Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντιδρά στην «υποταγή» στη Γερμανία

Η Γερμανία προσπαθεί να μετατρέψει την ΕΕ σε ένα ομοσπονδιακό «γερμανικό Τέταρτο Ράιχ», δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Κατσίνσκι, εντείνοντας την αντιπαράθεση της πολωνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και το Βερολίνο, με τη Βαρσοβία να διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης των πολωνικών ομίλων.

Η αντιπαράθεση αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αμφισβητεί την υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου. Γενικότερα η Πολωνία αντιδρά ή εμφανίζεται πιο «σκεπτικιστική» απέναντι στην περαιτέρω πολιτική, οικονομική και στρατιωτική «ολοκλήρωση» της ΕΕ, από την οποία μεγάλοι κερδισμένοι αναδεικνύονται η Γερμανία και άλλα ισχυρά κράτη - μέλη.

Οπως είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), ορισμένες χώρες «δεν είναι ενθουσιασμένες με την προοπτική να χτιστεί ένα γερμανικό Τέταρτο Ράιχ στη βάση της ΕΕ».

«Εάν εμείς οι Πολωνοί συμφωνούσαμε με αυτό το είδος της σύγχρονης υποταγής, θα υποβιβαζόμασταν με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Κατσίνσκι, ενώ πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο της ΕΕ χρησιμοποιείται ως «όργανο» για τις φεντεραλιστικές ιδέες.

Κατά τη διάρκεια άλλωστε της πρόσφατης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βαρσοβία ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στον φεντεραλισμό της ΕΕ «ουτοπική και επομένως επικίνδυνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ