Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρήκαν νέους «Σέρβους»

Και ο αλβανικός δικομματισμός αφήνει τα προβλήματα άλυτα. Για να αποφύγει την οργή των Αλβανών, στρέφει την προσοχή τους στην αλβανική «μεγάλη ιδέα»

Πώς αντιδρά η μεγάλη μάζα των Αλβανών στις τελευταίες εξελίξεις;

Τα τελευταία χρόνια οι Αλβανοί γαλουχήθηκαν με ιδέες υποστήριξης του «Απελευθερωτικού Στρατού Κόσσοβου» (UCK), του αντίστοιχου που δρα στην κοιλάδα του Πρέσεβο και τώρα των «ανταρτών» στην ΠΓΔΜ. Υποδέχτηκαν στα εδάφη της Αλβανίας χιλιάδες ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους του θανάτου. Ασπάστηκαν απόψεις περί «αλύτρωτων πατρίδων».

Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται, κλιμακώνεται και απειλεί πλέον την ασφάλεια και σταθερότητα ολόκληρης της Βαλκανικής. Πόσο μάλλον που επενδύεται το χιτώνα του νικητή στον αγώνα για «ελεύθερο Κόσσοβο». Οι περισσότεροι Αλβανοί είδαν τον «τσαμπουκά» τους να κερδίζει. Ως «μάγκες» δε βρίσκουν λόγο - αν χρειαστεί - να μη χειριστούν διαφορετικά την υπόθεση της ΠΓΔΜ.

Στα καφενεία της Αλβανίας, στις θορυβώδεις συζητήσεις κάτω από πυκνά σύννεφα καπνού από τσιγάρο, το ρόλο των κακών Σέρβων που καταπίεζαν τα βασανισμένα «αδέλφια», παίζουν πλέον οι «Μακεδόνες». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιοι αλυτρωτισμοί εκπορεύονται στη χώρα από δύο κέντρα, συνδεόμενα μεταξύ τους. Φυσικά, και τα δύο αναπαράγουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, για αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, στη λογική του διαίρει και βασίλευε.

Στο ένα άκρο, ο αλβανικός δικομματισμός. Το «Σοσιαλιστικό» και το «Δημοκρατικό» κόμμα, που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, αφήνοντας τα διογκούμενα προβλήματα άλυτα. Εχοντας τον πληθυσμό, χωρίς τις βασικές υποδομές. Χωρίς οδικό δίκτυο. Χωρίς τηλέφωνα (μόλις το 5,5% των Αλβανών έχουν σταθερό τηλέφωνο). Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με διακοπές πολλών ημερών σε δύσκολες περιόδους, όπως ο χειμώνας, που πλήττουν ακόμα και τις διπλωματικές αποστολές. Με κατεστραμμένο και λειψό το δίκτυο υδροδότησης. Χωρίς ιατρική περίθαλψη. Με μισθούς που όποτε δίνονται, οδηγούν και πάλι σε πείνα. Πρέπει κάπου να στρέψουν την προσοχή των συμπατριωτών τους, προκειμένου να αποφύγουν, όσο μπορούν, το πολιτικό κόστος.

Οι ίδιες πηγές στην Αλβανία, προσδιορίζουν ως δεύτερο ενδιαφερόμενο πόλο, τη μαφία. Σπείροντας το χάος, εξαφανίζοντας και τις υποτυπώδεις δομές ελέγχου και ασφάλειας που λειτουργούν σε αυτά τα κράτη, διευκολύνουν το εμπόριό της και τις «καλλιέργειες». Διευκολύνουν τη διακίνηση ναρκωτικών, γυναικών, όπλων. Γλιτώνουν και τα ποσά που δαπανούν για το χρηματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών. Χώρια που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αξιοποιήσουν νέες «αγορές». Να πουλήσουν όπλα, γυναίκες και ναρκωτικά στους αντάρτες και τους μισθοφόρους που συρρέουν στην περιοχή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις «ανάγκες» τους.

Φημολογείται ότι γίνονται και «τράμπες» ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες και συμμορίες. Ηγέτες «ανταρτών», ανταλλάσσουν «ντρόγκα» με όπλα κλπ.

Τα σχέδια αυτά, παρότι βρίσκουν ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία των Αλβανών και παρότι έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Κοσσυφοπέδιο, ούτε βελτίωσαν, ούτε θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Απλώς, βυθίζουν τους λαούς της Βαλκανικής στο μίσος και το αίμα. Σε όφελος των ξένων ιμπεριαλιστών και ορισμένων ομοεθνών τους, που εξοικονομούν και ένα κομμάτι παντεσπάνι, στο ρόλο του παρατρεχάμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ