Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ολα στο ΝΑΤΟ

Η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζεμ, στη Βουδαπέστη, και η συμφωνία τους για την «εμβάθυνση» της ελληνοτουρκικής συζήτησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αντιμετωπίστηκαν με πανηγυρικούς τόνους από τον τουρκικό Τύπο. Μάλιστα, οι τουρκικές εφημερίδες παρουσιάζουν έναν κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία θα συζητήσουν οι δύο πλευρές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες παρουσίασαν ως εξής τη συμφωνία Παπανδρέου-Τζεμ: «Ελιωσαν οι πάγοι» και «Ο Τζεμ και ο Παπανδρέου αποκατέστησαν τις σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνώντας την ένταση» (ΣΑΜΠΑΧ). «Οι λαοί μας ζητούν την ειρήνη» και «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Παπανδρέου δήλωσε ότι ασκείται πίεση από την κοινή γνώμη για να ξεπεραστούν τα ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες» (ΤΟΥΡΚΙΕ). «Βαλς Αιγαίου στο Δούναβη» (ΧΟΥΡΙΕΤ). «Νέα περίοδος στο διάλογο» (ΡΑΝΤΙΚΑΛ). «Ο Τζεμ και ο Παπανδρέου ανανέωσαν τη φιλία» (ΓΕΝΙ ΜΠΙΝΓΙΛ). «Διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων με την Αθήνα» (ΖΑΜΑΝ). «Εκαναν τους εχθρούς να σκάσουν από το κακό τους!» (ΑΚΣΑΜ).

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης περιλαμβάνουν τα εξής: Περιορισμό των διαστάσεων και του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων, πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο χωρίς να φέρουν οπλισμό και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων που υπάγονται στο ΝΑΤΟ (το ένα βρίσκεται στο Εσκί Σεχίρ και το άλλο στη Μανίσα), σχετικά με τις πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Λειτουργία των συστημάτων IFF/SIF των ελληνικών και των τουρκικών αεροσκαφών για την αναγνώρισή τους, διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, πρόσκληση παρατηρητών στις στρατιωτικές ασκήσεις και πραγματοποίηση επισκέψεων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της μιας χώρας σε λιμάνια της άλλης. Τέλος, εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στους διοικητές της Ακτοφυλακής των δύο χωρών, εξασφάλιση άμεσης επικοινωνίας των αρχηγών Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών και πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων στα πλαίσια της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί».

Ανάλογες πληροφορίες, αξίζει να σημειωθεί, δημοσίευσε και ο ελληνικός Τύπος. Πάντως, μέχρι χτες, καμία αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης ή του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχε παρουσιάσει επίσημα, ποια ΜΟΕ έχουν συμφωνηθεί να παραπεμφθούν για συζήτηση στο ΝΑΤΟ και ποια θα εξεταστούν σε διμερές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας , απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία (...) και ότι το θέμα που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συζητείται εδώ και πολύ καιρό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών». Ο Δ. Ρέππας σημείωσε επίσης ότι «αυτό που έγινε (στη Βουδαπέστη) είναι μια κατ' αρχήν συμφωνία να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες θέματα που αφορούν την προσέγγιση των δύο χωρών».

Στην Αθήνα ο Γιλμάζ

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά, μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στη Βουδαπέστη, η παρουσία στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μ. Γιλμάζ.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Μ. Γιλμάζ στην Αθήνα δεν έχει ακόμα γίνει επισήμως γνωστό.

Τον Μ. Γιλμάζ θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων, Βολκάν Βουράλ (Volkan Voural), ο πρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σαρίκ Τάρα (Sarik Tara), Τούρκοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ