Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο προσκήνιο οι ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα

Με σύνθημα «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» διαδήλωσαν προχθες οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη την απαίτησή τους για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση, τις πανεπιστημιακές υποδομές και τη φοιτητική μέριμνα.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, ΣΜΗ, ΣΕΥ και του ΣΟΦΕΘ, και στο επίκεντρό της βρέθηκαν τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, αλλά και το τραγικό περιστατικό στην Οδοντιατρική Σχολή.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των φοιτητών περιέγραψαν τα προβλήματα και τις ελλείψεις, επεσήμαναν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και τόνισαν ότι τα δωμάτια δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών, αφού όπως αναφέρθηκε, από τις 600 αιτήσεις που κατατέθηκαν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ένταξη, μόλις 200 φοιτητές κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο.

«Η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει ως αποτέλεσμα οι Εστίες να λειτουργούν με λειψό προσωπικό και τελικά έχει διαμορφώσει υποδομές ακατάλληλες για τη φιλοξενία των φοιτητών», σημείωσε ο Γιάννης Μικές, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), και πρόσθεσε ότι «την ίδια που ώρα που για να επισκευαστεί κάτι στην Εστία, από ένα χαλασμένο τζάμι έως και το ασανσέρ, πρέπει να περιμένουμε μήνες, σε ένα βράδυ βρήκαν 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Την ίδια περίοδο που στην Α' Εστία δεν υπήρχε ζεστό νερό και θέρμανση, η διοίκηση του ΑΠΘ πρόβαλε το σύγχρονο πανεπιστήμιο και τους τζίρους (70 εκατ.) που κάνει».

Στις παρεμβάσεις και κατακτήσεις του ΣΟΦΕΘ αναφέρθηκε ο Αναστάσης Πολυχρονιάδης, μέλος του ΔΣ, ο οποίος διαμένει στη Δ' Εστία, ενώ χαρακτηριστικά περιέγραψε ότι σήμερα για 200 φοιτητές λειτουργεί μόλις ένα πλυντήριο. Οι εκπρόσωποι του ΣΟΦΕΘ θύμισαν επίσης ότι κατάφεραν να κρατήσουν τις Εστίες ανοιχτές στην καραντίνα, να λειτουργήσει το εστιατόριο, να παρθούν μέτρα προστασίας.

Στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων προς τον αγώνα των οικοτρόφων αναφέρθηκε ο Γιώργος Χρυσόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ.

Ο Ηλίας Κυρίτσης, πρόεδρος του ΦΣ Γεωπονίας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ανέδειξε ότι αυτή η κατάσταση «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, που ακολουθούν σταθερά όλες κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που βάζει στο ζύγι την ανάγκη μας να ζούμε αξιοπρεπώς και μας αντιμετωπίζει σαν φοιτητές β' κατηγορίας», συμπληρώνοντας ότι οι φοιτητές θα δυναμώσουν τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζουν.

Οι φοιτητές προβάλλουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για άμεση επισκευή και αντικατάσταση μιας σειράς υποδομών, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους για τη φύλαξη, σίτιση σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών, με επαναλειτουργία του εστιατορίου χωρίς εργολαβίες, δωρεάν μετακίνηση. Παράλληλα παλεύουν για ανέγερση νέων Εστιών με ευθύνη του κράτους, ασφαλή και κατάλληλα κτίρια, σίτιση και κάλυψη των αναγκών για όσους μείνουν στις Εστίες το καλοκαίρι και την περίοδο των γιορτών, με ευθύνη του κράτους να διατεθούν διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όσους δεν έχει δοθεί δωμάτιο και κατάργηση κάθε είδους χαρατσιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη (2024-09-06 00:00:00.0)
Απέσπασαν δεσμεύσεις για στέγαση και σίτιση (2024-04-02 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στις εστίες (2021-11-23 00:00:00.0)
Φοιτητικές διεκδικήσεις για τις εστίες της Θεσσαλονίκης (2020-10-27 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση (2020-03-07 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη (2018-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ