Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα μεγάλη αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2022, ξεπερνώντας το όριο του 1% του ΑΕΠ που η χώρα τηρούσε επί χρόνια.

Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη χρονιά που το Τόκιο αυξάνει τις στρατιωτικές του δαπάνες, οι οποίες πλέον θα φτάνουν τα 5,4 τρισεκατομμύρια γεν (47,2 δισ. δολάρια ή 35,3 δισ. ευρώ).

Μεταξύ άλλων το νέο πακέτο - το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο - περιλαμβάνει και δαπάνες για έρευνες στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού κ.τ.λ. που φτάνουν τα 291 δισ. γεν (2,55 δισ. δολάρια), αυξημένες κατά 38% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, περιλαμβάνεται και αύξηση δαπανών για τη «φιλοξενία» των στρατευμάτων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στις βάσεις τους στην Ιαπωνία (θα φτάνουν πλέον τα 216,7 δισ. γεν).

Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση επιταχύνει μια σειρά από συνεργασίες για την αναβάθμιση του στρατιωτικού της εξοπλισμού. Στις 22/12 ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανία να προχωρήσουν στην κοινή ανάπτυξη νέας γενιάς μηχανών που θα αξιοποιηθούν τόσο για το βρετανικής κατασκευής μαχητικό «Tempest» όσο και για το ιαπωνικό F-X, με την εμπλοκή κολοσσών όπως η βρετανική εταιρεία «Rolls-Royce».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ