Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει ο διωγμός των μικρών αλιέων

Το πρόβλημα που δημιουργεί η απαγόρευση του γρίσπου έφερε στη Βουλή το Κόμμα

Την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες αλιείς στη χώρα μας μετέφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει - κατ' επιταγήν της ΕΕ - την απαγόρευση του αλιευτικού εργαλείου γρίσπος, παρότι είχε τη δυνατότητα να παρεκκλίνει από αυτήν την απόφαση, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι αλιείς να έχουν χάσει την αλιευτική περίοδο και να καταδικάζονται από την κυβέρνηση να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Με το πρόσχημα της προστασίας της βιοποικιλότητας υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ ο Σιμεών Κεδίκογλου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική. Απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε ότι οι αλιείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εργαλείο γνωρίζουν εδώ και 40 χρόνια πως θα καταργηθεί, επικαλούμενος απόφαση του 1979 (!), και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι θα έπρεπε να είχαν φροντίσει για την αντικατάστασή του, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την πολιτική των παρεκκλίσεων. Προκλητικά πρόσθεσε ότι οι αλιείς που έχουν ακόμα το εργαλείο γρίσπος στα καΐκια τους μπορούν να συνεχίσουν να ψαρεύουν με άλλα εργαλεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα δεν λύνει το πρόβλημα, μεταχειρίζεται άνισα τους συγκεκριμένους αλιείς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών τις οποίες επιδοτεί, στηρίζει και έχει ήδη εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης για να πάρουν επιπλέον επιδοτήσεις, ανταπάντησε η Δ. Μανωλάκου.

Από το 1979 μέχρι σήμερα, από 900 βιντζότρατες που υπήρχαν έχουν απομείνει μόνο 120, αποδεικνύοντας τη βίαιη εκτόπιση των μικρών ψαράδων, επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ. «Και τώρα συνεχίζετε να τους ξηλώνετε βίαια, χωρίς να ενδιαφέρεστε πώς θα ζήσουν αυτές οι οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να μην παρεκκλίνει φέτος από τη σχετική απόφαση.

Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προστασία της βιοποικιλότητας από τη χρήση του γρίσπου, καθώς το ποσοστό αλίευσης ανέρχεται μόλις στο 1% της συνολικής αλιευτικής δραστηριότητας. Μετά τον γρίσπο, πρόσθεσε η Δ. Μανωλάκου, έρχεται η σειρά της μηχανότρατας και του γρι - γρι, κινήσεις προς όφελος των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργειών, εξελίξεις που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι αλιείς και να οργανώσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την επιβίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ