Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στον δρόμο του αγώνα κόντρα στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Στον δρόμο του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους με αφορμή τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό μπαίνουν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα αύριο Πέμπτη, στις 18.00, στο Σύνταγμα. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει και απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 18.30, στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Σύλλογοι: Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στο ψήφισμά τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και τη φοροληστεία των οικογενειών μας! Για ακόμη μια χρονιά αρνούνται να καλύψουν τα 3.000 κενά σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, τις ελλείψεις σε υποδομές και εστίες, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας παρά την έξαρση της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ολες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την Παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την "οικονομική κρίση" και πότε "τις θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη". Σε κρίση και ανάπτυξη ο μεγάλος χαμένος είναι η Παιδεία!».

Να σημειωθεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό το κονδύλι συνολικά για την Παιδεία είναι μειωμένο κατά 4 εκατ. (από 4.895 εκατ. σε 4.891 εκατ.), ενώ μια αύξηση 240 εκατ. παρουσιάζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή η εικόνα του «μια από τα ίδια» της υποχρηματοδότησης της Παιδείας έχει την έκφρασή της και ειδικότερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

«Η υποχρηματοδότηση των σχολών γίνεται θηλιά για να αποδεχτούμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική! Ο εκβιασμός δεν θα περάσει!

Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά, το 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα κατανέμεται με βάση την κυβερνητική "αξιολόγηση" και με τα κριτήρια της αγοράς που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.

Μια ματιά στα κριτήρια του υπουργείου αρκεί:

  • Τα κριτήρια "ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών" και "αναλογία φοιτητών - διδασκόντων" με δεδομένες τις μηδενικές προσλήψεις καθηγητών και τα ανύπαρκτα μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών σημαίνουν: Διαγραφές φοιτητών, επιβολή διδάκτρων για όσους ξεπερνούν τα κανονικά έτη σπουδών (ν), μείωση των εισακτέων και των μετεγγραφέντων.
  • Τα κριτήρια "αριθμός πατέντων και spin-off εταιρειών" και "πώληση υπηρεσιών προς επιχειρήσεις" σημαίνουν μεγαλύτερη υποταγή της έρευνας στα μονοπώλια, απόρριψη ερευνητικών έργων που δεν έχουν άμεσο εμπορικό κέρδος, πανεπιστήμια που επενδύουν εκατομμύρια σε εταιρείες (και αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο) αντί να επενδύουν στη γνώση και την εκπαίδευση των φοιτητών.
  • Το κριτήριο "χρηματοδότηση από εταιρείες και χορηγούς" σημαίνει τα ΑΕΙ "να βγουν στην πιάτσα" για να μπορούν να λειτουργήσουν.
  • Το κριτήριο "οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης" σημαίνει αφαίρεση γνώσεων από το πτυχίο και πώλησή τους σε πανάκριβες και αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιήσεις από τα ιδρύματα. Οι απόφοιτοι γίνονται πελάτες και τα ΑΕΙ υποβαθμίζονται σε κέντρα κατάρτισης τύπου "σκοϊλ ελικίκου".
  • Το κριτήριο "πλήθος ξενόγλωσσων προγραμμάτων" σημαίνει τη γενίκευση των προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, σηματοδοτεί την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με μοναδικό κριτήριο το πορτοφόλι και οδηγεί σε δυσανάλογο αριθμό φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και τους καθηγητές κάθε τμήματος.

Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Αντί τα πιο "αδύναμα" ΑΕΙ να στηρίζονται ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, "τιμωρούνται" με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω, η λειτουργία τους να εξαρτάται από χορηγούς και από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών».

Κόντρα σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, οι Σύλλογοι απαιτούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών με επιπλέον κονδύλι για την ασφαλή λειτουργία των σχολών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, για χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικές διώξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέγη για όλους, δωρεάν σπουδές (2024-09-04 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο Σύνταγμα για τη φοιτητική στέγη (2023-09-12 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα (2023-02-24 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση για τις συνταγές της «αξιολόγησης» (2022-03-04 00:00:00.0)
Κοινή δράση φοιτητών και εργαζομένων (2017-11-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση με αιχμή την υποχρηματοδότηση (2014-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ