Σάββατο 23 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεγκλωβισμός, τώρα!

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης θα επιχειρεί το επόμενο διάστημα να προσδίδει στα διάφορα κυοφορούμενα «πυροτεχνήματα» (που θα εφευρίσκει προς λαϊκή κατανάλωση), καθώς και στα διάφορα συνεδριακού τύπου τερτίπια (που θα εκδηλωθούν από τις εσωκομματικές τάσεις) ένα χαρακτήρα περί δήθεν αναζήτησης της «ευαισθησίας και του κοινωνικού προσώπου» του κυβερνώντος κόμματος...

Ομως, αυτή η τετράμηνη προσυνεδριακή πορεία του ΠΑΣΟΚ ξεκινά με δυο βασικά δεδομένα, τα οποία δεν επιτρέπεται να παραβλέπονται.

***

Δεδομένο πρώτο: Η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε πριν, ούτε μετά το συνέδριο. Το συνέδριο δε γίνεται για «επαναπροσδιορισμό» της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά για να επικυρώσει ο πρωθυπουργός στο κομματικό του ακροατήριο την ήδη ακολουθούμενη πολιτική. Ακόμα κι αν κάποιοι είχαν αυταπάτες περί του αντιθέτου, φρόντισε ο ίδιος ο Κ.Σημίτης να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τρόπο που δεν μπορούσε να είναι σαφέστερος:

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια»!

Αυτή είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Σημίτης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μια μέρα πριν ανακοινώσει στο ΕΓ την απόφασή του για επίσπευση του συνεδρίου. Περαιτέρω, σχόλια για τις προθέσεις του πρωθυπουργού δε χρειάζονται. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε ένα έκτακτο συνέδριο, που θα ήταν υποχρεωμένο να εξετάσει πολιτικές θέσεις και προγράμματα. Ο κ. Σημίτης δε θέλει κάτι τέτοιο. Δε θέλει συνέδριο που θα τεθεί επί τάπητος η κυβερνητική πολιτική. Αυτή είναι δεδομένη για τον κ. Σημίτη και δεν τη συζητά. Ενα συνέδριο ψηφοφοριών για τις καρέκλες (τη δική του και των «σημιτοφυλάκων» του) θέλει, και το θέλει «εσπευσμένα» μάλιστα, για να επιβεβαιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία. Αυτό επιθυμεί και αυτό πράττει με την επίσπευση του συνεδρίου.

***

Δεδομένο δεύτερο: Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι από αυτό το συνέδριο θα βγει ενισχυμένο το λεγόμενο «καλό ΠΑΣΟΚ», σε τίποτα δεν πρόκειται να μεταβληθεί η ουσία της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είναι η τελευταία και πιο τρανταχτή απόδειξη. Ηταν σε εκείνη τη συνεδρίαση, πριν μερικές βδομάδες, όπου όλο το... «καλό ΠΑΣΟΚ» υπερψήφισε (εξού και η ομόφωνη απόφαση) την εισήγηση του κ. Σημίτη για το Ασφαλιστικό...

***

Τα δυο αυτά δεδομένα καθιστούν σαφές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία υποχρέωση και κανένα συμφέρον να εγκλωβιστεί στη λογική των εσωκομματικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. Οι διάφορες προσυνεδριακές ίντριγκες που θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια, όπου οι μεν και οι δε θα αρχίσουν να μαζεύουν «κουκιά» διά της γνωστής... δημοκρατικής μεθόδου, της μεθόδου που λέει «πες μου πόσα μέλη - "μαϊμούδες" θα γράψεις στις τοπικές οργανώσεις για να σου πω πόσους "δικούς σου" συνέδρους θα έχεις στο συνέδριο», δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι άνθρωποι του λαού που τώρα τους αντιμετωπίζουν σαν «κουκιά» μιας στημένης παράστασης που τη βαφτίζουν συνέδριο, πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να απεγκλωβιστεί πρώτα και κύρια από την αντιλαϊκή πολιτική. Που σημαίνει ότι πρέπει να καταδικάσει όλους τους συντελεστές αυτής της στημένης παράστασης. Πρόκειται για ένα συνέδριο που το επέσπευσε όχι η αγωνία των κυβερνώντων για τα προβλήματα του λαού, αλλά η αγωνία τους για το αν και για το πώς θα καταφέρουν να συνεχίσουν να κρατούν στα χέρια τους την «κουτάλα» της εξουσίας. Ομως αυτό είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, μαζί και των απλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, είναι να απαλλαγούν από αυτή την αντιλαϊκή εξουσία, είτε έχει για ηγέτη τον Σημίτη, τον Ακη ή τον Γιωργάκη, είτε έχει για ηγέτη τον Καραμανλή, την Ντόρα ή τον Σουφλιά.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ