Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στη ΝΑΤΟική αρμάδα
  • Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στις 8 του Ιούλη
  • Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις του λαού της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Επιτροπής κατά του πολέμου, θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στις 8 του Ιούλη, τη μέρα, όπως αναμένεται, που θα καταπλεύσει στην πόλη Νατοϊκή αρμάδα αποτελούμενη από οχτώ πολεμικά πλοία.

Αυτό δήλωσε χτες ο Ν. Ζώκας, μέλος της Επιτροπής κατά του Πολέμου και γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, σε συνέντευξη Τύπου, καλώντας τους μαζικούς φορείς, τους πολίτες, κάθε νέο άνθρωπο, να συστρατευτούν για να μην περάσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ που με το πρόσχημα της ειρηνικής επέμβασης, πυροδοτούν νέες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

«H Θεσσαλονίκη χρησιμοποιείται πάλι σαν ορμητήριο αυτής της νέας επέμβασης του ΝΑΤΟ, γι' αυτό λέμε, αντιδρώντας ο λαός, να επιδείξει όπως το 1999 την αντίθεσή του δυναμικά και μαζικά», τόνισε ο Ν. Ζώκας. Πρόσθεσε ότι ήδη η Επιτροπή άρχισε τις επαφές με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τις πολιτικές νεολαίες, καθώς και τους συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο «άνοιγμα» της αντιπολεμικής πρωτοβουλίας, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται εκδηλώσεις κατά του πολέμου και στα σύνορα. Ακόμη σημείωσε ότι η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης απέφυγε να πάρει απόφαση συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Επιτροπής, όταν τέθηκε το ζήτημα από τον νομαρχιακό σύμβουλο Μ. Σπυριδάκη, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα θα πρέπει να ξανασυζητηθεί και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να τεθεί επικεφαλής των αντιπολεμικών εκδηλώσεων.

Στην τοποθέτησή του, το μέλος της Επιτροπής Στέλιος Αγκούτογλου, υπογράμμισε ότι ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μετέτρεψε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι με την ελπίδα να βρεθεί ανάμεσα στους ισχυρούς, σήμερα πληρώνει το βαρύ τίμημα του διαμελισμού της. «Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι μια αυταπάτη που καλλιεργούν οι ισχυροί, ότι οι λαοί στηριζόμενοι σ' αυτές τις δυνάμεις θα λύσουν τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, εάν εξαπατηθούν και ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, τότε πραγματικά τους περιμένει κι αυτούς τον ένα μετά τον άλλο, ως ντόμινο, αυτό το οποίο συμβαίνει στη γειτονική μας χώρα».

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Να μην παραχωρηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να μην εμπλακεί η χώρα μας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, απαιτεί με απόφασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

Με σχετική ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους και εγκύκλιο προς τα Σωματεία μέλη της, χτες, η διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζει την ανησυχία της μετά τα δραματικά γεγονός της FYROM, σημειώνοντας πως «τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων για αλλαγή συνόρων και τον κατακερματισμό των βαλκανικών χωρών, βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους κινδύνους να πολλαπλασιάζονται για γενικότερη πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή με εμπλοκή της χώρας μας». Επίσης, διατυπώνει «την αντίθεσή της στο να δεχτεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το στόλο του ΝΑΤΟ και να αποτελέσει και πάλι χώρο διέλευσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων» και ανακοινώνει πως άμεσα θα καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία των εργαζομένων του ΟΛΘ «για να χαραχτεί από κοινού αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων του χώρου, ώστε να αποτραπεί η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνση στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ