Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητοι στη Σάμο οι Παπανδρέου - Τζεμ

Ανακοίνωση της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Με την ευκαιρία της παρουσίας και συνάντησης στη Σάμο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ, στα πλαίσια του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου των Επιμελητηρίων των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών του Αιγαίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στον τόπο μας το 3ο Οικονομικό Συνέδριο των Επιμελητηρίων των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών του Αιγαίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών και η αναζήτηση κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων, για την προώθηση της φιλίας, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας των δύο λαών.

Ασφαλώς και οι εμπορικές και οι λοιπές οικονομικές δραστηριότητες συμβάλλουν και προωθούν τη φιλία, προϋποθέτουν, προάγουν και υπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή.

Αλλά η οικονομία δεν είναι κανένας ασήμαντος τομέας της πολιτικής για να εγκαταλειφθεί στην πρωτοβουλία των λαών.

Οι υψηλά ιστάμενοι κρατικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, που συμμετέχουν στο ακαδημαϊκού τύπου Συνέδριο, και η θεματολογία του αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ότι το οικονομικό άνοιγμα των συνόρων θα πρέπει να χωρέσει στο στενό παπούτσι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που, αν δεν υπηρετεί τα σχέδια και τους στόχους των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.

Οι ελπίδες που καλλιεργούνται στους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, που συνθέτουν τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, ότι οι εξελίξεις μπορούν να δώσουν λύσεις στα οικονομικά τους προβλήματα, είναι ανυπόστατες.

Τα μεσαία στρώματα αφανίζονται από τη νεοφιλελεύθερη και φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων και οι προσδοκίες τους, όχι μόνο θα διαψευστούν, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες δυσκολίες.

Οπως έγινε όταν έπεσαν τα οικονομικά σύνορα της "μεγάλης αγοράς" των 270 εκατομμυρίων της ΕΟΚ.

Η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στο κλείσιμο των εργασιών του "Συνεδρίου" είναι η σφραγίδα για τις εξελίξεις αυτής της οικονομικής συνεργασίας.

Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να σφετεριστούν τους αγώνες των λαών και των κινημάτων τους για φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη, για να προσδώσουν λαϊκό έρεισμα στην πολιτική που οικοδομούν σαν ομογάλακτοι και δίδυμοι αδελφοί στην περιοχή.

Ο Ισμαήλ Τζεμ, γνήσιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ετσεβίτ και του στρατιωτικού και οικονομικού κατεστημένου της Τουρκίας, υπερασπίζεται με τον αυθεντικότερο τρόπο τα έργα, την πολιτεία και τις διεκδικήσεις τους σε Κύπρο - Αιγαίο.

Και οι δυο μαζί υλοποιούν την πολιτική των επικυρίαρχων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και βήμα το βήμα προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας, που κατάληξη έχουν τη ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση Αιγαίου και Κύπρου, στην περιορισμένης ευθύνης εθνική κυριαρχία ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή.

Συναγωνίζονται και διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κατατεμαχισμό των Βαλκανίων και τη δημιουργία του νέου χάρτη με πλειάδα κρατών - προτεκτοράτων των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους.

Με ματωμένα χέρια πανηγυρίζουν το διαρκές έγκλημα κατά των λαών των Βαλκανίων, βαφτίζοντας τα δολοφονικά τους σχέδια "βελούδινη αλλαγή συνόρων".

Αλληλοβοηθιούνται για να κρατούν στα σίδερα 12 χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και τα "λευκά κελιά" για σωφρονισμό των "δυσπροσάρμοστων". Τρομονόμο στην Ελλάδα και αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες και αγαστή συνεργασία για να βάλουν τους δύο λαούς στο δικό τους γύψο.

Γι' αυτό και είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας.

Μπορούν να συναντιούνται και να συνεργάζονται στα πολιορκούμενα από τους λαούς κάστρα των μεγάλων πρωτευουσών της Νέας Τάξης (Σιάτλ - Βρυξέλλες - Νταβός - Πράγα - Νίκαια - Γκέτεμποργκ - Γενεύη - Γένοβα...), αλλά η συνύπαρξή τους στη Σάμο είναι πρόκληση στις παραδόσεις, στα δημοκρατικά και φιλειρηνικά αισθήματα του λαού.

Για να ματαιώσουμε τα καταχθόνια σχέδια των πολεμοκάπηλων εμπόρων του θανάτου και να υπερασπιστούμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την ειρήνη στην περιοχή, επιβάλλεται επαγρύπνηση και συνεχής, αποφασιστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας για ειρήνη.

Αυτός ο αγώνας σήμερα αποτελεί ύψιστη πατριωτική και διεθνιστική πράξη ζωτικής σημασίας.

Καλούμε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να συσπειρωθεί και να δώσει νέα διάσταση στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

Να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για τη φιλία, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία των δύο λαών και την ειρήνη στην περιοχή μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο δίχτυ της επαναπροώθησης (2002-07-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Τζεμ με προκλήσεις (2001-11-11 00:00:00.0)
Συζητήθηκε η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων (2001-09-11 00:00:00.0)
Ο λογαριασμός στην Αθήνα (2000-11-29 00:00:00.0)
Ολα στο ΝΑΤΟ (2000-11-02 00:00:00.0)
Λόγια έντασης από την Αγκυρα (1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ