Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Συμμετέχοντας στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

ΝΑΤΟ, μαφία, λαοπλάνες κυβερνήσεις, «ντρόγκα» -τα ναρκωτικά δηλαδή- η μάζα με τη νοοτροπία του «μάγκα», εμπόριο όπλων και γυναικών αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την περιοχή...

Στην Αλβανία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια...
Στην Αλβανία μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια...
Οι εξελίξεις στη Βαλκανική βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής των Τιράνων. Τα δελτία ειδήσεων και ο έντυπος Τύπος αναπαράγουν όσα συμβαίνουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και το Κοσσυφοπέδιο, εφαρμόζοντας για την ώρα διαφορετική τακτική απέναντι σε κάθε «μέτωπο». Για τη νέα εστία ανάφλεξης, οι επίσημοι φαινομενικά τηρούν στάση αναμονής. Οι μάζες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα προβλήματα των «αλύτρωτων» αδελφών. Και οι απόψεις, περί ανάγκης «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, συνεχίζουν να προωθούνται.

Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, δρώντας ως το μακρύ χέρι των ΝΑΤΟικών στη Νότια Σερβία. Σήμερα, όπως διαπιστώσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη γειτονική χώρα, οι κυρίαρχες κάστες των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου δείχνουν να μη θέλουν να χρεωθούν τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Γι' αυτό παρουσιάζουν εαυτούς ως απλούς παρατηρητές, που σέβονται την ακεραιότητα της γειτονικής χώρας. Προβάλλουν την άποψη ότι τα όποια προβλήματα οφείλονται στην αντίδραση των ντόπιων Αλβανών, των Αλβανών της ΠΓΔΜ που εξεγείρονται ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται από τους «Μακεδόνες».

Ενδεικτικά: Πριν μερικές ημέρες, στα Τίρανα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, έναν εκ των πρωτεργατών της απόσχισης της επαρχίας από τη Σερβία. Μετά τη συνάντηση, ο Μέτα δήλωσε πως «η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση για τα νόμιμα αιτήματα των Αλβανών της Μακεδονίας. Η Αλβανία υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας».

... και πωλούν ό,τι έχουν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία
... και πωλούν ό,τι έχουν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία
Ο Θάτσι δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας. Η κρίση της Μακεδονίας έχει δημιουργηθεί στην ίδια τη Μακεδονία. Η σημερινή κυβέρνηση της Μακεδονίας συνάντησε αυτήν την κρίση και τώρα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αλλαγές σε αυτήν τη Δημοκρατία, στην οποία όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ίσοι».

Στο ίδιο πλαίσιο «διαλλακτικότητας», το μέλος του Γενικού Επιτελείου του «UCK», Αλί Αχμέτι δήλωνε στην «Γκαζέτα Σκιπτάρε» ότι το Επιτελείο «κάνει προσπάθειες να αρχίσει ο διάλογος. Δεν έχει βρει, όμως, θετική ανταπόκριση από την πλευρά των μακεδονικών αρχών». Παρ' όλα αυτά, «ο UCK σέβεται την ανακωχή έχοντας την πεποίθηση ότι χωρίς τη συμμετοχή του στο διάλογο, δε θα υπάρξει οριστική πολιτική λύση».

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο, «οι προσδοκίες των Αλβανών της Μακεδονίας δεν είναι περιττές, ούτε και εξτρεμιστικές, αλλά νόμιμες». Οι τοποθετήσεις του Μίλο, αλλά και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας δεν είναι τυχαίες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας διατηρούσε από παλιά επαφές «με τις πιο αδιάλλακτες πλευρές του κοσσοβάρικου αγώνα». Σύμφωνα πάντα με το Ινστιτούτο, «είναι ο μοναδικός, ίσως, Αλβανός ακαδημαϊκός που ασχολείται με την αλβανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στο παρελθόν, επέκρινε την ελληνική πολιτεία για άσκηση πολιτικής κάθαρσης, εναντίον της μειονότητας αυτής. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει κάνει και έρευνες επί τόπου με επισκέψεις του στη Δυτική Θράκη».

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη θέση που θέλουν να τηρήσουν για την ώρα, σχετικά με την ΠΓΔΜ, δεν ισχύουν τα ίδια για το Κοσσυφοπέδιο. Γι' αυτήν την περιοχή, επιχειρηματολογούν ποικιλότροπα υπέρ της επιβολής των Αλβανών εθνικιστών και στηρίζουν τις ανάλογες προσπάθειες.

Μπροστά στα προβλήματα και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, η άρχουσα τάξη της Αλβανίας χρησιμοποιεί ως ασπίδα της τον αλβανικό αλυτρωτισμό
Μπροστά στα προβλήματα και την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, η άρχουσα τάξη της Αλβανίας χρησιμοποιεί ως ασπίδα της τον αλβανικό αλυτρωτισμό
Ο Μέτα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Θάτσι, την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι το επόμενο φθινόπωρο στο Κοσσυφοπέδιο θα γίνουν οι γενικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα είναι πολύ σημαντικές, διότι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία συγκρότησης των νέων δημοκρατικών θεσμών διακυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι θεσμοί αυτοί θα αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου».

Αλλωστε, η αλβανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεροποιηθούν στο Κοσσυφοπέδιο θεσμοί και υπηρεσίες που επιβεβαιώνουν την πορεία απόσχισης από το σώμα της Γιουγκοσλαβίας. Το τελευταίο παράδειγμα; Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιλίρ Γκιόνι, επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Αλβανίας για το άνοιγμα δύο νέων συνοριακών διαβάσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Ενα στην Τρόπογια και ένα στο Κούκες. Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «η αλβανική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει την απόφαση και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την UNIMIK και την KFOR». Δηλαδή, με την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και τη στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ.

Οπως προειδοποιεί, πάντως, τους συμπατριώτες του ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαΐλ Καντάρε, «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μακεδονία το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Η διεθνής κοινότητα είναι πολύ θυμωμένη με τους Αλβανούς γενικά και ιδιαίτερα με τα εγκλήματα των Αλβανών. Επομένως, θα πρέπει να ξυπνήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου έχει υποστεί πλήγμα. Και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα».


Νέα ανάφλεξη στη Βαλκανική, αργά ή γρήγορα θα εξαλείψει τέτοιες εικόνες και από τους δρόμους των Τιράνων
Νέα ανάφλεξη στη Βαλκανική, αργά ή γρήγορα θα εξαλείψει τέτοιες εικόνες και από τους δρόμους των Τιράνων

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ