Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Ο λαός καταδίκασε τους εμπόρους του πολέμου

Για τρεις ολόκληρες μέρες, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Χίου διατράνωσε, μέσα από τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις του, την αντίθεσή του στην παρουσία των ευρωΝΑΤΟικών «γερακιών», στο νησί. Συγκεκριμένα, από τις 20 Ιουνίου μέχρι και χτες, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Χίου Σύνοδος της Ομάδας Εθνικών Εμπειρογνωμόνων της Δυτικοευρωπαϊκής Ομάδας Εξοπλισμών, προκειμένου να συνεργαστούν για οπλικά συστήματα και να βρουν λύσεις για την «πρόοδο» της πολεμικής βιομηχανίας...

Σ' αυτή τη σύνοδο των «πλασιέ» του πολέμου, όλες αυτές τις μέρες, τα μέλη της Αντιπολεμικής Συνόδου των Φορέων της Χίου, κατέθεσαν και πρόβαλαν τις δικές τους φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές προτάσεις. Οι εκδηλώσεις που έγιναν όλες αυτές τις μέρες γνώρισαν μεγάλη ανταπόκριση από το λαό του νησιού.

Με συγκέντρωση, συμβολικές διαμαρτυρίες, πορεία και συναυλία ειρήνης, ο λαός του ακριτικού νησιού καταδίκασε τους εμπόρους του πολέμου και με τον πιο ξεκάθαρο και μαχητικό τρόπο τους έστειλε το μήνυμα ότι «είναι ανεπιθύμητοι». Η πάλη κατά του ΝΑΤΟ, υπογράμμισαν στις εκδηλώσεις τους οι φιλειρηνιστές, είναι αγώνας για τη ζωή...

Εξάλλου, με ανοιχτή επιστολή τους προς το λαό της Χίου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του νησιού χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη σύνοδο», τονίζοντας ότι τα πρόσωπα αυτά «εκφράζουν τη νοοτροπία του πολέμου, εκπροσωπούν τα σύγχρονα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εις βάρος των λαών της Βαλκανικής και, άρα, και του δικού μας λαού με ό,τι αυτό σημαίνει για το Αιγαίο και την Κύπρο». Παράλληλα, καλούν όλους τους συμπολίτες τους «να απομονώσουν τέτοιες εκδηλώσεις και να αποδείξουν στην πράξη ότι το νησί κατοικείται από ανθρώπους με υψηλό φρόνημα, που δεν έχουν ανάγκη από ξένη προστασία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται».

Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο χιώτικο λαό τη σύνοδο των δολοφόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε για τρεις μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού.

Κανένας πατριώτης δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες, υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές στην ανακοίνωσή τους, ότι τα γεράκια, που βομβάρδισαν ανηλεώς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, που διαμέλισαν το Κόσσοβο, που συνεχίζουν να ανάβουν φωτιές στη Βαλκανική μεταφέροντας τον πόλεμο στη FYROM, που διχοτομούν μέσω του ΝΑΤΟ το Αιγαίο και 27 χρόνια τώρα διαιωνίζουν την προσφυγιά στην Κύπρο, μαζεύτηκαν στο νησί μας να συζητήσουν για την ειρήνη και την πρόοδο των λαών μας.

Το κύριο για τους ιμπεριαλιστές, συνεχίζουν αμέσως μετά, και τα διάφορα όργανά τους άσχετα με το πώς τα ονομάζουν, είναι να μοιράσουν χώρες και λαούς, σφαίρες επιρροής και να δημιουργήσουν προτεκτοράτα.

Η δουλική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, και «τα τοπικά της πολιτικά όργανα, ένθερμοι οπαδοί του ραγιαδισμού, σε ρόλο επαίτη συμμετέχουν ενεργά για άλλη μια φορά στο έγκλημα, ευελπιστώντας να πάρουν κάποια ψίχουλα από τη μοιρασιά για την άρχουσα τάξη της χώρας μας».

Από την άλλη μεριά διαδίδουν, τονίζεται στην ανακοίνωση, «δήθεν νίκες ενάντια στην τουρκική πολιτική, η οποία δεν κατόρθωσε να ματαιώσει την παραπάνω σύνοδο στο νησί, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης. Επιχαίρουν γιατί βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, ξεχνώντας έντεχνα ότι όταν η Τουρκία γινόταν μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης - της μητρικής εταιρίας δολοφόνων όλων αυτών των συνόδων - καταργήθηκε αμέσως το άρθρο που προέβλεπε έμπρακτη στήριξη των μελών της ένωσης σε περίπτωση σύρραξης ενός κράτους - μέλους με κάποιο άλλο εκτός ένωσης κράτος. Φωτογράφιζαν έτσι με την είσοδο της Τουρκίας τη μη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων λόγω της ελληνοτουρκικής διαμάχης».

Είναι θλιβερό το γεγονός, επισημαίνουν οι κομμουνιστές, της μετατροπής του στρατού μας και των στελεχών του σε χωροφύλακες των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Είναι όνειδος, συλλογικά όργανα, όπως το Νομαρχιακό Συμβούλιο που πριν λίγο καιρό έβγαζε λάβρα ψηφίσματα για τους υπεύθυνους της ραδιενεργού μόλυνσης στα Βαλκάνια, να ποιούν τη νήσσα και να συναινούν σε τέτοιες φιλοπόλεμες συνόδους, αναιρούντες τους εαυτούς τους και αποδεικνύοντας ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα συνάδουν με τα συμφέροντα του δικομματισμού, πράσινου ή γαλάζιου.

Είναι επαίσχυντη κουτοπονηριά, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο, να διαδίδουν οι γνωστοί αυλοκόλακες ότι θίγεται ο συνεδριακός τουρισμός, παραβλέποντας συνειδητά το γεγονός ότι ο τουρισμός συνδέεται με τον πολιτισμό, πράγμα που ποτέ δε συνάδει με τον πόλεμο και τους εξοπλισμούς, που καταστρέφουν κάθε είδους πολιτισμού.

Το ΚΚΕ, ενάντια σε αυτές τις λογικές των ριψάσπιδων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και γενικά του δικομματισμού, των εξαγορασμένων συνειδησιακά και πολιτικά από την άρχουσα τάξη, αυτών που ιστορικά έπαιρναν το μέρος των κατακτητών είτε άμεσα είτε έμμεσα, δηλώνει «ότι ο μόνος εγγυητής των συνόρων μας, ο μόνος εγγυητής της ειρήνης και του μέλλοντος της χώρας μας είναι ο ίδιος ο λαός μας. Ποτέ και πουθενά ο ιμπεριαλισμός δεν υπήρξε ούτε υπέρμαχος της ειρήνης ούτε υπέρμαχος των εθνικών συνόρων. Τα ιστορικά δράματα του λαού μας παραμένουν αδιάψευστος μάρτυρας».

Το ΚΚΕ, καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης, καλεί όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες να πάρουν ενεργά μέρος στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολεμική σύνοδος των φορέων της Χίου, αποδεικνύοντας στους «Ευρωμηδίσαντες» ότι «έχουμε τη ζωή πάρα πολύ αγαπήσει» για να την αφήσουμε στα χέρια των μακελάρηδων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των τοπικών τους φερεφώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμμετέχουν στην κινητοποίηση στη Μαδρίτη ενάντια στο ΝΑΤΟ (2022-06-24 00:00:00.0)
Υποδοχή με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο (2009-06-19 00:00:00.0)
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Λέσβο (2003-03-08 00:00:00.0)
Λαϊκή οργή για τους «πλασιέ» του πολέμου (2001-06-20 00:00:00.0)
Θα συναντήσουν... θερμή υποδοχή (2001-06-19 00:00:00.0)
Θα τους υποδεχτούν όπως τους αρμόζει... (2001-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ