Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στις εστίες
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ την περασμένη Παρασκευή από Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας
  • Κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ για στέγαση, σίτιση και μέτρα προστασίας της Υγείας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Διεκδικώντας άμεσες λύσεις σε έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων που αφορούν την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, αλλά και απαιτώντας να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση όλων όσοι έχουν ανάγκη, φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν την Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Τοπογράφων, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ιατρικής και Νοσηλευτικής, Παντείου, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών και η Επιτροπή Αγώνα φοιτητών που διεκδικούν δωμάτια στην εστία ΦΕΠΑ.

Οι φοιτητές απαίτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης του Ιδρύματος, το οποίο είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των εστιών, ώστε να καταθέσουν και να πάρουν απαντήσεις πάνω στα ιδιαίτερα και συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι ανά εστία, όπως καταγράφονται και στις αποφάσεις τους. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν βασικές λειτουργίες και υποδομές, την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού, τη στέγαση όλων των συμφοιτητών τους που έχουν ανάγκη, τη στιγμή που τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη, τα μέτρα για την προστασία της υγείας κ.λπ.

Επισήμαναν πως πρόκειται για ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το ότι δεν ήταν παρών κάποιος αρμόδιος από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για να συναντηθεί μαζί τους. Οι φοιτητές διαβίβασαν τα αιτήματά τους με τη δέσμευση ότι θα λάβουν απάντηση, ωστόσο καυτηρίασαν το γεγονός ότι ενώ δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος να τους δεχτεί, στο χώρο της κινητοποίησης βρισκόταν αστυνομία...

Οι φοιτητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις, δεν θα ανεχτούν να γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υπουργείων, διοικήσεων, χωρίς τελικά να δίνεται λύση στα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε νέες συνελεύσεις και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Κινητοποίηση στο ΑΠΘ για μέτρα προστασίας της υγείας και στέγαση

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ προγραμματίζει σήμερα, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις εστίες (καθαριστές, βιβλιοθηκονόμους, προσωπικό σίτισης), αύξηση χρηματοδότησης για ανέγερση νέων κτιρίων και εισδοχή όλων των φοιτητών που αιτήθηκαν για δωμάτιο, όπως και ποιοτική σίτιση στο εστιατόρια.

Ο ΣΟΦΕΘ, μετά από Γενική Συνέλευση, μπροστά στα σχέδια της Πρυτανείας για επιβολή αντιτίμου στη λέσχη των εστιών (υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ζητήθηκε αντίτιμο για τους περίπου 60 ακαδημαϊκούς υπότροφους που διαμένουν στις εστίες) και τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας στις εστίες, προχώρησε χτες σε παρεμβάσεις στη γραμματεία των εστιών και στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και συνεχίζει σήμερα με κινητοποίηση από κοινού με άλλους φοιτητικούς συλλόγους.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως σε όποια κρούσματα εντοπίζονται θετικά στον κορονοϊό δεν πραγματοποιείται καμία ιχνηλάτηση και τα ίδια λαμβάνουν οδηγίες να παραμείνουν σε καραντίνα στα δωμάτιά τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα των εστιών διαθέτει κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνια, τα οποία, μαζί και με άλλους κοινόχρηστους χώρους, δεν απολυμαίνονται επαρκώς λόγω της έλλειψης προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέσπασαν δεσμεύσεις για στέγαση και σίτιση (2024-04-02 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι ανάγκες στη φοιτητική μέριμνα (2023-02-24 00:00:00.0)
Διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγαση (2021-11-18 00:00:00.0)
Φοιτητικές διεκδικήσεις για τις εστίες της Θεσσαλονίκης (2020-10-27 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη σίτιση και τη στέγαση (2020-03-07 00:00:00.0)
Κανένας φοιτητής έξω από εστία (2016-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ