Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απ' αφορμή όσα έγιναν στο Γκέτεμποργκ

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργήσουν την απατηλή εικόνα του δημοκρατικού παραδείσου της Σουηδίας, δηλαδή της ειρηνικής συνύπαρξης κεφαλαίου και εργαζομένων, της ταξικής συνεργασίας, που, σε αντίθεση με την ταξική πάλη, αποδίδει τα μέγιστα σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής.

Η ταξική συνεργασία αποθεώθηκε στο μοντέλο της σοσιαλδημοκρατικής Σουηδίας, με τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική και σεξουαλική χειραφέτηση του Σουηδού πολίτη.

Αυτό το μοντέλο πέρασε στο οπλοστάσιο την απολογητών του καπιταλισμού και έγινε μέσο αποπροσανατολισμού και διαίρεσης του εργατικού κινήματος, επιχείρημα αντιπαράθεσης με τον υπαρκτό σοσιαλισμό και τελικά αναίρεσης της αναγκαστικότητας της δικτατορίας του προλεταριάτου, της ίδιας της Σ. Ενωσης.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σουηδικό κράτος μεταπολεμικά φακέλωνε και υπονόμευε τη δραστηριότητα των κομμουνιστών και προέβαινε σε συγκαλυμμένους διωγμούς των στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο και στα συνδικάτα. Μάθαμε από τα ίδια τα αρχεία του σουηδικού κράτους ότι οι μυστικές υπηρεσίες του είχαν άμεση συνεργασία με την CIA και ότι οι καταγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεών τους για παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων από σοβιετικά υποβρύχια ήταν επινοήσεις για τη συντήρηση του ψυχροπολεμικού κλίματος. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου γκρέμισε και άφησε έκθετα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού όχι μόνο παγκόσμια και πανευρωπαϊκά, αλλά και στην ίδια τη Σουηδία.

Χρειάστηκαν λοιπόν μόνο δύο ημέρες για να αμαυρωθεί και ξεφτίσει η ψεύτικη λάμψη της σουηδικής δημοκρατίας. Ενα μεγάλο ταξικό μάθημα πρώτα για τον ίδιο το σουηδικό λαό, που μετά από αυτά τα γεγονότα του Γκέτεμποργκ ξύπνησε σε μια άλλη χώρα, που πάντα υπήρχε, αλλά κρυβόταν πίσω από τις αναγκαιότητες των καιρών.

Οσο για μας, το μάθημα να ξεκινάει από τη γνώση ότι ζούμε στην αποβιομηχανοποιημένη, ελέω ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα, ενώ η Σουηδία είναι ένα άκρως ανεπτυγμένο καπιταλιστικό, βιομηχανικό κράτος, με εξέχοντα κρατικομονοπωλιακό χαρακτήρα. Κράτος με βιομηχανική παραγωγή εξειδικευμένη στον εξαγωγικό χαρακτήρα και μέγιστη συγκεντροποίηση κεφαλαίων.


Μιχάλης ΞΥΛΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω από τους μύθους για το ασφαλιστικό σύστημα της Σουηδίας (2021-07-10 00:00:00.0)
Εκλογές στο φόντο τη συναίνεση της εργατικής τάξης σε αντιλαϊκά μέτρα (2014-09-13 00:00:00.0)
Ιαπωνικό - σουηδικό μοντέλο (2006-04-14 00:00:00.0)
Βίκινγκς: Τα «άτακτα παιδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2004-05-09 00:00:00.0)
Οι "εκτός" ΟΝΕ και οι θέσεις τους (1999-02-24 00:00:00.0)
Πλήγματα στο κράτος πρόνοιας (1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ