ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ
Πετυχημένη απεργία κόντρα στη «σταυροφορία» υπουργείου και διοίκησης

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση και την κατασυκοφάντηση, διεκδικώντας ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, αντιδρώντας στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που βήμα βήμα προωθείται, όπως με την πρόσφατη τοποθέτηση «project manager» και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, αλλά και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Τελευταίο «κρούσμα» ήταν η επιδίωξη της κυβέρνησης να ανακληθούν οι άδειες του προσωπικού κατά την περίοδο των γιορτών, με πρόσχημα την ταχύτερη απονομή των συντάξεων και σε μια ακόμα προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι φταίνε οι εργαζόμενοι για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα γραφεία του Οργανισμού αποψιλώνονται από προσωπικό, οι συνθήκες δουλειάς δυσκολεύουν λόγω και των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το πρωί της Πέμπτης έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, η ηγεσία του οποίου αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Παρεμβάσεις έγιναν και στην περιφέρεια στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ στα δικαστήρια, με σκοπό να κριθεί η απεργία παράνομη, όμως παρά τη δικαστική απόφαση, που την έκρινε παράνομη και καταχρηστική, αλλά και την προσπάθεια του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, η κινητοποίηση συνεχίστηκε με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και προκήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που προσπάθησαν, «εκβιάζοντας, απειλώντας και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ να εργαστούν» τη μέρα της απεργίας. Παράλληλα χαιρετίζει τους απεργούς που απέκρουσαν την τρομοκρατία που ασκήθηκε σε βάρος τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και αντιπροσωπείες συνταξιουχικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων.

Μετά από αίτημα της ΠΟΠΟΚΠ η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, ενώ κινητοποίηση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ.

Οι εργαζόμενοι με την πετυχημένη απεργία τους διεκδίκησαν: Δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συντάξεις και παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, συνταξιούχων και επιδοματούχων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων, έξω οι ιδιώτες από την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΠΑΤΡΑ - «PRAKTIKER»
Απαίτηση εργαζομένων και συνδικάτων να σταματήσει το πογκρόμ απολύσεων

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στα «Praktiker»
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στα «Praktiker»
Την απαίτησή τους να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, και να σταματήσει το πογκρόμ επιπλήξεων σε βάρος εργαζομένων, μετέφεραν στην τοπική διεύθυνση της πολυεθνικής «Praktiker» το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες Αχαΐας, με την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη.

Τη θέληση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν οποιαδήποτε νέα σε βάρος τους ενέργεια από την εργοδοσία μετέφερε ο πρόεδρος του τοπικού επιχειρησιακού σωματείου Βασίλης Παπασιμακόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου, Μάκης Τσεκούρας, κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας να απολύει εργαζόμενους με πολλά χρόνια δουλειάς και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, και στη θέση τους να προσλαμβάνει νέους, με εποχικές συμβάσεις, μισθούς πείνας και ελάχιστα δικαιώματα.

«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να ανατραπούν όλοι οι νόμοι των κυβερνήσεων που επιτρέπουν αυτά τα μέτρα», επεσήμανε ο Μ. Τσεκούρας, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη τους, να στριμώξουν την εργοδοσία σε κάθε χώρο.

Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις ενέργειές τους, συνομίλησαν μαζί τους στην περιοδεία που πραγματοποίησαν στον χώρο και άμεσα αναμένονται οι αποφάσεις τους.

Εθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή εργαζόμενου

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τέτοιο το θράσος της εργοδοσίας, που έφτασε στο σημείο να θέτει τη ζωή εργαζόμενου σε κίνδυνο, βάζοντας υπάλληλο συνεργείου καθαριότητας να πλένει τζάμια σε πολύ μεγάλο ύψος, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, με αποτέλεσμα να κρέμεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού στεκόταν σε ένα στενό περβάζι.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγη πριν από την παράσταση διαμαρτυρίας, την ώρα που οι συνδικαλιστές μετέβαιναν στον χώρο του «Praktiker», και καταγγέλθηκε αμέσως στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην αστυνομία. Οι εργασίες σταμάτησαν και ο εργαζόμενος μετακινήθηκε σε ασφαλές σημείο με την παρέμβαση των συνδικαλιστών, ενώ τόσο ο εργολάβος της καθαριότητας όσο και ο διευθυντής του καταστήματος ...φρόντισαν να εξαφανιστούν από τον χώρο ώστε να αποφύγουν το να αναλάβουν την ευθύνη των ενεργειών τους...

Νέα απεργία ενάντια στις απολύσεις και στο ξενοδοχείο «Melia»

Σε νέα 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά στο ξενοδοχείο, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στο «Melia Athens». Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μία απεργία, στις 20 Δεκέμβρη, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκαναν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τον χώρο δουλειάς τους.

Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε 5 απολύσεις, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, όπως και όλους τους προηγούμενους μήνες, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, διεκδικούν την επιστροφή όλων των απολυμένων συναδέλφων τους στη δουλειά. Καταγγέλλουν το γεγονός ότι η επιχείρηση επωφελείται από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνει το ωράριο και τους μισθούς, έχει κάνει το ωράριο και τη ζωή τους λάστιχο και τώρα στέλνει τον έναν μετά τον άλλον στην ανεργία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει ο διωγμός των μικρών αλιέων

Το πρόβλημα που δημιουργεί η απαγόρευση του γρίσπου έφερε στη Βουλή το Κόμμα

Την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες αλιείς στη χώρα μας μετέφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει - κατ' επιταγήν της ΕΕ - την απαγόρευση του αλιευτικού εργαλείου γρίσπος, παρότι είχε τη δυνατότητα να παρεκκλίνει από αυτήν την απόφαση, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι αλιείς να έχουν χάσει την αλιευτική περίοδο και να καταδικάζονται από την κυβέρνηση να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Με το πρόσχημα της προστασίας της βιοποικιλότητας υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ ο Σιμεών Κεδίκογλου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική. Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ότι οι αλιείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο γνωρίζουν εδώ και 40 χρόνια πως θα καταργηθεί, επικαλούμενος απόφαση του 1979 (!), και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να είχαν φροντίσει για την αντικατάστασή του, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την πολιτική των παρεκκλίσεων. Προκλητικά πρόσθεσε ότι οι αλιείς που έχουν ακόμα το εργαλείο γρίσπος στα καΐκια τους μπορούν να συνεχίσουν να ψαρεύουν με άλλα εργαλεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δεν λύνει το πρόβλημα, μεταχειρίζεται άνισα τους συγκεκριμένους αλιείς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών τις οποίες επιδοτεί, στηρίζει και έχει ήδη εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης για να πάρουν επιπλέον επιδοτήσεις, ανταπάντησε η Δ. Μανωλάκου.

Από το 1979 μέχρι σήμερα, από 900 βιντζότρατες που υπήρχαν έχουν απομείνει μόνο 120, αποδεικνύοντας τη βίαιη εκτόπιση των μικρών ψαράδων, επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Και τώρα συνεχίζετε να τους ξηλώνετε βίαια, χωρίς να ενδιαφέρεστε πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να μην παρεκκλίνει φέτος από τη σχετική απόφαση.

Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προστασία της βιοποικιλότητας από τη χρήση του γρίσπου, καθώς το ποσοστό αλίευσης ανέρχεται μόλις στο 1% της συνολικής αλιευτικής δραστηριότητας. Μετά τον γρίσπο, πρόσθεσε η Δ. Μανωλάκου, έρχεται η σειρά της μηχανότρατας και του γρι - γρι, κινήσεις προς όφελος των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών, εξελίξεις που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αλιείς και να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την επιβίωσή τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Πρώτη φορά πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία η ΔΑΣ!

Σελίδα γύρισαν οι εργαζόμενοι στον δήμο Γαλατσίου αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στο σωματείο τους πρώτη δύναμη τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), δίνοντάς της την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Τα αποτελέσματα δείχνουν το τεράστιο άλμα που έκαναν οι δυνάμεις της ΔΑΣ αφού το 2018 είχαν πάρει 12% και τώρα πήραν το 58% των ψήφων!

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου η ΔΑΣ πήρε 168 ψήφους (το 58% των ψηφισάντων) και έβγαλε 4 έδρες (από 34 ψήφους, 12% και 1 έδρα το 2018). Αντίθετα, η παράταξη «Ενιαίο» έπαθε κυριολεκτικά καθίζηση παίρνοντας 124 ψήφους (το 42% των ψηφισάντων) και έβγαλε 3 έδρες (από 248 ψήφους, 88% και 6 έδρες). Για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία η ΔΑΣ εκλέγει 2 αντιπροσώπους.

Η ΔΑΣ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εργαζόμενους για την αλλαγή σελίδας και τονίζει τη δέσμευσή της ότι «θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε ένα σωματείο ζωντανό, αγωνιστικό, όπλο στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Ενα σωματείο χωρίς εξαρτήσεις, που θα διεκδικεί τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη σχέση εργασίας και τον χώρο εργασίας. Ενα σωματείο που με τη συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες θα είναι όπλο μας, σπίτι μας, στον αγώνα μας ενάντια στην επίθεση που δέχεται η συλλογική δράση των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ & ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΤΕΛ
Σύσκεψη για τις απολύσεις εργαζομένων και τα τοπικά δρομολόγια

Κάλεσμα σε πλατιά σύσκεψη για αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Σαρακινάδου απευθύνουν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Προσωπικού ΚΤΕΛ και Οδηγών, σε όλα τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του νησιού, με αφορμή τις πρόσφατες απολύσεις 6 οδηγών από τα ΚΤΕΛ. Επί τάπητος, επίσης, θα τεθεί και το θέμα της υποβάθμισης των τοπικών δρομολογίων. Πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι πολλών χωριών, αφού τα δρομολόγια δεν επαρκούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ