ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Οι φοιτητές στον δρόμο του αγώνα κόντρα στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό
  • Εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση στο ΑΠΘ για την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας
  • Φάκελος «Φοιτητικές Εστίες»: Συζήτηση με οικότροφους φοιτητές στα Γιάννενα
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στον δρόμο του αγώνα κόντρα στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Στον δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους με αφορμή τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό μπαίνουν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα αύριο Πέμπτη, στις 18.00, στο Σύνταγμα. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 18.30, στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Σύλλογοι: Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στο ψήφισμά τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και τη φοροληστεία των οικογενειών μας! Για ακόμη μια χρονιά αρνούνται να καλύψουν τα 3.000 κενά σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, τις ελλείψεις σε υποδομές και εστίες, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας παρά την έξαρση της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ολες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την Παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την "οικονομική κρίση" και πότε "τις θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη". Σε κρίση και ανάπτυξη ο μεγάλος χαμένος είναι η Παιδεία!».

Να σημειωθεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό το κονδύλι συνολικά για την Παιδεία είναι μειωμένο κατά 4 εκατ. (από 4.895 εκατ. σε 4.891 εκατ.), ενώ μια αύξηση 240 εκατ. παρουσιάζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή η εικόνα του «μια από τα ίδια» της υποχρηματοδότησης της Παιδείας έχει την έκφρασή της και ειδικότερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

«Η υποχρηματοδότηση των σχολών γίνεται θηλιά για να αποδεχτούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική! Ο εκβιασμός δεν θα περάσει!

Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά, το 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα κατανέμεται με βάση την κυβερνητική "αξιολόγηση" και με τα κριτήρια της αγοράς που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.

Μια ματιά στα κριτήρια του υπουργείου αρκεί:

  • Τα κριτήρια "ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών" και "αναλογία φοιτητών - διδασκόντων" με δεδομένες τις μηδενικές προσλήψεις καθηγητών και τα ανύπαρκτα μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών σημαίνουν: Διαγραφές φοιτητών, επιβολή διδάκτρων για όσους ξεπερνούν τα κανονικά έτη σπουδών (ν), μείωση των εισακτέων και των μετεγγραφέντων.
  • Τα κριτήρια "αριθμός πατέντων και spin-off εταιρειών" και "πώληση υπηρεσιών προς επιχειρήσεις" σημαίνουν μεγαλύτερη υποταγή της έρευνας στα μονοπώλια, απόρριψη ερευνητικών έργων που δεν έχουν άμεσο εμπορικό κέρδος, πανεπιστήμια που επενδύουν εκατομμύρια σε εταιρείες (και αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο) αντί να επενδύουν στη γνώση και την εκπαίδευση των φοιτητών.
  • Το κριτήριο "χρηματοδότηση από εταιρείες και χορηγούς" σημαίνει τα ΑΕΙ "να βγουν στην πιάτσα" για να μπορούν να λειτουργήσουν.
  • Το κριτήριο "οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης" σημαίνει αφαίρεση γνώσεων από το πτυχίο και πώλησή τους σε πανάκριβες και αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιήσεις από τα ιδρύματα. Οι απόφοιτοι γίνονται πελάτες και τα ΑΕΙ υποβαθμίζονται σε κέντρα κατάρτισης τύπου "σκοϊλ ελικίκου".
  • Το κριτήριο "πλήθος ξενόγλωσσων προγραμμάτων" σημαίνει τη γενίκευση των προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, σηματοδοτεί την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με μοναδικό κριτήριο το πορτοφόλι και οδηγεί σε δυσανάλογο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και τους καθηγητές κάθε τμήματος.

Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Αντί τα πιο "αδύναμα" ΑΕΙ να στηρίζονται ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, "τιμωρούνται" με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω, η λειτουργία τους να εξαρτάται από χορηγούς και από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών».

Κόντρα σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, οι Σύλλογοι απαιτούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών με επιπλέον κονδύλι για την ασφαλή λειτουργία των σχολών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, για χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικές διώξεις.

Εκλογές στον Σύλλογο Υποψήφιων Διδακτόρων του ΕΜΠ

Κάλεσμα ενίσχυσης της «Πανεπιστημονικής ΚΣ»

Σήμερα Τετάρτη (8 π.μ. - 4 μ.μ.) και αύριο Πέμπτη (12 μ. - 8 μ.μ.) γίνονται οι εκλογές του Συλλόγου Υποψήφιων Διδακτόρων του ΕΜΠ. Οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής ΚΣ» καλούν τους υποψήφιους διδάκτορες να τη στηρίξουν δυναμώνοντας τον Σύλλογό τους και οργανώνοντας τους αγώνες το επόμενο διάστημα.

Το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΠΚΣ μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση ασφάλισης των υποτρόφων του ΕΛΚΕ, αναγκάζοντας έτσι τον αρμόδιο αντιπρύτανη να θέσει το θέμα στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για το κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οργάνωσαν τη δράση ανά σχολή, όπως στους Ναυπηγούς, όπου πέτυχαν οι υποψήφιοι διδάκτορες (ΥΔ) να υπογράφουν ετήσιες συμβάσεις επικουρικού διδακτικού έργου χωρίς απώλειες και περικοπές, ή όπως στους Τοπογράφους, όπου εμπόδισαν τις διαγραφές ΥΔ.

Με το αγωνιστικό τους πλαίσιο οι δυνάμεις της «Πανεπιστημονικής ΚΣ» διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Να αμείβονται όλοι οι ΥΔ επαρκώς και σταθερά, αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους, για όσο διάστημα εκπονούν τη διατριβή τους.
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ΥΔ με ευθύνη του κράτους, η οποία να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να θεωρούνται συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας στο Ιδρυμα.
  • Ο ΥΔ να μην εξωθείται σε εργασία εκτός αντικειμένου διατριβής. Οσοι εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα να προσλαμβάνονται από το ΕΜΠ με ΣΣΕ για όσο χρόνο εργάζονται σε αυτά.
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου» ΥΔ και μεταπτυχιακών φοιτητών, που έρχεται να καλύψει τα διδακτικά κενά της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο να μη γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό.
  • Να ανοίξουν άμεσα θέσεις ΔΕΠ και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Ιδρύματος και να καταργηθεί ο θεσμός του «πανεπιστημιακού υποτρόφου». Μέχρι τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
  • Κάλυψη από το Ιδρυμα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
  • Αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού ασφαλείας των εργαστηρίων, ειδική μέριμνα και ενημέρωση για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
  • Εξοπλισμό του γραφείου κάθε ΥΔ με σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και το απαραίτητο λογισμικό για την έρευνά του. Εξασφάλιση αποστάσεων ασφαλείας και καλού εξαερισμού.
  • Καμία διαγραφή ΥΔ που θέλει να ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή του.
  • Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Ερευνα. Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των Ιδρυμάτων. Να καταργηθούν όλες οι μορφές εμπορευματοποίησης της έρευνας και των υποδομών των πανεπιστημίων. Κατάργηση του ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΜΠ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ