, πρόεδρος ΤΣ Λουτρών, δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, Δημήτρης Μάντζαρης, πρόεδρος αντιπροσωπείας ΤΕΕ περιφέρειας Β. Αιγαίου, Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος ΕΒΕ, Δημήτρης Μπουρνούς, πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου, Βαγγέλης Παλαιολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος, Στρατής Πάλλης, γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δώρα Παρίση, συγγραφέας, Παντελής Πατερέλης, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Γιώργος Πέρος, ζωγράφος, Παναγιώτης Πλωμαρίτης, καθηγητής, τέως δήμαρχος Γέρας, Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Σταυρινός, αντιδήμαρχος Ευεργέτουλα, Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής ΚΚΕ, Βασίλης Τεντόμας, πολιτικός μηχανικός, Δημήτρης Τζανής, δημοτικός υπάλληλος, τεχνολόγος-μηχανικός, Μαρία Τουρβαλή, πολιτικός μηχανικός, Μιχάλης Τσιριγώτης, δικηγόρος, Βαγγέλης Χριστοδούλου, αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Ψαρράς, δικηγόρος, μέλος ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ.

... και στη Ροδόπη

Επίσης στο νόμο Ροδόπης συγκροτήθηκε «Δημοκρατική Συσπείρωση». Σε αυτήν συμμετέχουν οι: Τάσος Βαβατσικλής, αντιδήμαρχος δήμου Κομοτηνής, Ανέστης Στρατιάδης, εκπαιδευτικός, νομαρχιακός σύμβουλος, Εμίν Σεμπαχεδίν, δικηγόρος, νομαρχιακός σύμβουλος, Αθηνά Μπομποτά, οδοντίατρος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Κομοτηνής, Λίτσα Κιρκινέζη, δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Σαππών, Παντελής Μαγαλνός, τραπεζοϋπάλληλος, πρόεδρος ΕΚ Κομοτηνής, Παύλος Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΠΣΥΠ-ΟΤΕ, Γωγώ Φακιρίδου, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιάννης Ιωαννίδης, εκπαιδευτικός, Βασίλης Βεκίνη, εκπαιδευτικός, Γιώργος Μπουτρώτσος, γεωπόνος, Αχιλλέας Γιαγκίνης, δικηγόρος, Κώστας Καραϊσκος, εκπαιδευτικός, Ναημ Καδήρ, δάσκαλος, Θανάσης Καδρούδης, δάσκαλος, αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ, Λίτσα Κυριακίδη, δικηγόρος, Αννα Βεκίνη, τραπεζοϋπάλληλος, Ελισάβετ Τσιτσιγιάννη, δικηγόρος, Γιώργος Γεωργίου, πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ