Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Αιματηρές επιθέσεις με θύματα αμάχους

Στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας μεταφέρθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η σύγκρουση ανάμεσα στους σιίτες Χούθι που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα Σαναά και στον συνασπισμό αραβικών χωρών που στηρίζουν τη σαουδαραβική επίθεση στην Υεμένη από το 2015.

Ενας Σαουδάραβας και ένας Υεμενίτης σκοτώθηκαν και άλλοι 7 τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Τζαζάν της Σαουδικής Αραβίας από πυραυλική επίθεση των Χούθι. Ακολούθησε επίθεση αντιποίνων από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Ατζάμα της Υεμένης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 αμάχων (το ένα παιδί) και τον τραυματισμό άλλων 6.

Ο ταξίαρχος Τούρκι αλ Μάλκι, εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, επέρριψε ευθύνες και στο Ιράν και στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», επικαλούμενος στοιχεία για τη δράση της τελευταίας στο πλευρό των Χούθι. Χαρακτήρισε τη «Χεζμπολάχ» «τρομοκρατική οργάνωση» που «έχει επεκτείνει τη δράση της στην περιοχή και τον κόσμο στοχοποιώντας αμάχους σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη».

Το Σάββατο ο Υεμενίτης ταξίαρχος και εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο Τζαζάν, λέγοντας πως έγινε με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους σε «ζωτικά και ευαίσθητα μέρη».

Νωρίτερα το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών διαπίστωσε πως οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, αναφέροντας πως μεταξύ 2016 και 2021 οι επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία από 38 τον μήνα έφθασαν φέτος τις 78.

Ανακοίνωση κατά της επίθεσης στο Τζαζάν της Σαουδικής Αραβίας - στην οποία η Ελλάδα έχει στείλει πυραύλους «Πάτριοτ» και στρατιωτικούς - εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ