Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση των αντιστασιακών

H πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση των αντιστασιακών οργανώσεων την Κυριακή 5 του Νοέμβρη στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο εκτός από το γεγονός ότι τιμά δυο σημαντικές επετείους, των 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα χιτλερικά στρατεύματα, εκφράζει και το γενικό αίτημα των δυνάμεων της αντίστασης και της προόδου για την αναγνώριση από την πολιτεία της μέρας της απελευθέρωσης της πόλης - 30 του Οκτώβρη - ως επίσημης εθνικής γιορτής.

Σχετικά με την ιδιαίτερη αυτή σημασία του γιορτασμού ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ, μας δήλωσε: «Και οι δύο αυτές επέτειοι, ίδρυση του ΕΑΜ και απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα, θα έπρεπε να έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία ως επίσημες γιορτές, όπως η 28η του Οκτώβρη και η 26η του Οκτώβρη, μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1912.

Κι αυτό γιατί με την ίδρυση του ΕΑΜ στρατεύτηκε ο λαός σε έναν γιγάντιο αγώνα, που κατέληξε στην απελευθέρωση της χώρας από τους φασίστες κατακτητές. Και γιατί τόσο ο αγώνας του ΕΑΜ γενικά όσο και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με τη συντονισμένη δράση τμημάτων του ΕΛΑΣ, είναι συνέχεια του αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας, που ξεκίνησε στις 28 του Οκτώβρη. Ενώ λοιπόν γιορτάζονται επίσημα και τιμούνται και η 28η και η 26η του Οκτώβρη, δεν επιτρέπεται να μην τιμάται ως επίσημη γιορτή η σημαδιακή μέρα της απελευθέρωσης της πόλης από τους χιτλερικούς».

Πράγματι, την επιλογή της πολιτείας να αγνοεί και να μην τιμά όπως θα έπρεπε τη σημαντική αυτή επέτειο, έρχεται να καλύψει ο ετήσιος γιορτασμός των αντιστασιακών οργανώσεων, που διατηρεί άσβηστη την ιστορική μνήμη και εγείρει ταυτόχρονα το λαϊκό αίτημα για το σεβασμό της Αντίστασης του λαού μας και την αναγνώριση της συμβολής της στη συντριβή του φασισμού και στην εθνική λευτεριά της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ