ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Μάχες από τα σωματεία ενάντια σε απολύσεις, αυταρχισμό, απληρωσιά

Νέα διαμαρτυρία χτες ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό της «Jumbo», κινητοποιήσεις για απολύσεις στα «Praktiker» και άλλες παρεμβάσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της «Jumbo» στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην έδρα της «Jumbo» στην Αθήνα
Με διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρείας «Jumbo», στο Μοσχάτο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έδωσε χτες συνέχεια στις κινητοποιήσεις με τις οποίες απαιτεί την απόσυρση του απαράδεκτου κανονισμού εργασίας.

Με το πανό που άνοιξαν, την ανακοίνωση που μοίρασαν και τα συνθήματα που φώναξαν, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις ρυθμίσεις που κάνουν τη δουλειά και τη ζωή τους λάστιχο για τα κέρδη της εργοδοσίας. «Ο κανονισμός σας θα μείνει στα χαρτιά, με οργάνωση απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», ήταν το μήνυμα που έστειλαν. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδίκησαν να αποσυρθεί ο κανονισμός, να σταματήσουν οι επιπλήξεις και οι απειλές, να δουλεύουν με σταθερό εβδομαδιαίο πρόγραμμα και να παίρνουν το ρεπό τους, να δηλώνεται και να πληρώνεται ο χρόνος εργασίας τους στο σύνολό του. Η αγανάκτηση των εργαζομένων μεγαλώνει καθώς η εντατικοποίηση, το «κόψιμο» των ρεπό και η δουλειά τις Κυριακές αποτελούν την καθημερινότητα που ζουν κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου.

Σημειώνεται ότι πριν ακόμα από την έναρξη της κινητοποίησης στον χώρο περίμεναν περιπολικά και δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια αστυνομικοί στάθηκαν και μπροστά στην είσοδο των γραφείων, «προστατεύοντας» την εταιρεία από τον «εχθρό» της: Τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης σε διευθύνουσα σύμβουλο, την οποία συνάντησε στην είσοδο του κτιρίου, η οποία επανέλαβε ότι ο κανονισμός και οι προβλέψεις του απλά «εφαρμόζουν τον νόμο», επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποσυρθεί. Προσπάθησε επίσης να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων όσον αφορά μια σειρά ρυθμίσεων με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να περιλαμβάνονται στο κείμενο του κανονισμού αλλά στην πράξη ...δεν θα εφαρμοστούν.

Γι' αυτήν τη ...νομιμότητα του κανονισμού, το σωματείο δεν έχει παραλείψει να επισημάνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που «ενέκρινε τον κανονισμό, καθώς τον βρήκε "σύμφωνο με τους νόμους"». Πρόκειται για τους νόμους «που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο για να εξυπηρετήσει την "ανάπτυξη" των ομίλων».

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα «Jumbo», στην περιοχή ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Πάτρα: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «Praktiker»

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο κατάστημα της επιχείρησης «Praktiker» στην Πάτρα οργανώνει το Κλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Αχαΐας, προκειμένου να παρθούν πίσω οι απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες, έγιναν δύο απολύσεις από το κατάστημα στην Πάτρα, με την πρόεδρο του Σωματείου, Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, να επισημαίνει πως «η επιχείρηση επιδιώκει να απαλλαγεί από όσους εργαζόμενους έχουν τα περισσότερα χρόνια στη δουλειά, προκειμένου να έχει λιγότερο "εργασιακό κόστος", αλλά και για να εκφοβίσει τους νεότερους εργαζόμενους».

Το κενό που αφήνουν οι απολυμένοι καλύπτεται με τους λεγόμενους «εποχικούς», με ακόμη χειρότερους εργασιακούς όρους, με την εργοδοσία να έχει «στοχευμένη» τακτική. «Προκαλούν τους εργαζόμενους με συνεχείς επιπλήξεις, που τις στέλνουν ακόμη και στα σπίτια τους», εξήγησε η πρόεδρος, σημειώνοντας πως το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην τις υπογράφουν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό συνδικαλιστής απολύθηκε από κατάστημα της εταιρείας στη Λάρισα, επειδή δεν δέχτηκε τη βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του. Το Σωματείο απαιτεί «εδώ και τώρα να σταματήσει το όργιο τρομοκρατίας της επιχείρησης ενάντια στους εργαζομένους της. Να σταματήσει ο σχεδιασμός για απολύσεις του προσωπικού που εργάζεται 15 - 20 χρόνια, σχεδιασμός που έχει στόχο να ελαφρυνθεί η επιχείρηση από το "βαρίδι του κόστους" των παλιών εργαζομένων αλλά και να τρομοκρατηθούν οι νεότεροι».

Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις στο ξενοδοχείο «Melia»

Σε στάση εργασίας (από 8 π.μ. μέχρι 12 μ.) προχωρούν αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens». Εχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αντιδρούν στις αλλεπάλληλες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία και καταγγέλλουν το γεγονός πως το κύμα απολύσεων που αντιμετωπίζουν βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η επιχείρηση αξιοποιεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μια 24ωρη απεργία στις 20/12 και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Νέα απόλυση εργαζόμενης μετά το πέταμα μητέρας στην ανεργία

Τις απολύσεις εργαζόμενων γυναικών από την εργοδοσία στο μεσιτικό γραφείο «ΗΛΙΟΣ» και το ασφαλιστικό πρακτορείο «NGU Insurance Agents», επιχειρήσεις που δηλώνουν την ίδια έδρα, το ίδιο τηλέφωνο και εκπροσωπούνται από τους ίδιους ανθρώπους, καταγγέλλει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ) Εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι την απόλυση εργαζόμενης, μητέρας τριών παιδιών, ενώ βρισκόταν ακόμη στην άδεια λοχείας της που προηγήθηκε, ακολούθησε και νέα απόλυση.

Η εργοδοσία παρουσίασε την απόλυση της εργαζόμενης που βρισκόταν σε άδεια λοχείας ως «αναπόφευκτη» επειδή η εταιρεία «κλείνει», ενώ στην πραγματικότητα «η επιχειρηματική της δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικότατα, μέσω του ασφαλιστικού πρακτορείου "NGU", στο οποίο ήδη εδώ και μήνες είχε μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο προσωπικό της "ΗΛΙΟΣ"». Στην παρέμβαση που έγινε, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας παραδέχθηκε πως ο λόγος για τον οποίο η εργαζόμενη δεν μεταφέρθηκε από τη μια εταιρεία στην άλλη ήταν επειδή «τα τελευταία χρόνια έλειπε για πολύ μεγάλα διαστήματα με άδειες λόγω διαδοχικών κυήσεων» (!) καταγγέλλει η ΕΑΣΚ. «Αυτό που κρίθηκε με άλλα λόγια πως δεν "συντελούσε" αρκετά στην "παραγωγικότητα" και που οδήγησε στην "τιμωρία" της απόλυσης, αντί της μεταφοράς στη "νέα" εταιρεία, δεν ήταν τίποτε άλλο από τη μητρότητα!», αναφέρει.

Στο μεταξύ, ακολούθησε και νέα απόλυση εργαζόμενης, αυτήν τη φορά από την «NGU», με την ΕΑΣΚ να κάνει λόγο για καταγγελίες που αποκαλύπτουν ένα εργασιακό περιβάλλον «στο οποίο υπήρχαν τρομοκρατικές και ανοιχτά τραμπούκικες συμπεριφορές, πρωτίστως απέναντι σε γυναίκες συναδέλφους». «Είναι η πραγματικότητα πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα των "πολιτικών ίσων ευκαιριών" και "συμπερίληψης", που αρέσκονται να διαφημίζουν για τον εαυτό τους οι επιχειρήσεις του κλάδου», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε ένα εργασιακό καθεστώς, όπου θα απολύονται μωρομάνες μέσα στην άδεια λοχείας και δεν θα τρέχει τίποτα. Ούτε θα ανεχόμαστε μειωτικές συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους!», τονίζει η ΕΑΣΚ και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φραγμό σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και απόπειρα τρομοκράτησης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Από καλύτερες θέσεις για την οργάνωση της πάλης του κλάδου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), στην Αθήνα, με τους αντιπροσώπους να υιοθετούν ομόφωνα το σχέδιο απόφασης και μια σειρά ψηφισμάτων. Το σώμα του Συνεδρίου αποτελούνταν από 89 αντιπροσώπους (από 75 το 2019) που εκλέχθηκαν από 27 σωματεία σε όλη τη χώρα, μια αύξηση που αποτυπώνει τα βήματα ενίσχυσης των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Ενώ, σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες, η «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου», που βρίσκεται στο τιμόνι της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, αναδείχθηκε εκ νέου πρώτη δύναμη, επανεκλέγοντας 14 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και 3 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Μία έδρα στη Διοίκηση εξέλεξε η παράταξη «Ταξική Ενότητα» (είχε μια έδρα και στην απερχόμενη Διοίκηση).

Χαιρετισμό στις εργασίες απηύθυναν ο Πέτρος Πέτρου, εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης Πετρελαίου, Χημικών και Ελαστικών Τουρκίας Petrol-Is, στην οποία ανήκει ο τομέας του Φαρμάκου, ο πρόεδρος της οποίας Suleyman Akyuz χαιρέτισε επίσης στο Συνέδριο.

«Είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους και επιτακτική ανάγκη η αντιπαράθεση με τη λογική της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού, η οργάνωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα με σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες" και η αποδυνάμωση των εκφραστών των εργοδοτικών συμφερόντων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο», τονίζει η Ομοσπονδία στο σχέδιο απόφασης που κατέληξε. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, να δώσουν «τη μάχη στους χώρους δουλειάς, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους μας έκλεψαν και εξακολουθούν να μας κλέβουν, να παλέψουμε για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής».

Στο συνέδριο εκδόθηκαν ψηφίσματα για την Παγκόσμια Μέρα των Μεταναστών και κατά του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Επίσης υιοθετήθηκε ψήφισμα κατά της επαίσχυντης ενέργειας της διοίκησης του επαγγελματικού ταμείου ΤΕΑΥΦΕ που προχωρά σε έξωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το κτίριο στο οποίο στεγάζονται.

Αλλος ένας εργάτης νεκρός στο μεροκάματο

Ενας 65χρονος Βούλγαρος οδηγός φορτηγού είναι το νέο θύμα της «πανδημίας» εργατικών δυστυχημάτων λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Ο εργαζόμενους σκοτώθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, την ώρα της φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων που μετέφερε στην «Οικονομική Μεταφορική», στην περιοχή της Λαχαναγοράς, στα όρια του δήμου Μενεμένης - Αμπελοκήπων.

Ο 65χρονος δούλευε για λογαριασμό βουλγαρικής μεταφορικής εταιρείας και μετέφερε παλέτες με κουφώματα, ενώ σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω του η παλέτα βάρους δύο τόνων που μόλις είχε κατεβάσει και αφήσει στο έδαφος ο οδηγός του κλαρκ. Η παλέτα θεωρείται ότι έπεσε λόγω της κλίσης του οδοστρώματος, αφού το σημείο όπου γίνονται οι φορτοεκφορτώσεις είναι πάνω σε στροφή, επικλινές, σε ένα σημείο έχει άσφαλτο και σε άλλο χαλίκι. Διεξάγεται έρευνα από τις αρχές για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Συνεχίζεται η δίκη των συνδικαλιστών που διώκονται από τον δήμαρχο Αλίμου

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των τεσσάρων συνδικαλιστών, που διώκονται μετά από μήνυση που έχει καταθέσει ο δήμαρχος Αλίμου, Αν. Κονδύλης, και τέσσερις αντιδήμαρχοι σε βάρος τους. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στα διωκόμενα συνδικαλιστικά στελέχη, δύο από τα οποία είναι μέλη του, και καλεί σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια (έξω από το κτίριο προκάτ, αίθουσα 2), καταγγέλλοντας την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι συνδικαλιστές διώκονται γιατί τον Ιούλη του 2017, μαζί με εργαζόμενους του δήμου, εκπρόσωπους δημοτικών παρατάξεων και δημότες, υπερασπίστηκαν την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων ενάντια στην αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη που αντιμετώπιζε και οδηγούσε στην απόλυσή της.

Κατά την πρώτη μέρα της δίκης, την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως ο δήμαρχος Αλίμου επιχείρησε «να παρομοιάσει τη συνδικαλιστική δράση των "κατηγορουμένων", που είναι όλοι γνωστοί αγωνιστές κατά του φασισμού - ρατσισμού και υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων, με τη δράση των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής». Σχολιάζοντας τις ...δημοκρατικές ευαισθησίες του δημάρχου, υπενθυμίζει ότι είναι ο ίδιος που δεν είχε πρόβλημα να συνεργαστεί «στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου με τον εκπρόσωπο των χρυσαύγουλων στην Τοπική Διοίκηση».

«Το μένος του δημάρχου Αλίμου για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ευρέως γνωστό από τις μηνύσεις και τα εξώδικα κατά εργαζομένων, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων», τονίζει το Συνδικάτο και προσθέτει ότι η προσπάθεια κυβέρνησης και δημάρχων «να βάλουν στο "γύψο" τα συνδικάτα και τους αγωνιστές συναδέλφους» δεν θα περάσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ