Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακατανόητη άρνηση απόδοσης ιθαγένειας

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Αγγ. Τζέκη

Ακατανόητη χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αγγελος Τζέκης την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να αποδώσει την ιθαγένεια σε 80χρονο Ελληνα υπήκοο.

Με Ερώτησή τους στη Βουλή προς την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι το Συμβούλιο Ιθαγένειας αρνείται να επανεξετάσει τη σχετική αίτηση του Πέτρου Ποσποντίδη, με το πρόσχημα ότι δε συνοδεύεται από «νεότερα στοιχεία» ή «ειδικούς λόγους» και κάνουν λόγο για σκληρή μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση: «Ο Ελληνας υπήκοος, Πέτρος Ποσποντίδης του Αθανασίου και της Αναστασίας, γεννηθείς στην Αρνισσα Εδέσσης, το 1921, πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και υπήρξε πολιτικός πρόσφυγας από το έτος 1949 στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και σήμερα είναι κάτοικος του Μόντρεαλ στον Καναδά. Ηταν γραμμένος στα μητρώα Αρρένων της κοινότητας Αρνισσας του έτους 1921, με αύξοντα αριθμό 16, από τα οποία διαγράφτηκε ύστερα από τη Δ ΓΕΣ 783760/51 και απόφαση Ν. Πέλλας 15994/51, σύμφωνα με επισυναπτόμενη βεβαίωση του προέδρου της κοινότητας. Στις 20-5-94 υπέβαλε αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά το Συμβούλιο Ιθαγένειας, με την υπ' αριθμόν 2012/29-5-95 γνωμοδότησή του, έκρινε ότι δε συντρέχει περίπτωση εξέτασης του αιτήματός του, γιατί δεν επικαλείται νεότερα στοιχεία ή ειδικούς λόγους, που δικαιολογούν επανεξέταση, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 31505/20022/94 από 28-6-1995 απάντηση του υφυπουργού, κ. Κίμωνα Κουλούρη».

Ακολούθως, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό: «Αν και υπήρξε άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, το Συμβούλιο Ιθαγένειας επιμένει στη στέρηση της ιθαγένειας στον Πέτρο Ποσποντίδη, ζητώντας του αορίστως και απαραδέκτως νεότερα στοιχεία ή ειδικούς λόγους. Ποια, αλήθεια, πρέπει να είναι τα "νεότερα στοιχεία" και οι "ειδικοί λόγοι" για να αποδοθεί η ιθαγένεια σε Ελληνα υπήκοο, γεννηθέντα στην Ελλάδα, που, σήμερα σε ηλικία 80 ετών, υφίσταται αυτή τη σκληρή μεταχείριση άρνησης να θεωρείται Ελληνας και να μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ως Ελληνας πολίτης; Θα εμμείνει το υπουργείο Εσωτερικών στην ακατανόητη άρνησή του;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ