Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβλήματα στη μειονότητα

Στην ολιγοήμερη επίσκεψή μας στην Αλβανία δεν είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις νότιες περιοχές και την εκεί ελληνική μειονότητα. Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, όμως, προκύπτει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα (και ενδογενή). Παρά τους λεονταρισμούς των εδώ κυβερνώντων, έναντι των συναδέλφων τους της Αλβανίας.

Μάλιστα, μεγάλη πίεση έναντι των μειονοτικών της νότιας Αλβανίας ασκείται - πέρα από τους σκληροπυρηνικούς του Δημοκρατικού Κόμματος - και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κόμμα, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ καυχάται ότι έχει αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και εύχεται να νικήσει στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές. Κάτι σαν «αδελφά κόμματα».

Η εφημερίδα «Κόχα Γιον», στο φύλλο της 10.5.2001, και σε άρθρο της με τίτλο «ΟΜΟΝΟΙΑ, περιορισμένες δυνατότητες στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιούνη», αναφέρεται σε δήλωση πρώην διευθυντικού στελέχους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, σύμφωνα με το οποίο «έτσι όπως έχει καταντήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ, νομίζω ότι είναι ελάχιστες οι δυνατότητες να κερδίσει έστω και μια εκλογική περιφέρεια στις κοινοβουλευτικές εκλογές». Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι «απρόβλεπτη ήταν η ήττα της κας Κωνσταντίνας Μπεζάνη (σ.σ.: στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων βουλευτών), ενώ στη θέση της για υποψήφιος βουλευτής εκλέχτηκε ο Ανδρέας Μήτσης, ο οποίος δεν έχει τη δημοτικότητα της Μπεζάνη, γεγονός που προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση της τελευταίας, η οποία ανακήρυξε κατ' αυτόν τον τρόπο το διαζύγιό της με την ΟΜΟΝΟΙΑ». Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δήλωση της Κ. Μπεζάνη, ότι «θα κατέβω στις εκλογές ως ανεξάρτητη βουλευτής και θα κερδίσω».

Πριν μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βαγγέλης Ντουλές, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε, μεταξύ κάποιων άλλων περιοχών του νότου, τη Χειμάρρα, ως μειονοτική ζώνη. Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λέκε Γκινούρι. Στην επιστολή του προς τον Ντουλέ, γράφει: «Ο ισχυρισμός σας (ο οποίος είναι και ισχυρισμός βουλευτή - δούρειου ίππου στην αλβανική Βουλή) δεν έχει καμία ιστορική, γλωσσική, πολιτιστική, εδαφική και οικονομική βάση».

Συνεχίζει: «Ολα τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Χειμαρραίοι ήταν πάντα Αλβανοί». Και «η ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιείται σε τρία χωριά (Παλάσα, Δρυμάδες και Χειμάρρα) εμφανίστηκε αργότερα και είναι αποτέλεσμα των επαφών, που είχε αυτή η περιοχή με την Ελλάδα και τα γύρω νησιά, για εμπορικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ