Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σχολική βία

Φέρνει ρυθμίσεις για την παιδαγωγική επάρκεια κάτω από την πίεση των σοβαρών αντιδράσεων

Από τις κινητοποιήσεις τον Ιούνη 2022 ενάντια στο νόμο - πλαίσιο
Από τις κινητοποιήσεις τον Ιούνη 2022 ενάντια στο νόμο - πλαίσιο
Στη Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο με τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή», που περιλαμβάνει ρυθμίσεις «για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία» και αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη να αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο εισάγει μια νέα πλατφόρμα για καταγγελίες σχετικές με τη σχολική βία, την οποία προσπαθεί να οριοθετήσει με έναν διασταλτικό ορισμό - σούπα, όπου μπορούν να χωρέσουν ακόμα και οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Δεν έχει καμιά πρόβλεψη για ενίσχυση της στελέχωσης των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και δεν θίγει την πολιτική που παράγει και αναπαράγει το πρόσθετο άγχος, την ανασφάλεια στους μαθητές, τον ανταγωνισμό και τις διάφορες ακυρώσεις της προσωπικότητάς τους.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες διατάξεις κι ανάμεσά τους φέρνει ρυθμίσεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, που υποδηλώνουν μερική υποχώρηση της κυβέρνησης κάτω από την πίεση και τις σοβαρές αντιδράσεις Φοιτητικών Συλλόγων αλλά και πανεπιστημιακών οργάνων για το θέμα. Θυμίζουμε ότι με τον νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση η κυβέρνηση αφαίρεσε την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία που την παρείχαν μέχρι τώρα, ορίζοντας να φτιαχτεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα επάρκειας σε κάθε ίδρυμα που θα πρέπει να παρακολουθούν οι φοιτητές που θέλουν να κατευθυνθούν επαγγελματικά στην Εκπαίδευση.

Με τις ρυθμίσεις που φέρνει τώρα στο νομοσχέδιο για τη σχολική βία, διευκρινίζει ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής), τα Τμήματα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας και η ΑΣΠΑΙΤΕ συνεχίζουν κανονικά να παρέχουν την παιδαγωγική επάρκεια εντός του πτυχίου τους. Παράλληλα, διευκρινίζει ουσιαστικά ότι όσοι φοιτητές εισήχθησαν μέχρι και φέτος σε Τμήματα που χορηγούσαν επάρκεια με το πτυχίο τους, θα την πάρουν κανονικά. Επίσης, μειώνει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό πιστωτικών μονάδων που πρέπει να έχουν αποκτήσει οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν (από του χρόνου) τα νέα προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο, έτσι ώστε να το παρακολουθούν παράλληλα με τις προπτυχιακές σπουδές τους (από το δεύτερο έτος και μετά). Τέλος, δίνει τη δυνατότητα να ορίζονται με Υπουργική Απόφαση θέματα σχετικά με τα νέα προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι για άλλη μια φορά οι αποφασιστικοί αγώνες των φοιτητών μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να φρενάρουν αντιδραστικές ρυθμίσεις, δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια και το δυνάμωμα του αγώνα για να ακυρωθεί η αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.

Ανάμεσα σε άλλες ρυθμίσεις, επίσης, διευρύνεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που ήδη λειτουργούν επί πληρωμή και δίνεται τώρα η δυνατότητα να δημιουργούνται τέτοια προγράμματα «σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Ιδρύματα της αλλοδαπής (...) κατόπιν σύνταξης σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας», κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην πανσπερμία τίτλων πολλαπλών ταχυτήτων που φέρνει ο νόμος - πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ