ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Διευκρινίσεις» για τα «κοινά συμφέροντα του ΝΑΤΟ» και τη σχέση με τη Ρωσία

Από την τελετή ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Βουλγαρίας

Copyright 2021 The Associated

Από την τελετή ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Βουλγαρίας
Ενδεικτικές των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που «φουντώνουν» για τις ισορροπίες στα Βαλκάνια είναι οι τοποθετήσεις και «διευκρινίσεις» στελεχών της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με φόντο την όξυνση των προσπαθειών για την ευρωατλαντική «ενσωμάτωση» της περιοχής, αλλά και των σχεδιασμών Κίνας - Ρωσίας να βαθύνουν τη διείσδυσή τους σε αυτή.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχουν «οι απαραίτητες προϋποθέσεις που δικαιολογούν μια απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων» του ΝΑΤΟ στη βουλγαρική επικράτεια - και μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού - ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Στ. Γιάνεφ σε νέα του συνέντευξη ανέφερε ότι «η Βουλγαρία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν πρέπει να κυβερνάται με αποφάσεις άλλων». Μιλώντας στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) είπε ότι η πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα «δεν είναι ακόμη η εθνική θέση» και πρόσθεσε: «Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η εθνική μας θέση πρέπει να υποστηρίζεται από ορθή λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, και βέβαια θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ». Αυτό που επιδρά, βέβαια, είναι οι σχέσεις που διατηρεί η Σόφια με τη Μόσχα, καθώς το ενδεχόμενο περαιτέρω ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία συναντά - όπως είναι αναμενόμενο - την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Ενδεικτικές είναι όμως και άλλες τοποθετήσεις, όπως του Βούλγαρου πρέσβη σε Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν, Ντ. Αμπατζίεφ, ο οποίος σε άρθρο του επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι σημαντική για τη Βουλγαρία, αλλά η ασφάλεια και η ανεξαρτησία μας προϋποθέτουν να αναζητήσουμε επιλογές και εναλλακτικές. Δεν θα μπορούμε να είμαστε αληθινά ανεξάρτητοι αν είμαστε ο πιο αδύναμος εταίρος σε μια διαρκή κατάσταση εξάρτησης από τη Ρωσία για τις ενεργειακές μας ανάγκες...».

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η Βουλγαρία βρίσκεται σε σταυροδρόμι, όπως και άλλες χώρες που εξαρτώνται σοβαρά από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Αυτό που θα κάνουμε όσον αφορά την ενεργειακή μας ασφάλεια θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια, και θα επηρεάσει πολύ την ασφάλεια και τη συνοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εναλλαγή στην πρωθυπουργία στη Βόρεια Μακεδονία

Στο μεταξύ ενδοαστικές διεργασίες «τρέχουν» και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ στα τέλη της περασμένης βδομάδας υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του (ύστερα και από τις μεγάλες απώλειες του κόμματός του στις τοπικές εκλογές), μετά από βδομάδες παζαριών για τη διαδοχή του στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) αλλά και τη διασφάλιση νέων κυβερνητικών εταίρων, ώστε να μη διαταραχτεί η ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Τα ηνία του SDSM ανέλαβε ο 47χρονος Ντ. Κοβατσέφκσι, απόφοιτος του Χάρβαρντ και τέως υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, μέχρι να εγκρίνει η Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος (στο οποίο θα συμμετέχει και το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική»).

Στο Σαράγεβο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ είχε επίσημες επαφές στο Σαράγεβο, όπου επέκρινε την «αποσχιστική ρητορική» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν».

Μετά από συνάντησή του με τον Βόσνιο ομόλογό του, Σ. Πόντζιτς, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία αποδίδει «μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και ότι υποστηρίζει την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς «θεσμούς» και στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση. Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να σκεφτούν όσο το δυνατόν πιο λογικά και με σύνεση και να ενεργήσουν με προσοχή», σημείωσε αναφερόμενος στις εντάσεις που κλιμακώνονται ύστερα από τις αποφάσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» (η μία από τις δύο «συνιστώσες οντότητες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης) να «αποχωρήσει» από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ανώτατο Δικαστήριο και τη φορολογική αρχή της «ενιαίας» Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Στη συνέχεια αναμένονταν επαφές του Ακάρ και στο Κόσοβο.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2022, ξεπερνώντας το όριο του 1% του ΑΕΠ που η χώρα τηρούσε επί χρόνια.

Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη χρονιά που το Τόκιο αυξάνει τις στρατιωτικές του δαπάνες, οι οποίες πλέον θα φτάνουν τα 5,4 τρισεκατομμύρια γεν (47,2 δισ. δολάρια ή 35,3 δισ. ευρώ).

Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο - το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο - περιλαμβάνει και δαπάνες για έρευνες στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού κ.τ.λ. που φτάνουν τα 291 δισ. γεν (2,55 δισ. δολάρια), αυξημένες κατά 38% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, περιλαμβάνεται και αύξηση δαπανών για τη «φιλοξενία» των στρατευμάτων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στις βάσεις τους στην Ιαπωνία (θα φτάνουν πλέον τα 216,7 δισ. γεν).

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση επιταχύνει μια σειρά από συνεργασίες για την αναβάθμιση του στρατιωτικού της εξοπλισμού. Στις 22/12 ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανία να προχωρήσουν στην κοινή ανάπτυξη νέας γενιάς μηχανών που θα αξιοποιηθούν τόσο για το βρετανικής κατασκευής μαχητικό «Tempest» όσο και για το ιαπωνικό F-X, με την εμπλοκή κολοσσών όπως η βρετανική εταιρεία «Rolls-Royce».

ΜΑΛΙ
Αντιπαράθεση για τις παρεμβάσεις Δύσης - Ρωσίας

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Αφρική και την ενίσχυση γεωπολιτικών και οικονομικών «πατημάτων» στην κρίσιμη περιοχή του Σαχέλ, 15 χώρες της Δύσης με κοινή παρέμβασή τους καταγγέλλουν τη φημολογούμενη στενή συνεργασία της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι με τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner», στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», με το ίδιο δηλαδή πρόσχημα που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια στη χώρα «αντιτρομοκρατικές» αποστολές της Γαλλίας και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Μάλι διέψευσε πως έγινε οποιαδήποτε ανάπτυξη μισθοφόρων της «Wagner» στην επικράτειά της. Ειδικότερα, ο Μαλινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Α. Μαϊγκά, απαίτησε «να παρουσιαστούν αποδείξεις από ανεξάρτητες πηγές» για την παρουσία ανδρών της ρωσικής εταιρείας. Διευκρίνισε πως «όπως και η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή (EUTM), Ρώσοι εκπαιδευτές είναι παρόντες στο Μάλι για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας». Η κυβέρνηση του Μάλι ζητά «να κριθεί μάλλον από τις πράξεις της παρά στη βάση φημών», ανέφερε ο Μαϊγκά και υπενθύμισε πως το κράτος του «δεν έχει συνάψει παρά μια εταιρική διακρατική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ιστορικό του σύμμαχο».

Οι 15 χώρες της Δύσης (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σουηδία)«καταδίκασαν σθεναρά την ανάπτυξη μισθοφόρων στο Μάλι» και κατήγγειλαν την «ανάμειξη της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην παροχή υλικής υποστήριξης στον όμιλο "Wagner"». Οι ίδιες χώρες κάλεσαν «τη Ρωσία να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και εποικοδομητικά στην περιοχή».

Τα εν λόγω κράτη συμμετέχουν, στο πλευρό της Γαλλίας, στην αποστολή της ΕΕ «Τακούμπα».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την ΕΕ, την περασμένη βδομάδα, επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Νέες επιθέσεις εποίκων - ισραηλινού στρατού

Και αναγγελίες για διπλασιασμό των εποίκων στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι συνεχιζόμενες προκλητικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, με την πλήρη στήριξη του ισραηλινού στρατού, οδήγησαν το Σάββατο σε νέες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις κοντά στη Ναμπλούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών εκατοντάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν κοντά σε φυλάκιο του εβραϊκού εποικισμού Ομές και σε αυτοσχέδια οδοφράγματα που έστησαν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ούτε αυτήν τη φορά δεν δίστασαν να ρίξουν πυρά σε βάρος διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 17χρονος, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής. Ανακοινώθηκε επίσης ότι τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των Εβραίων εποίκων που ζουν στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, στο πλαίσιο ενός νέου εποικιστικού προγράμματος, ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπένετ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εποικισμών, κάνοντας λόγο για «νέες επενδύσεις» που πήραν νέα δυναμική ώθηση μετά την αναγνώριση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ. Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων υπάρχουν σχέδια που αφορούν τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την τεχνολογία αιχμής. Στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ζουν περίπου 50.000 άτομα, εκ των οποίων το 50% είναι Δρούζοι της Συρίας.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πέθανε ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου

Πενθήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Νότια Αφρική μετά τον θάνατο του 90χρονου Αγγλικανού αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου την Κυριακή, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός του εκτίθεται από χτες στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Τάουν, ώσπου να γίνει η τελετή της κηδείας του το Σάββατο 1η Γενάρη, παρουσία της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Νότιας Αφρικής και ξένων αντιπροσωπειών.

Ο Τούτου, που είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1984, ήταν από τους υπέρμαχους του αγώνα ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ και στενός φίλος του πρώην ηγέτη του ANC και πρώτου μαύρου Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Νέλσον Μαντέλα.

Μετά το τέλος του απαρτχάιντ το 1994, ο Ντ. Τούτου έγινε πρόεδρος της επιτροπής «Αλήθειας και Συμφιλίωσης», που ερεύνησε τα εγκλήματα του ρατσιστικού καθεστώτος, προωθώντας παράλληλα την «εθνική συμφιλίωση». Ηταν επίσης ο πρώτος πρόεδρος ομάδας προσωπικοτήτων, γνωστής ως «Ομάδας των Πρεσβύτερων» ("The Elders"), που ιδρύθηκε το 2007 από τον Μαντέλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ