ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστική η πρώτη απάντηση

«Πάρτε πίσω τον "τρομονόμο" - Η τρομοκρατία δε θα περάσει». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και νέοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο», στο κέντρο του Πειραιά. Η αγωνιστική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και είχε στόχο την έκφραση της αντίθεσης στον «τρομονόμο», στον κρατικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 μ.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Στην κεφαλή της είχε τοποθετηθεί το πανό της ΠΕΜΕΝ και του Σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο του Πειραιά καταλήγοντας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διά μέσου των οδών Ομ. Σκυλίτση, Δ. Γούναρη, Β. Γεωργίου φωνάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια συνθήματα: «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην εργοδοσία κάνετε τις πλάτες». Οι διαδηλωτές μοίραζαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς για το τι θα επιφέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του «τρομονόμου», καλώντας τους ταυτόχρονα να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Ιορδάνης Ναζεντιάδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Λιμενεργατών, τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση του λαού σχετικά με το τι επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του «τρομονόμου» καθώς και τη σημασία της συσπείρωσής του μέσα στις επιτροπές που έχουν συσταθεί για την απόκρουση αυτών των επιδιώξεων. Ακόμη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά χαρακτήρισε τον «τρομονόμο» γέφυρα, από την οποία η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα συγκέντρωση κατά του «τρομονόμου»

Στις 7.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης στη συγκέντρωση που γίνεται, σήμερα, ώρα 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας ενάντια στον «τρομονόμο», καλεί η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και των Λαϊκών Ελευθεριών. Στη συγκέντρωση, καλεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, ο οποίος επίσης συμμετέχει, καταγγέλλοντας τον «τρομονόμο» που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση κατ' επιταγή των ιμπεριαλιστών.

Η Κίνηση έδωσε συνέντευξη Τύπου, χτες το πρωί, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με τον «τρομονόμο» της επιχειρεί να «δέσει χειροπόδαρα» το μαζικό λαϊκό κίνημα, να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές για τα λαϊκά δικαιώματα και αιτήματα. Ο τρομονόμος της κυβέρνησης, τονίστηκε, έρχεται να «δέσει» και είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που συνθλίβει και συρρικνώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ υπακούει στις επιταγές των ιμπεριαλιστών, που επιδιώκουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα και τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας. Ο νόμος αυτός δεν πρέπει να περάσει, γιατί δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τα δημοκρατικά, λαϊκά δικαιώματα, υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη. Ο λαός έχει χρέος, σήμερα, να αντισταθεί στις αντιδημοκρατικές, τρομοκρατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Γιατί, διαφορετικά, αύριο θα αγωνίζεται από πολύ πιο δύσκολη θέση για τα δικαιώματά του. Εμπρός, λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας και τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση και τις άλλες κινητοποιήσεις, να στείλουμε βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση πως δε θα αφήσουμε να περάσουν οι τρομοκρατικές ρυθμίσεις της σε βάρος του λαϊκού κινήματος, κάλεσαν οι εκπρόσωποι της Κίνησης. Στη συνέχεια, κάλεσαν όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να τοποθετηθούν καθαρά απέναντι στο μείζον αυτό πρόβλημα του «τρομονόμου».

  • Κρούσμα αστυνομικής τρομοκρατίας σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Πάτρα, όταν η αστυνομία συνέλαβε δύο μέλη της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση για τη σημερινή εκδήλωση κατά του «τρομονόμου», με πρόσχημα την εξακρίβωση στοιχείων. Οι νεολαίοι αφέθηκαν λίγο μετά ελεύθεροι, ενώ αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας.
ΧΑΝΙΑ
Δεν έχουμε ανάγκη από αυστηρότερο μοντέλο

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, στην πόλη, με κεντρικό ομιλητή το δικηγόρο Σπ. Φυτράκη.

Αναφερόμενος στον «τρομονόμο» ο Σπ. Φυτράκης τόνισε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας δε χρειάζεται καμιά περαιτέρω τροποποίηση και κανένα αυστηρότερο μοντέλο, αφού έχουμε βαρύτατες ποινές για εγκλήματα, όπως η προσβολή της ανθρώπινης ζωής, η διάδοση και η εμπορία ναρκωτικών κλπ. Ο νέος «τρομονόμος» θα επιτρέπει αυστηρότερη αστυνομική καταστολή πολιτών και αποτελεί σημαντική απειλή για την πολιτική δραστηριότητα και για τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Συμπερασματικά, ο ομιλητής ανέφερε ότι η σκλήρυνση της ποινικής καταστολής εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες των ΗΠΑ, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του συστήματος.

Στην ίδια εκδήλωση ο Μ. Φραγκομιχελάκης, μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Χανίων αναφέρθηκε στα θέματα που θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα η Συσπείρωση, όπως ο «τρομονόμος», η έλλειψη δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς, η ασυδοσία της κυβέρνησης στο χώρο της ενημέρωσης και το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να οργανώσει και νέα σύσκεψη - συγκέντρωση, τις αμέσως επόμενες ημέρες, για την προώθηση της δράσης.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αρνήθηκε να πάρει θέση για το τρομονομοθέτημα...

Εντονες αντιδράσεις της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και μελών της μειοψηφίας

Σε ποιους πραγματικά λογοδοτεί απέδειξε η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου. Πράγματι, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αρνήθηκε - με τη στήριξη μελών της μειοψηφίας που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ - να συζητήσει επί της ουσίας το νομοσχέδιο του «τρομονόμου» και να πάρει θέση ως πρώτος δήμος της χώρας. Η αιτιολογία που προβλήθηκε ήταν η έλλειψη ενημέρωσης, όπως είπε και ο αναπληρωτής δημάρχου Ν. Γιατράκος, εισηγούμενος την αναβολή του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», είχε θέσει εξαρχής το ζήτημα του «τρομονόμου», επισημαίνοντας ότι ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να έχει λόγο σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επί της ουσίας καταπατεί τις λαϊκές ελευθερίες. Η διοίκηση του δήμου, ανέβαλε το θέμα πάλι με το πρόσχημα της έλλειψης ενημέρωσης. Ομως, η «Συμπαράταξη» είχε αποστείλει δέκα μέρες πριν το Συμβούλιο, φάκελο που περιλάμβανε το σχέδιο νόμου, ανακοινώσεις φορέων κατά του «τρομονόμου» και δηλώσεις έγκριτων νομικών που τον καταδίκαζαν.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η διοίκηση είχε το θράσος να επικαλεστεί για άλλη μια φορά την ίδια δικαιολογία - έλλειψη ενημέρωσης - ισχυριζόμενη, μάλιστα, ότι δεν έχει στα χέρια της το σχέδιο νόμου. Επί της ουσίας όμως, εκείνο το οποίο ήθελαν, ήταν να αποφύγουν μια συζήτηση στην οποία φαινόταν ξεκάθαρα ποιους υπηρετούν.

Οπως τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στ. Λάμπρου, «κάθε καθυστέρηση συζήτησης ενέχει τον κίνδυνο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο». Τη Συμπαράταξη στήριξε και ο Δ. Μπέης, ο οποίος προειδοποίησε: «Το τελικό κείμενο υπάρχει εδώ και πέντε μέρες. Δεν αποκλείεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να ψηφιστεί». Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του δήμου - εξαιρουμένων των Δ. Αποστολόπουλο και Γ. Βλαχογιάννη - θεώρησε σκόπιμο να μεταθέσει, προκλητικά, για άλλη μια φορά τη συζήτηση του θέματος. Μάλιστα, υπέρ της αναβολής τάχτηκαν και οι Α. Ροκοφύλλου και Β. Αλεξίου που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, επισημαίνεται, ότι το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα τάχθηκε υπέρ της πρότασης της «Συμπαράταξης», ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου. Δηλαδή, έχει πάρει θέση στο ζήτημα το διαμέρισμα και ο δήμος - με διάφορα προσχήματα - παραμένει αμέτοχος, εξαιτίας της δημοτικής αρχής και των... «συνοδοιπόρων» του.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Απορρίπτεται...

Πέντε σημαντικούς λόγους επικαλείται η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, που, μετά από πρόταση του ΔΣ, συζήτησε και τοποθετήθηκε, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας (προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας, τονίζεται στο ομόφωνο ψήφισμά του, ως εκπρόσωπος του Σώματος που υπερασπίζεται τους διωκόμενους πολίτες και μάχεται για την ισότητα, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, αντιτίθεται στην ψήφιση του νόμου αυτού. Εμβαθύνοντας στους λόγους απόρριψης του νομοσχεδίου, αποφάσισε τα εξής:

- Το υπάρχον νομικό καθεστώς είναι ικανό και επαρκές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δε χρειάζεται νέα νομοθεσία, με συνέπειες τις παρενέργειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

- Δεν υπάρχει έλλειμμα νόμων για την ουσιαστική δίωξη, σύλληψη, πάταξη και τιμωρία των τρομοκρατών και των αδίστακτων και επικίνδυνων κακοποιών. Η προσοχή της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό, που γίνεται επικίνδυνος με τη χρήση των σύγχρονων μέσων (παρακολούθηση με κάμερες, κατάλυση απορρήτου επικοινωνίας κ.ά.).

- Ηδη, με το υπάρχον δικονομικό σύστημα, έχουμε περιπτώσεις πολιτών που τα δικαιώματά τους βάλλονται, κάμπτονται ή αλλοιώνονται κατά τη διαδικασία προσαγωγής ή ανάκρισης. Κατά μείζονα λόγο αυτά πλήττονται με τις διατάξεις που εισηγείται το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ