ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Κυβέρνηση και εργοδοσία υπεύθυνες για τις συνθήκες δουλειάς

Ανακοίνωση από τη Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ

Η σκληρή πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει ένας διανομέας στη βάρδιά του, αναδείχθηκε ξανά την περασμένη βδομάδα. Αυτήν τη φορά, θύμα ήταν ένας 36χρονος εργαζόμενος ντελιβεράς στις Σέρρες, που δέχθηκε βίαιη επίθεση από πελάτες, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι δύο συνάδελφοί του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά θύμα ξυλοδαρμού από δύο νεαρούς έπεσε ο διανομέας που έκανε την παράδοση, επειδή ζήτησε να πληρωθεί για την παραγγελία που παρέδωσε και στη συνέχεια άλλοι δύο συνάδελφοί του, που έσπευσαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι ακριβώς είχε συμβεί.

Τη συμπαράστασή της στα θύματα της επίθεσης εκφράζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, ζητώντας από τις αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες.

Με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες διανομείς καταλήγουν ξυλοκοπημένοι στο κυνήγι για το μεροκάματο, περιστατικά που έρχονται να προστεθούν στις ήδη τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. «Για ένα κομμάτι ψωμί συνάδελφοί μας καταλήγουν στο νοσοκομείο. Δεν φτάνουν όλα τα υπόλοιπα που έχουν να αντιμετωπίσουν στον αγώνα της επιβίωσης, πλέον τρέμουν για το τι θα αντιμετωπίσουν όταν παραδώσουν την παραγγελία», αναφέρει.

Παρουσιάζοντας τις συνθήκες που δημιουργούν τη μέγγενη που παγιδεύει τους εργαζόμενους και τους μετατρέπει σε υποψήφια θύματα για τα κέρδη των λίγων, αναφέρει: «Τους μισθούς πείνας, την ανασφάλιστη εργασία, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, τον μηδαμινό εξοπλισμό, τις ακραίες καιρικές συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, τα δεκάωρα και τα δωδεκάωρα, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς κ.λπ.».

Και τονίζει ότι «οι ευθύνες για τις συνθήκες εργασίας και για το συγκεκριμένο αλλά και για όλα τα άλλα ατυχήματα βαραίνουν και την εργοδοσία και την κυβέρνηση, οι οποίες ακόμα και μετά από όλα αυτά αρνούνται πεισματικά να πάρουν μέτρα και να επαναφέρουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στο όνομα του κέρδους έχουν μετατρέψει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους, πετώντας τους ένα ξεροκόμματο κι αφήνοντάς τους έκθετους σε κάθε κίνδυνο, φυσικό και ανθρώπινο».

Σημειώνει ότι «σήμερα είναι εφικτό και αναγκαίο να δουλεύουμε με ανθρώπινους μισθούς και ωράρια, με μέτρα προστασίας και ασφάλειας και να ζούμε εμείς και οι οικογένειές μας με αξιοπρέπεια». Και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας, Βαρέα και Ανθυγιεινά, να σταματούν οι διανομές σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης η εργοδοσία να καλύπτει τα έξοδα της μοτοσικλέτας, όπως και την κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση, 5ήμερο - 7ωρο, κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

Οχι άλλες χαμένες ζωές εν ώρα εργασίας

Στο μεταξύ, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στις μεταφορικές εταιρείες αναδεικνύει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον θάνατο 65χρονου Βούλγαρου οδηγού, την περασμένη Τετάρτη, που καταπλακώθηκε από παλέτα με κουφώματα, στις εγκαταστάσεις της «Οικονομικής Μεταφορικής» στη Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο αναδεικνύει ότι οι εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης είναι ακατάλληλες και υπογραμμίζει την απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ξεχειλωμένα ωράρια και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που οδηγούν σε «ατυχήματα» όπως το παραπάνω. Τονίζει ότι αυτές οι συνθήκες εργασίας «ενισχύονται με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη και φέρνουν τους εργαζόμενους όλο και πιο κοντά σε ατυχήματα, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή».

Σημειώνει επίσης ότι «η προστασία των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα θεωρείται κόστος για το κράτος και την εργοδοσία και θυσιάζονται μπροστά στο κέρδος της κάθε εταιρείας». Τονίζει ότι «είναι ευθύνη της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εργάζονται όλοι με ασφάλεια. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι με την πλήρη απουσία ελέγχων από το υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ».

Και απαιτεί να γίνει έλεγχος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες τις εγκαταστάσεις των εταιρειών με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων, να υπάρχει κατάλληλος διαμορφωμένος χώρος φορτοεκφόρτωσης, με ράμπα, ασφαλτόστρωση, σωστή κλίση και ΜΟΝΟ εκεί να γίνεται η διαδικασία. Καμία εργασία σε χώρο που δεν προφυλάσσεται από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης να υπάρχει εξειδίκευση των εργαζομένων ανάλογα με το πόστο τους, με ευθύνη και έξοδα της εργοδοσίας. Κανένα πόστο (οδηγοί, χειριστές κλαρκ κ.τ.λ.) με έναν μόνο εργαζόμενο. Για τις συνθήκες δουλειάς ξεχωρίζει το 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερη εργασία, χωρίς εξτρά ώρες για να βγει ακόμη ένα δρομολόγιο, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης των οδηγών και των εργαζομένων στις μεταφορικές που εκτελούν βαριά εργασία, ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση με έξοδα της εταιρείας μέτρων ατομικής προστασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΣΣΟΥΔΑΚΗΣ»
Συνεχίζουν να διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις

Κατάφεραν να πληρωθούν το Δώρο και τον μισθό Δεκέμβρη

Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Κασσουδάκης ΑΕ» απαιτούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας. Τις προηγούμενες μέρες οι 250 εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία, που εδρεύει στη Μάνδρα, ενημερώθηκαν από την εργοδοσία ότι πετιούνται στην ανεργία και μάλιστα απλήρωτοι, καθώς η επιχείρηση αφού ξεζούμισε το προσωπικό της τα προηγούμενα χρόνια τώρα ...πτωχεύει.

«Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία "Αφοί Κασσουδάκης ΑΕ" δεν το βάζουν κάτω», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία. Το πρώτο αποτέλεσμα από τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ήρθε, όπως εξηγούν, «καθώς ο εργοδότης πλήρωσε το Δώρο Χριστουγέννων και μέρος του μισθού του Δεκέμβρη».

Τα Σωματεία ζητάνε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν θέση, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας: «Η εταιρεία έχει σταματήσει τη λειτουργία της, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολυθεί, δεν έχουν λάβει την αποζημίωσή τους, δεν μπορούν να πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας και τους οφείλονται δεδουλευμένα», υπογραμμίζουν. Απαιτούν: Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Πληρωμή των αδειών που οφείλονται μέχρι και την τελευταία μέρα. Καταβολή των υπερωριών χωρίς καμία χαμένη ώρα. Πλήρη αποζημίωση απόλυσης σε όλους τους εργαζόμενους.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Κασσουδάκης ΑΕ» εκφράζουν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΕ «Θριάσιο» και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

  • Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων έχει ζητήσει με Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ, ενώ την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη στο Κέντρο Διανομής στη Μάνδρα Αττικής βρέθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις - γιορτές από σωματεία

Γιορταστική εκδήλωση για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων στα δύο νησιά οργανώνει σήμερα, Τρίτη, στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στα γραφεία του (λεωφ. Αντώνη Τρίτση 119) στο Αργοστόλι.

Καλώντας τους... μεγάλους να έρθουν με τα παιδιά τους στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση χαράς και κεφιού, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ετοιμάζει μαζί με τις διοικήσεις σωματείων του νησιού μια σειρά από δραστηριότητες.

Θα ακουστούν κάλαντα από όλη την Ελλάδα, πρωτοχρονιάτικα παραμύθια και θα δοθούν δώρα στα παιδιά, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και για όλους τους εργατοϋπαλλήλους οργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο αλλά και παράσταση Καραγκιόζη από τον «ΑΡΗ». Η είσοδος για μικρούς και μεγάλους θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ